ΚΥΠΡΟΣ: ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΕΞΟΠΛΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ
O Κυπριακός στρατός σχεδιάζει να εξοπλίσει τα στρατόπεδά του με ηλιακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Αυτή η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του κόστους, καθώς και στη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής της Κύπρου για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την προώθηση της βιωσιμότητας.
Η εγκατάσταση των ηλιακών πάνελ αναμένεται να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από τις συμβατικές πηγές ενέργειας και να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Αυτή η πρωτοβουλία δείχνει τη δέσμευση της Κύπρου να προωθήσει την πράσινη ενέργεια και την ενεργειακή αυτάρκεια σε κρίσιμους τομείς όπως η άμυνα.
Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Βασίλης Πάλμας, ανακοίνωσε ότι η Εθνική Φρουρά της χώρας θα ξεκινήσει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων τον Σεπτέμβριο. Τα έργα καλύπτονται πλήρως με 19 εκατομμύρια ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του προγράμματος Θάλεια.
Τα ηλιακά πάνελ θα εγκατασταθούν σε στρατόπεδα και αποθήκες στην Κύπρο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός. Το έργο θα ολοκληρωθεί ως το 2027. Το έργο επρόκειτο να ξεκινήσει το πρώτο εξάμηνο του 2023, μετά την εξασφάλιση των κονδυλίων σχεδόν δύο χρόνια πριν. Τότε, η συνολική χωρητικότητα είχε εκτιμηθεί στα 12 MW. Το υπουργείο είχε προηγουμένως εισάγει μέτρα για τη διαχείριση αποβλήτων, την εξοικονόμηση ενέργειας και τον έλεγχο της ρύπανσης στις ένοπλες δυνάμεις.
Ο Πάλμας είπε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων μόλις ενέκρινε την πρόταση για συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ). Σημειωτέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές τον περασμένο μήνα ότι η άμυνα έχει γίνει μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της ΕΕ.
Ήδη πάντως η Σλοβενία ξεκίνησε από πέρυσι ένα έργο για την ηλιακή ενέργεια σε στρατιωτικούς στρατώνες στη Λιουμπλιάνα. Το Υπουργείο Άμυνας ξεκίνησε ακόμη και ένα έργο παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου υδρογόνου. Αντίθετα, η Αλβανία επέλεξε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την εγκατάσταση ηλιακών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε εγκαταλελειμμένα στρατιωτικά αεροδρόμια.
Πηγή: energymag.gr
Σχόλια