ΚΙΝΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΚΙΝΟ ΓΙΑ 11 ΝΕΟΥΣ ΠΥΡΗΝΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΗΡΕΣ
Η έγκριση της 19ης Αυγούστου από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας για 11 νέες κατασκευές αντιδραστήρων σηματοδοτεί τον υψηλότερο αριθμό αντιδραστήρων που ανάβουν με πράσινο φως σε μία μόνο συνεδρία και καταδεικνύει την εντατική δέσμευση του Πεκίνου στην πυρηνική ενέργεια ως μέρος της ευρύτερης στρατηγικής μετάβασης χαμηλών εκπομπών άνθρακα.
Ωστόσο, ο ρυθμός κατασκευής της Κίνας ξεκινά - όπως μετριέται με το πρότυπο ορόσημο της βιομηχανίας των πρώτων ημερομηνιών πυρηνικού σκυροδέματος (FCD) - υστερεί πολύ σε σχέση με το ποσοστό των εγκρίσεων και έχει υπολειτουργήσει ακόμη και τον δηλωμένο στόχο του Πεκίνου για έξι έως οκτώ FCD ετησίως από το 2020-30.
Αυτό σημαίνει ότι μετά τις εγκρίσεις αυτής της εβδομάδας υπάρχουν τώρα 18 αντιδραστήρες, με συνδυασμένη ισχύ σχεδόν 21 γιγαβάτ, που έχουν εγκριθεί από το Κρατικό Συμβούλιο αλλά δεν έχουν φτάσει ακόμη στο FCD.
Η πυρηνική επέκταση της Κίνας ευθυγραμμίζεται με τον ευρύτερο στόχο της Κίνας να επιταχύνει τη μετάβαση στην οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Μέχρι το τέλος Ιουνίου του τρέχοντος έτους, η Κίνα διέθετε 56 επιχειρησιακούς πυρηνικούς αντιδραστήρες με εγκατεστημένη ισχύ 54 GW, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση παγκοσμίως σε δυναμικότητα πυρηνικής ενέργειας.
Στις 11 Αυγούστου, για πρώτη φορά, η Κεντρική Επιτροπή του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος και το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας εξέδωσαν από κοινού ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετάβασης χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ζητώντας την κατασκευή παράκτιων βάσεων πυρηνικής ενέργειας και τονίζοντας την ανάγκη επιτάχυνσης, με ασφάλεια και τάξη, την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας.
Προς το παρόν, ωστόσο, το ανεκτέλεστο εγκεκριμένο έργο της Κίνας αναμένεται να παραμείνει υψηλό. Πράγματι, το ανεκτέλεστο είναι σε όρους δυναμικότητας που ισοδυναμεί με περισσότερα από τα μισά από τα 33 GW που βρίσκονται επί του παρόντος υπό κατασκευή μετά την FCD, και όταν συνδυαστεί με αυτά, σχεδόν ισούται με τα 54 GW πυρηνικών αντιδραστήρων που βρίσκονται σήμερα στην Κίνα.
Ο λόγος για το ανεκτέλεστο είναι ότι μια FCD απαιτεί τελική έγκριση από την πυρηνική ρυθμιστική αρχή της Κίνας, την Εθνική Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας (NNSA). "Μόνο η NNSA... λέει ναι ή όχι στην πραγματική έναρξη της κατασκευής", είπε ο Francois Morin, διευθυντής της Κίνας στην Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση, στο Energy Intelligence. "Δεν έχουν το ίδιο ποσοστό έγκρισης, επειδή το μέλημά τους και το καθήκον τους είναι πρώτα η ασφάλεια. Δεν έχουν πολιτική ατζέντα. Απλά μια ατζέντα που σχετίζεται με την ασφάλεια. Για κάθε τοποθεσία και κάθε σχέδιο, πρέπει να επανεξετάσουν και να επαληθεύσουν κάθε σημείο ασφάλειας και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν, πέρα από τα σχεδιαστικά στοιχεία και τα γεωλογικά δεδομένα, τη μελέτη των ανέμων, των θαλάσσιων ρευμάτων, καθώς και όλες τις πιθανές διαδικασίες εκκένωσης» και αυτό «χρειάζεται ασυμπίεστο χρόνο».
Οι αντιδραστήρες που εγκρίθηκαν από το Κρατικό Συμβούλιο αυτή την εβδομάδα, με συνδυασμένη ισχύ 12,9 GW, περιλαμβάνουν έξι που χρησιμοποιούν το σχέδιο Hualong One, τέσσερις με το σχέδιο CAP1000 και έναν αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας, αερόψυκτο, τον HTR-600 (βλ. πίνακα). Αυτά τα έργα αντιπροσωπεύουν συλλογικά μια προβλεπόμενη επένδυση άνω των 220 δισεκατομμυρίων γιουάν (30,8 δισεκατομμύρια δολάρια).
Ωστόσο, καμία από αυτές τις νέες κατασκευές δεν είναι πιθανό να φτάσει στο FCD φέτος, αν και σίγουρα υπάρχουν άλλοι υποψήφιοι για έργα νέας κατασκευής που θα ενταχθούν μέχρι το τέλος του έτους στα πέντε που έχουν ήδη επιτύχει FCD φέτος.
Το έργο Zhangzhou-4 HPR1000 στο Fujian που ανήκει στην China National Nuclear Corp. (CNNC) εγκρίθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο πριν από σχεδόν δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2022, και η δίδυμη μονάδα του, Zhangzhou-3, έφτασε στο FCD στις 22 Απριλίου. Το Ningde-6 της China Datang, επίσης στο Fujian, εγκρίθηκε τον Ιούλιο του 2023, αν και η δίδυμη μονάδα του, Ningde-5, έφτασε στο FCD μόλις τον περασμένο μήνα, στις 28 Ιουλίου.
Και οι δύο αυτές μονάδες ακολουθούν πολλούς άλλους αντιδραστήρες στις συγκεκριμένες τοποθεσίες τους και επομένως ενδέχεται να λάβουν ταχύτερη έγκριση NNSA από τις αρχικές μονάδες, υποστηρίζει ο Morin, δεδομένης της επιτόπιας έρευνας που πρέπει να διεξαχθεί από αξιωματούχους της NNSA.
Το Heat Coup του CNNC στο Jiangsu
Η έγκριση του NNSA μπορεί να είναι πολύ μακριά για το πιο καινοτόμο έργο που εγκρίθηκε από το Κρατικό Συμβούλιο αυτήν την εβδομάδα: το έργο Xuwei Phase 1 του CNNC στο Jiangsu, το οποίο θα είναι το πρώτο στον κόσμο που θα αναπτύξει έναν πραγματικά εμπορικό αντιδραστήρα υψηλής θερμοκρασίας, αερίου ψύξης.
Το Xuwei HTR-600 στην πραγματικότητα θα συνδυαστεί με δύο αντιδραστήρες νερού υπό πίεση HPR1000 σε ένα συγκρότημα που θα ενσωματώνει πυρηνικούς αντιδραστήρες, γεννήτριες στροβίλων και συστήματα θέρμανσης, παρέχοντας βιομηχανικό ατμό στην πετροχημική βιομηχανία της Lianyungang.
Αυτή η προσέγγιση αναμένεται να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και τις εκπομπές άνθρακα στη χημική βιομηχανία του Jiangsu και φαίνεται να βασίζεται σε μια υπάρχουσα προσπάθεια CNNC για παροχή 4,8 εκατομμυρίων τόνων ετησίως πυρηνικού βιομηχανικού ατμού από τα υπάρχοντα Tianwan-3 και -4 VVER του CNNC -1000 αντιδραστήρες, επίσης στο Jiangsu. Α
υτή η προσπάθεια ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο και είναι πιθανό να έπαιξε ρόλο στο Συμβούλιο της Επικρατείας που ενέκρινε τη νέα κατασκευή CNNC HTR-600 πριν το κάνει για ένα ανταγωνιστικό έργο: τα σχέδια της China Huaneng για ένα HTR-600 στο Xiapu στο Fujian, το οποίο είχε ήλπιζε να αναπτυχθεί κοντά στους δίδυμους αντιδραστήρες ταχείας νετρονίων τύπου πισίνας με νάτριο που κατασκευάζει το CNNC στο Xiapu.
Η China Huaneng ήταν ο κύριος προγραμματιστής, με μερίδιο 47,5%, στο εργοστάσιο επίδειξης HTR-PM 150 μεγαβάτ στο Shandong, γνωστό ως Shidao Bay-1, το οποίο τέθηκε σε εμπορική λειτουργία τον περασμένο Δεκέμβριο στην τοποθεσία Shidaowan. Αλλά μια θυγατρική του CNNC κατείχε μερίδιο 32,5% σε αυτό το έργο (μαζί με το μερίδιο 20% του Πανεπιστημίου Tsinghua) και το γεγονός ότι το CNNC κέρδισε το δικαίωμα να είναι το πρώτο που επεκτείνει την τεχνολογία υψηλής θερμοκρασίας, αερίου ψύξης σε ένα εμπορικό έργο είναι σίγουρα πλήγμα στην China Huaneng.
Μετακινούμενοι χειριστές και αντιδραστήρες
Η China Huaneng σχεδιάζεται εδώ και καιρό να γίνει ο τέταρτος μεγάλος πυρηνικός φορέας της Κίνας — και πιθανός προμηθευτής (με την τεχνολογία υψηλής θερμοκρασίας, αερίου ψύξης) — αλλά οι εγκρίσεις αυτής της εβδομάδας ενίσχυσαν τους κληροδοτημένους φορείς εκμετάλλευσης πυρηνικών υλικών της Κίνας, αλλά ούτε η China Huaneng, ούτε η China Datang έχουν κερδίσει το κρίσιμο νεύμα από το Κινεζικό Κρατικό Συμβούλιο.
Από τους 45 εμπορικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που είναι τώρα υπό κατασκευή ή εγκεκριμένοι και αναμένονται FCD, 20 ανήκουν στο CNNC, 14 στην China General Nuclear, οκτώ στην State Power Investment Corporation (SPIC), τέσσερις στην China Huaneng και μόνο δύο στην China Datang.
Οι εγκρίσεις του Κρατικού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα ενίσχυσαν επίσης τον κεντρικό ρόλο του αντιδραστήρα Hualong One (HPR1000), μιας εγχώριας πυρηνικής τεχνολογίας τρίτης γενιάς, στην πυρηνική επέκταση της Κίνας.
Με 19 μονάδες Hualong One επί του παρόντος είτε σε λειτουργία είτε υπό κατασκευή σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου του Πακιστάν) και τώρα με άλλα 13 HPR1000 εγκεκριμένα αλλά όχι ακόμη στο FCD, το μοντέλο έχει ήδη γίνει η πιο ευρέως διαδεδομένη πυρηνική τεχνολογία τρίτης γενιάς παγκοσμίως.
Πριν από την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011, το AP1000 που σχεδιάστηκε από την Westinghouse βρισκόταν στη διαδικασία για να αποτελέσει τη βάση του στόλου των αντιδραστήρων ελαφρού νερού της Κίνας.
Όμως, ενώ οι εγκρίσεις του Κρατικού Συμβουλίου ξεκίνησαν το 2022 για έναν μικρό στόλο CAP1000 , την κινεζική έκδοση του AP1000 που παρέχεται από τη θυγατρική SPIC, State Nuclear Power Technology Co., ακόμη και η SPIC δεν έχει χάσει την αγάπη του για το CAP1000. Στην πραγματικότητα ήλπιζε να αναπτύξει τον αναβαθμισμένο αντιδραστήρα CAP1400 των 1.500 MW στο Bailong, στο Guangxi, αλλά καθώς το πρώτο στο είδος του CAP1400 υπό κατασκευή στον κόλπο Shidao δεν είναι ακόμη λειτουργικό, το Πεκίνο δίσταζε να υπογράψει επιπλέον μονάδες.
Η SPIC ελπίζει να αναπτύξει τέσσερα CAP1400 στο Bailong μετά τις Μονάδες 1 και 2 CAP1000, και μόλις στραφεί προς την ανάπτυξη του στόλου των CAP1400s, έχει ελάχιστα κίνητρα να πιέσει για περαιτέρω CAP1000.
Αυξανόμενος Ρόλος
Η Κίνα στοχεύει να έχει επιχειρησιακή πυρηνική ισχύ 70 GW έως το 2025, όπως περιγράφεται στο 14ο Πενταετές Ενεργειακό Σχέδιό της. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι κατά μέσο όρο έξι έως οκτώ πυρηνικοί αντιδραστήρες θα εγκρίνονται κάθε χρόνο μέχρι το 2035, με έως και 10 αντιδραστήρες να εγκρίνονται ετησίως μέχρι το 2030.
Μέχρι το 2035, οι ανοδικοί σχεδιαστές ελπίζουν να δουν την πυρηνική ενέργεια να αντιπροσωπεύει το 10% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, υπερδιπλάσιο του σημερινού μεριδίου της. Μέχρι το 2060, η πυρηνική ενέργεια προβλέπεται να συνεισφέρει περίπου 18%, ευθυγραμμίζοντας με τον τρέχοντα μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον Zhang Tingke, αντιπρόεδρο και γενικό γραμματέα της Ένωσης Πυρηνικής Ενέργειας της Κίνας.
Τα έργα που αναμένεται να λάβουν έγκριση το 2025 περιλαμβάνουν αυτά σε Shandong, Jiangsu, Zhejiang, Fujian, Guangxi και Guangdong, υπογραμμίζοντας τον ισχυρό αγωγό των πυρηνικών έργων, εκτιμούν ειδικοί.
Αναδημοσίευση από: energia.gr
Σχόλια