Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

ΕΡ. ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ: ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΟΥ 21ου ΑΙΩΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Την άνοδο του επιπέδου λειτουργίας των Μεταλλείων Κασσάνδρας στο υψηλότατο τεχνολογικό σημείο, αλλά και της άσκησης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Ελλάδα, γενικότερα, περιέγραψε μεταξύ άλλων η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της “Ελληνικός Χρυσός” κα Έρικα Ξηρουχάκη μιλώντας στο 7ο Invest Gr Forum, που διεξήχθη στις 17 Ιουλίου στην Αθήνα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κα Ξηρουχάκη, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου σε μια από τις τρείς συνολικά παρεμβάσεις της “στα Μεταλλεία Κασσάνδρας έχουμε την εξόρυξη του 21ου αιώνα. Δεν υπάρχουν οι εικόνες των μεταλλωρύχων που σκάβουν και υποφέρουν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. 

Πρωτοπορούμε στο πως διαχειριζόμαστε τα ύδατα, τα απόβλητα την παραγωγική μας μεταλλευτική δραστηριότατα με μεθόδους και πρακτικές που δεν συναντούμε σε άλλα μεταλλεία στην Ευρώπη. 

Φανταστείτε πως έχουμε 500 σημείου ελέγχου για την ποιότητα των νερών για τη σκόνη, για τις δονήσεις, όταν σε ολόκληρη την Αττική τέτοια σημεία είναι μόλις 19προσθέτοντας με νόημα πως “ως εταιρεία έχουμε θέσει ένα πλαίσιο διεθνών προτύπων που διέπει ολόκληρη τη δραστηριότητα, την έρευνα, την παραγωγή και την περιβαλλοντική αποκατάσταση. 

Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε την τεχνογνωσία της μαμάς εταιρίας, που είναι Καναδική και ως γνωστόν ο Καναδάς είναι πρωτοπόρος χώρα στις εξορύξεις.”

Η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της Ελληνικός Χρυσός χαρακτήρισε ως θετική την εξέλιξη αναφορικά με την στροφή της Ευρώπης στην παραγωγική αναβάθμιση της εφοδιαστικής αυτονομίας της σε κρίσιμες πρώτες ύλες και στρατηγικά ορυκτά, καθώς αυτά αποτελούν τα εξέχοντα εργαλεία της πράσινης ενεργειακής μετάβασης επισημαίνοντας ότι με αφορμή την ψήφιση του κοινοτικού κανονιστικού πλαισίου για τα ορυκτά βάση του οποίου το 10% αυτών πρέπει να παράγονται στην ΕΕ, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων ερμήνευσε αυτή την οδηγία ως την ύπαρξη 20 με 30 νέων μεταλλευτικών έργων στην Ελλάδα μέχρι το 2030. Εγώ θα πως 10 αν γίνουν θα είμαστε καλά”.

Η κα Ξηρουχάκη ερωτηθείσα για την συμβολή της “Ελληνικός Χρυσός” στην ελληνική και τοπική οικονομία επισήμανε, πως η εταιρεία αυτή τη στιγμή απασχολεί 1.900 εργαζόμενους εκ των οποίων, το 90% είναι κάτοικοι του Δήμου Αριστοτέλη, τονίζοντας παράλληλα πως τα φορολογικά έσοδα του κράτους φτάνουν μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές τα 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε τοπικό επίπεδο ο Δήμος Αριστοτέλη μόνο για το 2023 έχει εισπράξει 3,7 εκατομμύρια ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη και 1,7 εκατομμύρια ευρώ για κοινωνικές επενδύσεις από την εταιρεία. 

Σε βάθος 20ετίας και όσο διαρκεί το επενδυτικό σχέδιο θα καταβληθούν ακόμη 80 εκατομμύρια δολάρια προς το δήμο Αριστοτέλη για την εκτέλεση εμβληματικών έργων.

Επιπλέον, το ανώτατο στέλεχος της “Ελληνικός Χρυσός” εξήγησε στους συνομιλητές της αλλά και όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν την συζήτηση τους, πως με την έναρξη της λειτουργίας του μεταλλείου των Σκουριών, δίνεται στην Ελλάδα η δυνατότητα να τοποθετηθεί πολύ ψηλά στον παγκόσμιο και ευρωπαϊκό μεταλλευτικό χάρτη ώς παραγωγός χώρα χαλκού και χρυσού με την παγκόσμια οικονομική συγκυρία να είναι άκρως ευνοϊκή σε ότι αφορά την αύξηση της ζήτησης και των δυο μετάλλων.

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις 3 τοποθετήσεις της κας Ξηρουχάκη.

Η πρώτη τοποθέτηση είναι από το 07:56 ως το 13:35. Η δεύτερη τοποθέτηση είναι από το 25:15 ως το 31:30 και η τρίτη από το 40:00 ως το 42:00.