ΧΡΥΣΟΣ: ΤΑ ΒΑΡΙΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ ΔΙΝΟΥΝ ΩΘΗΣΗ ΣΤΗ ΖΗΤΗΣΗ
Πλούσιες οικογένειες και άτομα που ανησυχούν για τα επίπεδα του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ ήταν οι πιθανοί μοχλοί ενός ρεκόρ δεύτερου τριμήνου στη ζήτηση χρυσού, σύμφωνα με έκθεση του κλάδου, ωθώντας την τιμή σε ιστορικά υψηλά φέτος.
Αλματώδη αύξηση κατέγραψαν οι αγορές χρυσού από ιδιώτες το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, καθώς οικογένειες που έχουν την οικονομική δυνατότητα αναζητούν ασφαλές επενδυτικό – αποταμιευτικό καταφύγιο.
Συγκεκριμένα, οι αγορές αυτής της κατηγορίας εκτοξεύτηκαν κατά σχεδόν 5 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, φτάνοντας στους 329 τόνους, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.
Αυτή η ζήτηση καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τις συνολικές πωλήσεις χρυσού στους 1.258 τόνους το τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο τριμήνου από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ το 2000 και 4% πιο πάνω σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023.
Η τιμή του χρυσού έφτασε στο υψηλό ρεκόρ των 2.483,60 δολαρίων ανά ουγγιά μέσα στον Ιούλιο, λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για μειώσεις των επιτοκίων – που θα ωφελήσουν περιουσιακά στοιχεία χωρίς αποδόσεις όπως ο χρυσός, μειώνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων – και της αβεβαιότητας σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ.
Η τιμή διαπραγμάτευσης σήμερα κινείται γύρω από τα 2.380 δολάρια η ουγγιά.
O χρυσός στο επίκεντρο της ζήτησης από μικρές επενδυτικές εταιρείες
Ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, είπε ότι ανέκδοτα στοιχεία υποδεικνύουν ότι οι μικρές επενδυτικές εταιρείες στις ΗΠΑ ήταν μία από τις κύριες ομάδες που άντλησαν χρυσό λόγω των ανησυχιών για ανεξέλεγκτα δημοσιονομικά ελλείμματα.
«Δεν μπορούσα να εξηγήσω γιατί ο χρυσός ήταν ψηλά. Έψαχνα για τον αγοραστή που έλειπε, που μπορεί να είναι μπορεί να είναι η κατηγορία που αγοράζει λόγω αναζωπύρωσης των φόβων για το χρέος των ΗΠΑ», είπε συγκεκριμένα.
Οι επενδυτές ανησυχούν για την αύξηση των επιπέδων του αμερικανικού χρέους, ιδιαίτερα εάν κερδίσει τις εκλογές ο Τραμπ, επισημαίνουν οι FT.
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου προβλέπει ότι το χρέος των ΗΠΑ θα ξεπεράσει το υψηλό του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου του 106% του ΑΕΠ το 2029.
Οι εξωχρηματιστηριακές αγορές χρυσού παίζουν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στην αγορά του πολύτιμου μετάλλου, αν και οι συναλλαγές είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται με τις τράπεζες γίνονται ιδιωτικά.
Ο Reade του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού ανέφερε επίσης έντονη δραστηριότητα στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ από πλούσιους Ασιάτες, καθώς και πλούσιους Τούρκους που στράφηκαν στον χρυσό σε αντιστάθμισμα της δραματικής υποτίμησης της τουρκικής λίρας.
Οι καθαρές αγορές κεντρικών τραπεζών, οι οποίες συνέβαλαν στην άνοδο της τιμής του χρυσού κατά ένα τρίτο από τις αρχές του 2022, έφτασαν τους 483 τόνους, επίπεδο ρεκόρ για το πρώτο εξάμηνο του έτους.
Ωστόσο, μέσα σε αυτό το διάστημα σημειώθηκε πτώση 39% μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει λιγότερο πιθανό ότι οι αγορές κεντρικών τραπεζών υπερβαίνουν τους 1.000 τόνους φέτος, αφού έφτασε σε αυτό το επίπεδο τα δύο προηγούμενα χρόνια.
Οι Κινέζοι καταναλωτές και οι επενδυτές που καθόρισαν την αύξηση του χρυσού το πρώτο εξάμηνο του έτους, ωστόσο, άρχισαν να επιβραδύνουν τις αγορές τους μετά την παύση των αγορών από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας τον Μάιο.
Οι αγορές χρυσών κοσμημάτων έχουν επίσης πληγεί από τις υψηλότερες τιμές, με πτώση 19%, στους 390 τόνους, το δεύτερο τρίμηνο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.
Πηγή: ot.gr
Σχόλια