Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

ΓΚΑΝΑ: ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΕΙ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ

Η Γκάνα εγκαινίασε την Πέμπτη το πρώτο εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού στο οποίο το κράτος κατέχει μετοχές, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλει ο κορυφαίος παραγωγός χρυσού στην Αφρική να προσθέσει αξία και να κερδίσει περισσότερα από το πολύτιμο μέταλλο, το οποίο εξορύσσεται στην περιοχή εδώ και αιώνες.

Το εργοστάσιο επεξεργασίας χρυσού Royal Ghana Gold Refinery -μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεταξύ της ινδικής Rosy Royal Minerals και της κεντρικής τράπεζας της Γκάνας, στο οποίο η τράπεζα κατέχει μερίδιο 20%- έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 400 κιλών (kg) χρυσού την ημέρα.

Θα προμηθεύεται χρυσό ορυκτό από μικρής κλίμακας και βιοτεχνικούς ανθρακωρύχους πριν αποκτήσει άδειες για την επεξεργασία χρυσού από ανθρακωρύχους μεγάλης κλίμακας.

Μιλώντας στα εγκαίνια στην πρωτεύουσα Άκρα, ο αντιπρόεδρος Mahamudu Bawumia δήλωσε ότι η έναρξη λειτουργίας του Royal Gold Refinery σηματοδοτεί “μια νέα εποχή” που θα συμβάλει στον περιορισμό του λαθρεμπορίου χρυσού και στην αύξηση των εθνικών εσόδων από το πολύτιμο μέταλλο.

“Με τη δυνατότητα διύλισης του χρυσού μας, θα είμαστε σε θέση να τον πουλήσουμε στην κατάλληλη τιμή, επιτρέποντάς μας να διατηρήσουμε την οικονομική του αξία εντός των συνόρων μας, δημιουργώντας παράλληλα πολυάριθμες θέσεις εργασίας για τη νεολαία”, δήλωσε.

Ο χρυσός της Γκάνας από τους αδειοδοτημένους παραγωγούς εξάγεται σε ακατέργαστη μορφή, ενώ ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής από τους ανεξέλεγκτους βιοτεχνικούς ανθρακωρύχους, που τοπικά ονομάζεται galamsey, εξάγεται λαθραία εκτός της χώρας.

Το εργοστάσιο θα απασχολήσει άμεσα 80-120 άτομα και θα δημιουργήσει 500 έμμεσες θέσεις εργασίας, δήλωσε ο Bawumia, ο οποίος είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές του Δεκεμβρίου.

Η Γκάνα διατήρησε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός χρυσού στην Αφρική πέρυσι, καθώς η αυξημένη παραγωγή από μικρής κλίμακας και βιοτεχνικούς ανθρακωρύχους ώθησε την παραγωγή σε 4,03 εκατομμύρια ουγγιές.

Το δυτικοαφρικανικό έθνος, το οποίο είναι επίσης ο νούμερο δύο παραγωγός κακάο στον κόσμο, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τον στόχο του 2024 για την παραγωγή χρυσού, με την παραγωγή να κυμαίνεται μεταξύ 4,3 και 4,5 εκατομμυρίων ουγγιών.

Η Τράπεζα της Γκάνας ξεκίνησε ένα πρόγραμμα αγοράς χρυσού το 2021 για να δημιουργήσει αποθέματα μέσω εγχώριων αγορών και να αμβλύνει το νόμισμα cedi.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Γκάνας Ernest Addison δήλωσε ότι οι αγορές ανέρχονται σε 65,4 τόνους, που ισοδυναμούν με 5 δισεκατομμύρια δολάρια, και η τράπεζα επιθυμεί να αποκτήσει το διυλιστήριο γρήγορα την πιστοποίηση της London Bullion Market Association (LBMA).

Ο Addison δήλωσε ότι η πιστοποίηση LBMA για το διυλιστήριο θα βοηθήσει την τράπεζα “να διαφοροποιήσει και να αυξήσει οργανικά τα συναλλαγματικά της αποθέματα και να συσσωρεύσει περισσότερα αποθέματα χρυσού για να μειώσει την εξάρτηση από εξωτερικό δανεισμό.

Ο γενικός γραμματέας της ένωσης των εταιρειών εξόρυξης χρυσού μικρής κλίμακας, Godwin Armah, δήλωσε ότι το διυλιστήριο πρέπει να είναι “διαφανές” όσον αφορά την τιμολόγηση και τις ποσότητες χρυσού που λαμβάνει από τα μέλη του για να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή τους.

Αναδημοσίευση από: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters