Παρασκευή 2 Αυγούστου 2024

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΝΕΒΑΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ

Η είδηση ότι το Ιράν πρόκειται να επιτεθεί εκ νέου στο Ισραήλ, για δεύτερη φορά φέτος, θα ήταν ικανή να στείλει τις τιμές του μαύρου χρυσού στα ύψη σε προηγούμενες δεκαετίες. Το ίδιο, όμως, δεν δείχνει να συμβαίνει σήμερα αφού οι τιμές του Brent και του WTI αυξήθηκαν ελάχιστα και στη συνέχεια επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδα (κοντά στα 80$ για το πρώτο).

Υπάρχει μια σειρά από λόγους που το πετρέλαιο είναι τόσο "αναίσθητο" στις μέρες μας. Καταρχήν, η διαμάχη Ιράν-Ισραήλ δεν λαμβάνει χώρα σε γεωγραφικές περιοχές με υψηλή πετρελαϊκή παραγωγή. 

Ακόμα και μέσα στο Ιράν, οι Ισραηλινοί δεν έχουν δείξει μέχρι σήμερα ότι επιθυμούν να πλήξουν πετρελαϊκούς στόχους, κάτι που προφανώς θα δυσαρεστούσε έντονα συμμάχους όπως τις ΗΠΑ ανεβάζοντας τις διεθνείς τιμές.

Παράλληλα, στις μέρες μας δεν υπάρχει η αραβική ομοψυχία των παλαιότερων δεκαετιών ώστε να φτάσουμε σε κάποιο πετρελαϊκό εμπάργκο. Χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα και η Αίγυπτος δεν προέβησαν καν σε συλλυπητήριες δηλώσεις για το θάνατο του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Η απόσταση που τις χωρίζει πλέον από τα όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη είναι μεγάλη.

Αυτό εξηγείται εύκολα, καθώς όλες οι χώρες της περιοχής αποκομίζουν πλέον τεράστια ποσά από την παραγωγή πετρελαίου και αερίου, όπως και από τις ευρύτερες οικονομικές ευκαιρίες που τους προσφέρει η σταθερότητα. 

Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει κανένα κίνητρο να προβούν σε ακραίες κινήσεις που θα απειλήσουν τους προϋπολογισμούς και την εσωτερική τους συνοχή, ιδίως από τη στιγμή που μιλάμε για ευάλωτα καθεστώτα.

Η αγορά πετρελαίου γνωρίζει καλά τις παραπάνω διαπιστώσεις. Θα δείξει ευαισθησία μονάχα σε εξελίξεις που θα εμπεριέχουν ακόμα και μικρή απειλή για τον ενεργειακό εφοδιασμό, πράγμα που δεν έχει διαφανεί μέχρι στιγμής.

Σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδραση θα είναι έντονη, καθώς μιλάμε για μια αγορά με έντονα χαρακτηριστικά κερδοσκοπίας όπου τα "εικονικά" βαρέλια που αλλάζουν χέρια κάθε ημέρα είναι 60 φορές περισσότερα από τα φυσικά βαρέλια. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνουμε 100 εκατ. βαρέλια/ημέρα ενώ οι αγορές εμπορεύονται 6 δισ. βαρέλια/ημέρα.

Του Χάρη Αποσπόρη

Πηγή: energypress.gr