Τρίτη 6 Αυγούστου 2024

ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ: ΚΑΝΤΟ ΟΠΩΣ Η “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ”

Ήταν Ιούνιος του 2015, όταν η μεταλλευτική εταιρεία “Ελληνικός Χρυσός” στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή των πιλότων και των αεροσκαφών της “Αερολέσχης Θεσσαλονίκης” στην καθημερινή μάχη της προστασίας του φυσικού πλούτου και κάλους της περιοχής της ΒΑ Χαλκιδικής κατά τους θερινούς μήνες. Χρονικό διάστημα, όπου οι πυρκαγιές αποτελούν δυστυχώς τη νέα κανονικότητα της ελληνικής πραγματικότητας εδώ και 30 χρόνια.

Επί μια δεκαετία σχεδόν, οι πιλότοι της “Αερολέσχης Θεσσαλονίκης” και πιο συγκεκριμένα από τα μέσα Ιουνίου ως και τα μέσα Σεπτεμβρίου, πετώντας με αεροσκάφη τύπου Τσέσνα συνέβαλαν τα μέγιστα στην εναέρια πυροπροστασία, τόσο της ΒΑ Χαλκιδικής όσο και ολόκληρης της χερσονήσου με τη δαπάνη για τα καύσιμα και τις συντηρήσεις των αεροσκαφών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα να πληρώνονται εξ ολοκλήρου από την “Ελληνικός Χρυσός”.

Η αποτρεπτική συμβολή τους δεν είναι εκτίμηση του… αέρα, αλλά συνάγεται εκ του αποτελέσματος, καθώς ο ανεπανάληπτος δασικός πλούτος συμπεριλαμβανομένης της χλωρίδας και της πανίδας της Γης του Αριστοτέλη παρέμεινε ανέγγιχτος.

Σε συνδυασμό πάντα με την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλεται συντονισμένα και παγίως από επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας, του Δήμου Αριστοτέλη, του Δασαρχείου Αρναίας αλλά και των εργαζομένων της “Ελληνικός Χρυσός”, οι οποίοι μέσα από το υπερσύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης που έχει ενεργοποιήσει η εταιρεία από το 2017 ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο ποιοτικά και ποσοτικά την υγεία του περιβάλλοντος σε περισσότερα από 500 σημεία μέσα και έξω από τις εγκαταστάσεις της, στα εδάφη, τα νερά και την ατμόσφαιρα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αριστοτέλη.

Οι φωτιές που εκδηλώθηκαν το 2015, το 2022 και το 2016 στην Κομίτσα και τη Μεγάλη Παναγία αντίστοιχα, παρά την ανησυχία που προκάλεσαν, τέθηκαν σχετικά σύντομα υπό πλήρη έλεγχο χωρίς να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

Να υπενθυμίσουμε εδώ πως το καλοκαίρι του 2017 τα αεροσκάφη της Αερολέσχης Θεσσαλονίκης μαζί με άλλα 2 Καναντέρ ήταν τα μοναδικά επιχειρησιακά αξιόμαχα αεροσκάφη, εκείνη την εποχή στην Κεντρική Μακεδονία, καθώς τα υπόλοιπα 8 Καναντέρ βρίσκονταν καθηλωμένα λόγω βλάβης στην 113 Πτέρυγα Μάχης.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η εναέρια πυροπροστασία αποτελεί πανάκεια για την ριζική αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών που καταπίνουν όλα αυτά τα χρόνια το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο της Ελλάδας. Σε καμία περίπτωση. Είναι όμως η σοβαρότερη κίνηση στο κομμάτι της πρόληψης από αέρος.

Είναι κάτι που το συνειδητοποίησαν και στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας με αποτέλεσμα από τις αρχές του καλοκαιριού να έχουν εντάξει, ως “άγρυπνους φρουρούς από αέρος”, δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα του στρατού αεροπορίας και drones σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της καταστολής πυρκαγιών, βεβαίως.

Μάλιστα τα drones, όπως είπε σε συνέντευξη του στο ΣΚΑΙ ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καιτεζίδης, εκτός του ότι έχουν τη δυνατότητα να περιπολούν από αέρος 24 ώρες το 24ωρο, χάρη στις θερμικές κάμερες που διαθέτουν μπορούν να καταγράψουν τη φωτιά στη γέννηση της, με ότι αυτό συνεπάγεται στη μεγάλη εικόνα της έγκαιρης ενημέρωσης, αντιμετώπισης και κατάσβεσης της. Και όπως βλέπουμε μέχρι στιγμής, η ανταπόκριση των μέσων κατάσβεσης, μέχρι στιγμής είναι αμεσότατη παντού.

Σαφέστατα δεν υφίστανται ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε θέματα πολιτικής και δασικής προστασίας. Η Ελληνικός Χρυσός όμως έδειξε το δρόμο αναφορικά με τη σημασία της εναέριας πυροπροστασίας, πριν από 9 χρόνια και έφτασε η στιγμή η ίδια η πολιτεία με εξίσου σύγχρονα μέσα να ακολουθήσει.

Να μη λησμονούμε βέβαια πως και φέτος η εταιρεία συνέδραμε με ένα ποσό ύψους 75.000 ευρώ στην ετήσια προσπάθεια του δασαρχείου για καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών και τη συντήρηση των δασικών δρόμων. Επίσης, στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο του Σταυρού έγινε δωρεά εξοπλισμού ύψους 9.000 ευρώ.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει αναπτύξει πρόγραμμα εκπαίδευσης των Σωστικών Συνεργείων και των Ομάδων πυρασφάλειας, στο οποίο καθοριστική είναι η συμβολή της νέας τεχνολογίας με το πρωτοποριακό σύστημα FLAIM Trainer. 

Με τη χρήση της τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας (Virtual Reality), το FLAIM Trainer στοχεύει στην εξασφάλιση της άμεσης αντίδρασης σε περίπτωση πυρκαγιάς στους χώρους των εγκαταστάσεων αλλά και στις δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται γύρω από αυτές και μπορεί ανά πάσα στιγμή να απειλήσουν τις κατοικημένες περιοχές. 

Μάλιστα, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της συνεργασίας μεταξύ της εταιρείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, συμμετείχαν στην εκπαίδευση Πυραγοί και πυροσβέστες των Πυροσβεστικών Σωμάτων της ευρύτερης περιοχής.

Βρισκόμαστε ακόμη στη μέση του καλοκαιριού. Το ταμείο θα γίνει μόλις ολοκληρωθεί και ο Σεπτέμβριος. Μακάρι τα αποτελέσματα αυτής της επίπονης όσο και δαπανηρής προσπάθειας στο τέλος της αντιπυρικής περιόδου να είναι τα καλύτερα δυνατά και πάνω σε αυτά να οικοδομηθούν ακόμη αποτελεσματικότερα μέτρα πυροπροστασίας για την επόμενη χρονιά.