ΕΡΙΚΑ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗ: “Η ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΔΙΕΞΑΓΕΤΑΙ ΜΕ ΤΡΟΠΟ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΔΙΑΦΑΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ” (ΒΙΝΤΕΟ)
Στους όρους και στις πρακτικές συνθήκες υπό τους οποίους διεξάγεται η σύγχρονη μεταλλευτική δραστηριότητα, μέσω της επένδυσης της “Ελληνικός Χρυσός”, στη ΒΑ Χαλκιδική αναφέρθηκε η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της εταιρείας κα Έρικα Ξηρουχάκη μιλώντας στην θεματική συζήτηση με τίτλο: “ESG – Από τη Θεωρία στην Πράξη”, που διοργάνωσε την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου το Υπερταμείο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Όπως τόνισε η κα Ξηρουχάκη ο βιώσιμος τρόπος λειτουργίας που έχει επιλέξει η “Ελληνικός Χρυσός” βάση των αυστηρών προτύπων που έχει θέσει η μητρική Καναδική εταιρεία “Eldorado Gold” έχουν επιφέρει τον περιορισμό των κινδύνων που απορρέουν από μια βιομηχανική δραστηριότητα, με ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος που προκύπτει από την τέλεση αυτής της δραστηριότητας.
“Όλα αυτά έχουν εξήγηση” όπως είπε η Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της “Ελληνικός Χρυσός’ και πρόσθεσε πως “στη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων του έργου που καταθέσαμε στην πολιτεία, συμπεριλάβαμε όλες τις ανησυχίες που καταγράψαμε μετά από μια μακρά περίοδο διαβούλευσης.
Μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός και περιβαλλοντικός αντίκτυπος της δραστηριότητας μας, καθώς στην περιοχή, που δραστηριοποιούμαστεη μεταλλευτική δραστηριότητα έχει ιστορία και παράδοση 25 αιώνων. Οι κάτοικοι και οι 2.000 εργαζόμενοι μας έχουν μάθει να ζουν με τα μεταλλεία. Επομένως δε γίνεται να λειτουργούμε με ένα τρόπο που δε δείχνει σεβασμό προς την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον”.
Σε ότι αφορά την “μετάφραση” των όρων της Βιώσιμης Εταιρικής Διακυβέρνησης στην πράξη αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος η κα Ξηρουχάκη επισήμανε πως πέρα από την υιοθέτηση πρωτοπόρων και βέλτιστων τεχνολογιών για να γνωρίζουν ανα πάσα στιγμή και σε πραγματικό χρόνο από κοινού εταιρεία, τοπική κοινωνία και πολιτεία κάθε περιβαλλοντική παράμετρο της μεταλλευτικής δραστηριότητας, η εταιρεία εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα αποκατάστασης εδαφών, κάνοντας αναφορά στην εξυγίανση της “Λίμνης Τελμάτων” της Ολυμπιάδας, η οποία καθαρίστηκε από 4.000.000 τόνους βιομηχανικών αποβλήτων περασμένων δεκαετιών, χαρακτηρίζοντας το ως το “το μεγαλύτερο έργο περιβαλλοντικής αποκατάστασης, που έχει υπάρξει ποτέ σε ολόκληρη τη χώρα.
Να σημειώσω μάλιστα, πως πλέον αφυγραίνουμε τα απόβλητα σε μορφή ξηρής άμμου και τα τοποθετούμε σε ειδικά αδειοδοτημένους χώρους για να τα αποξηράνουμε και να μειώσουμε στο ελάχιστο το οποιοδήποτε ρίσκο διαρροής. Την οποιαδήποτε πιθανή επίπτωση. Θέλω να σας επιβεβαιώσω πως η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα διεξάγεται με τρόπο υπεύθυνο, διαφανή και ασφαλή” κατέληξε η κα Ξηρουχάκη.
Στο ίδιο πάνελ μαζί με την Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικών Υποθέσεων της “Ελληνικός Χρυσός” έδωσε η Διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας του Υπερταμείου κα Χριστίνα Κολιάτση, η οποία μίλησε για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες του φορέα για την εμπέδωση μιας ισότιμης και συμπεριληπτικής κοινωνίας δίνοντας έμφαση στη δράση που αφορά τη βελτίωση της προσβασιμότητας σε σταθμούς του μετρό της Αθήνας για άτομα με ειδικές ανάγκες.
Στο ίδιο κλίμα κοινωνικής ευαισθησίας κινήθηκε και ο τρίτος πόλος του πάνελ ο πολύ γνωστός μπασκεμπολίστας Δημήτρης Παπανικολάου, ο οποίος στην κυριολεξία έβαλε καλάθι στις καρδιές όλων των παρευρισκομένων μιλώντας για τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Ασπεργκερ μεταξύ αυτών και την κόρη του.
“Χάρη στην κόρη μου άφησα πίσω μου κάθε έννοια αριστείας και ανταγωνισμού και ασχολήθηκα περισσότερο με την κατανόηση στην πράξη της έννοιας της προσπάθειας και της διεκδίκησης της καλυτέρευσης όρων της καθημερινής ζωής. Στο πλαίσιο αυτό έβγαλα από το σπίτι μου ότι κύπελλα και μετάλλεια είχα για να μειώσω τον εγωισμό μου” είπε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Παπανικολάου προκαλώντας τη μέγιστη συναισθηματική φόρτιση σε όλους.
Όλα αυτά τα πολύ ενδιαφέροντα που ειπώθηκαν στο πάνελ του Υπερταμείου μπορείτε να τα δείτε και να τα ακούσετε στο βίντεο που ακολουθεί. Η παρέμβαση της κας Ξηρουχάκη είναι η πρώτη και αρχίζει στο 2:24:00.
Σχόλια