ΣΜΕ:ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ 1,2 ΔΙΣΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ

Ως τη μεγαλύτερη ομολογία αποτυχίας χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ), Κωνσταντίνος Γιαζιτζόγλου, το νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. για τις κρίσιμες πρώτες ύλες από τη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας παράλληλα ότι η εξόρυξη δεν μπορεί παρά να θεωρείται μια από τις πλέον κρίσιμες και εθνικά σημαντικές δραστηριότητες για τη χώρα μας.

Από το βήμα, αναλυτικότερα, του συνεδρίου με θέμα «Ορυκτά-Πράσινη Μετάβαση – Κλιματική Αλλαγή» που διοργάνωσε ο ΣΜΕ στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του εορτασμού φέτος των 100 χρόνων Ιστορίας του Συνδέσμου, ο κ. Γιαζιτζόγλου τόνισε ότι με το πλαίσιο αυτό συνομολογείται η εκχώρηση της άντλησης πρώτων υλών σε τρίτους και ότι μάλιστα δεν έχει αποτυπωθεί καν πλήρως η εξάρτηση αυτή μάλιστα, σε οικονομικές δυνάμεις, μέλη της ένωσης των BRICS, εκ των οποίων κάποιες έχουν διαφορετικά συμφέροντα από την Ε.Ε. 

Περαιτέρω, έθεσε δυο καίρια ερωτήματα αντικρούοντας τη φήμη ότι η εξόρυξη ρυπαίνει: «Τι δεν ρυπαίνει;», τονίζοντας μάλιστα σχετικά ότι η εξόρυξη ευθύνεται για μόλις το 1% των αερίων ρύπων που άπτονται της κλιματικής αλλαγής και «Συγκρινόμενη με τι ρυπαίνει; Με τη μη εξόρυξη;».

Στην Ευρώπη, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΜΕ, έχουμε το πιο φιλικό προς το περιβάλλον κανονιστικό πλαίσιο για την εξόρυξη, τη χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών και την αυστηρότερη ρυθμιστική αρχή και «εάν θέλουμε τα αγαθά της εξόρυξης, ο φιλικότερος για το περιβάλλον τρόπος είναι να τα αποκτήσουμε εξορύσσοντας επί ευρωπαϊκού εδάφους».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γ.Δ. του ΣΜΕ, Χρήστος Καβαλόπουλος, τόνισε ότι στόχος και βασική αρχή του ΣΜΕ είναι η βιώσιμη εξόρυξη και ανάπτυξη και ότι οι εταιρείες του κλάδου στην Ελλάδα δαπανούν πάνω από 20 εκατ. ευρώ ετησίως για το περιβάλλον ακόμη και σε εποχές κρίσης, συνεισφέρουν το 3% του ΑΕΠ με 65 εκατομμύρια τόνους εμπορεύσιμων προϊόντων, ενώ το 65% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές και από το 1,7 δισεκατ. ευρώ των πωλήσεων το 1,2 δισεκατ. προέρχεται από τις εξαγωγές.. 

Επίσης σε ετήσια βάση γίνονται από τις εταιρείες του κλάδου επενδύσεις ύψους 400 εκατ. ευρώ σε νέα έργα και καινοτομίες, ο κλάδος προσφέρει μόνιμες θέσεις απασχόλησης με 18.000 άτομα άμεσους εργαζόμενους και 75.000 έμμεσους, επί το πλείστον στην περιφέρεια και υποστηρίζει την αλυσίδα της ελληνικής μεταποίησης.

Σημειωτέον, επίσης, ότι σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή βωξίτη στην Ευρώπη, πρώτη στην Ευρώπη και τρίτη παγκοσμίως στον μπετονίτη και τρίτη στην Ευρώπη και έβδομη παγκοσμίως στην παραγωγή μαρμάρων.

Εκ μέρους της Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της, βουλευτής Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος, τόνισε ότι η πολιτεία αναγνωρίζει τα προβλήματα που έχει βάλει η ίδια στις αδειοδοτήσεις με προκάλυμμα τους περιβαλλοντικούς όρους και ότι η συγκεκριμένη Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι υπέρ της απλοποίησης των διαδικασιών, καθώς και ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα και οι ίδιες οι επιχειρήσεις να επενδύσουν στην καινοτομία.

«Δεν έχουμε καν ξεκινήσει την ενεργειακή μετάβαση» τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΙΕΝΕ, Κωνσταντίνος Σταμπολής, επικρίνοντας την Ε.Ε. ότι πελαγοδρομεί και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η πράσινη μετάβαση δεν θα κρατήσει ούτε δέκα, ούτε είκοσι χρόνια αλλά πολύ περισσότερο και ότι «το LNG είναι το αυριανό πετρέλαιο, τόσο μεγάλη θα είναι η αλλαγή που θα γίνει».

Χρ. Μπαλάσκας: «Η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη»

Αισιοδοξία ότι στο πλαίσιο της έμφασης που δίνεται στις κρίσιμες ορυκτές πρώτες ύλες για την ενεργειακή μετάβαση της Ε.Ε. «η Ελλάδα μπαίνει στον χάρτη», εξέφρασε στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για πρόσβαση του κλάδου σε κεφάλαια και για στήριξη από την πολιτεία στο αδειοδοτικό κομμάτι.

Η Ελλάδα, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλάσκας, έχει πάρα πολλά από τα στρατηγικά για την Ευρώπη μέταλλα, λ.χ. το συμπύκνωμα που θα βγάζει η Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές (Χαλκιδική) θα αποτελείται από χρυσό και χαλκό και υπάρχουν βεβαιωμένα αποθέματα 740.000 τόνων χαλκού.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις του κλάδου, πρόσθεσε ο κ.Μπαλάσκας, πρέπει να εκσυγχρονιστούν αλλά και η πολιτεία και η Ε.Ε. να ξεκαθαρίσουν την πολιτική τους.

MARMOR: Πάνω από 60 εκατ. ευρώ ο τζίρος του 2024

Εκ μέρους της εταιρείας MARMOR (STONE GROUP INTERNATIONAL), χορηγού της εκδήλωσης, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Ηλίας Ρηγόπουλος, γνωστοποίησε ότι ο φετινός κύκλος εργασιών εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 60 εκατ. ευρώ, με έντονη εξωστρέφεια. Ο Όμιλος διαθέτει επτά λατομεία και πέντε εργοστάσια στη Βόρεια Ελλάδα και την Κρήτη, 500 άτομα προσωπικό και πωλήσεις σε πάνω από 80 χώρες παγκοσμίως.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ