ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Η μεταποίηση μπορεί να κερδίζει μερίδιο στην οικονομία φθάνοντας πλέον το 10,4%, όπως καταγράφει η τελευταία έρευνα του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, εντούτοις ο δρόμος για την πολυσυζητημένη αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας φαίνεται ακόμα μακρύς.
Η προσπάθεια στροφής στη βιομηχανία και την αύξηση των επενδύσεων εκεί, προς το παρόν, υποστηρίζεται κατά κύριο λόγο από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο έχει εξελιχθεί σε «εργαλείο» κινητοποίησης των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων.
Είτε μέσα από το δανειακό του πρόγραμμα, στο οποίο ήδη έχουν γίνει συμβάσεις για περίπου 55 βιομηχανικά επενδυτικά σχέδια, είτε από τα επιδοτούμενα προγράμματά του που αφορούν κυρίως επενδύσεις μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνολικά ήδη έχουν κινητοποιηθεί επενδύσεις άνω του 1,5 δισ. στη μεταποίηση και έπεται συνέχεια καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα κάπου 500 αιτήσεις.
Φθηνά δάνεια
Με βάση σχετικά στοιχεία, από τις 347 δανειακές συμβάσεις που είχαν υπογραφεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου, συνολικού προϋπολογισμού 12,44 δισ. ευρώ (δάνεια ΤΑΑ: 5,36 δισ. ευρώ, δάνεια τραπεζών: 4,19 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια: 2,89 δισ. ευρώ), οι 55, περίπου το 17% του συνόλου, αφορούν επενδυτικά σχέδια στη βιομηχανία.
Δεκάδες ακόμα περιμένουν να συμβασιοποιηθούν, καθώς συνολικά έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα GoBeyond προς αξιολόγηση και ένταξη συνολικά 864 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 28,27 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 11,62 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του ΤΑΑ, 9,56 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των τραπεζών και σε 6,89 δισ. ευρώ διαμορφώνεται η ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων.
Σημειωτέον πως μέχρι σήμερα οι περισσότερες επιχειρήσεις που έχουν λάβει δανειοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι ο τουρισμός (29%), η ενέργεια (27,5%) και ακολουθούν η βιομηχανία (17%), το εμπόριο (11%), οι υπηρεσίες (14%) και οι τηλεπικοινωνίες (1,5%).
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα κρίνεται ιδιαίτερα ελκυστικό για τις βιομηχανίες μιας και το μεσοσταθμικό επιτόκιο από τις χορηγήσεις φθάνει το 2,06% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής του δανείου φθάνει τα 14 έτη.
Σημειωτέον πως τα επενδυτικά σχέδια που εντάσσονται στο πρόγραμμα χρηματοδοτούνται έως 50% από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Από εκεί και έπειτα οι ίδιες οι εταιρείες πρέπει να χρησιμοποιήσουν ίδια κεφάλαια τουλάχιστον σε ποσοστό 20% της επένδυσης και τουλάχιστον 30% θα είναι η χρηματοδότηση από συμβεβλημένες εμπορικές τράπεζες. Κοινώς, για ένα ευρώ που βάζει το Ταμείο Ανάκαμψης κινητοποιείται άλλο ένα από ιδιωτικά κεφάλαια σε αυτού του είδους τις επενδύσεις.
Αποδέκτες
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση για μεταποιητική δραστηριότητα έχει λάβει μέσω του προγράμματος δανείων η Ελληνικός Χρυσός, φθάνοντας τα 200 εκατ. ευρώ, κεφάλαιο το οποίο ήταν απαραίτητο για τη λειτουργία και ανάπτυξη της μονάδας στις Σκουριές.
Ακολουθεί η φαρμακοβιομηχανία της οικογένειας Δέμου, Demo, η οποία εκτελεί συνολική επένδυση 159,3 εκατ. ευρώ, με τους δανειακούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης να φθάνουν τα 27,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος στην Τρίπολη Αρκαδίας για την παραγωγή φαρμάκων και δραστικών υλών ξηρών ενέσιμων φαρμάκων, που θα αποτελείται από τρεις μονάδες παραγωγής πρώτων υλών και τέσσερις μονάδες παραγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων. Παράλληλα, η χρηματοδότηση θα καλύψει και επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη των εν λόγω φαρμακευτικών προϊόντων.
Τρίτος μεγαλύτερος αποδέκτης στον χώρο της βιομηχανίας αποτελεί ο όμιλος Sunlight με δύο δανειακές συμβάσεις. Η πρώτη σχεδόν 60 εκατ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας του εργοστασίου της Ξάνθης και 37,8 εκατ. ευρώ για την επέκταση της δυναμικότητας του εργοστασίου στο Κιλκίς (Sunlight Technosystems).
Η περίπτωση της Sunlight μάλιστα είναι από αυτές που έχουν λάβει δημοσιότητα πανευρωπαϊκά λόγω της μεγέθυνσης του ομίλου του Group Olympia συμφερόντων Πάνου Γερμανού σε έναν από τους βασικούς παγκόσμιους παίκτες στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας και τις μπαταρίες. Μόλις την περασμένη εβδομάδα αφιέρωμα του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού της Γερμανίας ZDF για τις τάσεις αποβιομηχάνισης και εάν «το made in Germany τελείωσε;» πρόταξε τον όμιλο Sunlight ως παράδειγμα μιας ελληνικής βιομηχανίας που έχει καταφέρει να βρίσκεται στην παγκόσμια αιχμή της τεχνολογίας.
Από τους μεγαλύτερους αποδέκτες χρηματοδότησης μέσω του ΤΑΑ είναι και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεων Α.Ε. της οικογένειας Σεπετά, γνωστή για το brand Βίκος. Η συνολική επένδυση για τα έργα εκσυγχρονισμού στα τρία εργοστάσια της εταιρείας στα Ιωάννινα καθώς και τα υποστηρικτικά έργα για την αύξηση της παραγωγικής δύναμης και την εξοικονόμηση του ενεργειακού κόστους φθάνουν σχεδόν τα 63 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 31,4 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν με δανειακούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα υπόλοιπα από τραπεζικό δανεισμό και ίδια κεφάλαια.
Φιλόδοξο είναι και το πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα της φαρμακοβιομηχανίας Elpen, ύψους 155 εκατ. ευρώ, εστιάζοντας στην έρευνα και την παραγωγή, με τη δημιουργία ενός βιομηχανικού και ερευνητικού οικοσυστήματος 55.000 τ.μ. Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης έχει ενταχθεί επενδυτικό σχέδιο 67 εκατ. ευρώ, το οποίο και τελικά θα καλυφθεί με 30 εκατ. ευρώ φθηνό δάνειο από το ΤΑΑ. Συνδυάζεται μάλιστα και με τη δράση του «επενδυτικού clawback».
Στους μεγαλύτερους αποδέκτες χρηματοδότησης εκ μέρους του δανειακού προγράμματος του Ταμείου Ανάκαμψης συμπεριλαμβάνεται και η Fulgor, του ομίλου Cenergy, που παράγει καλώδια και ράβδους χαλκού και αλουμινίου. Συγκεκριμένα, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 110 εκατ. ευρώ χρηματοδοτεί ήδη το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας στην Ελλάδα για την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων καθώς και συνδεόμενες δαπάνες κεφαλαίου κίνησης, όπως επίσης και δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α). Για το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο θα χρησιμοποιηθούν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 25,2 εκατ. ευρώ.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν και μικρότερες συμβάσεις που μετουσιώνονται σε παραγωγικές ή άλλες επενδύσεις, όπως η χρηματοδότηση από το Ταμείο (3,7 εκατ. ευρώ) που έλαβε η εταιρεία τροφίμων Δωδώνη.
Του Στέλιου Μορφίδη
Πηγή: newmoney.gr
Σχόλια