Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

ΕΞΟΡΥΚΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΕΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΥΨΟΥΣ 2,1 ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΕΩΣ ΤΟ 2050 (ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ BLOOMBERGNEF)

Παρά τη δεκαετή αύξηση της προσφοράς μετάλλων, το BloombergNEF αναφέρει ότι η τρέχουσα διαθεσιμότητα πρώτων υλών παραμένει ανεπαρκής για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση. Σύμφωνα με το οικονομικό σενάριο μετάβασης (Economic Transition Scenario, ETS) του BNEF, ο κόσμος πιθανότατα θα χρειαστεί 3 δισεκατομμύρια τόνους μετάλλων μεταξύ 2024 και 2050 για να υποστηρίξει λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα και οι ΑΠΕ. 

Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 6 δισεκατομμύρια τόνους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050. Αυτό αντιστοιχεί σε νέες επενδύσεις ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον εξορυκτικό τομέα έως το 2050.

Η εξορυκτική βιομηχανία θα χρειαστεί νέες επενδύσεις ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων έως το 2050 για να καλύψει τις ανάγκες σε πρώτες ύλες ενός κόσμου με μηδενικές εκπομπές, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του BloombergNEF (BNEF).

Παρά τη δεκαετή αύξηση της προσφοράς μετάλλων, το BNEF αναφέρει ότι η τρέχουσα διαθεσιμότητα πρώτων υλών παραμένει ανεπαρκής για να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι τα κρίσιμα ενεργειακά μεταβατικά μέταλλα, όπως το αλουμίνιο, ο χαλκός και το λίθιο, θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ελλείμματα εφοδιασμού αυτή τη δεκαετία – ορισμένα ήδη από φέτος.


Σύμφωνα με το οικονομικό σενάριο μετάβασης (Economic Transition Scenario, ETS) του BNEF, το οποίο υποθέτει ότι δεν υπάρχει νέα πολιτική στήριξη και καθοδηγείται από την ανταγωνιστικότητα του κόστους των τεχνολογιών, ο κόσμος μπορεί να χρειαστεί 3 δισεκατομμύρια τόνους μετάλλων μεταξύ 2024 και 2050 για να υποστηρίξει λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως τα ηλεκτρικά οχήματα, οι ανεμογεννήτριες και οι ηλεκτρολύτες. Ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να αυξηθεί σε 6 δισεκατομμύρια τόνους για την επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η ανακύκλωση θα μπορούσε να συμβάλει στην ανακούφιση της πίεσης, με την BNEF να προβλέπει ότι η παραγωγή από δευτερογενείς πηγές θα αποτελέσει αναπόσπαστο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού μετάλλων για την ενεργειακή μετάβαση.

Σύμφωνα με τον Allan Ray Restauro, συνεργάτη BNEF “Οι καλές κυβερνητικές πολιτικές είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του κλάδου. Για τις μπαταρίες και τη σταθερή αποθήκευση, οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν δίκτυα συλλογής, να καθορίσουν τις απαιτήσεις για τα ποσοστά ανάκτησης, να αναπτύξουν τα πλαίσια για τον εντοπισμό μεμονωμένων κυψελών και να παρέχουν τις αρχές για τη διαχείριση μπαταριών δεύτερης ζωής. Αυτές οι ενέργειες μπορούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό σύστημα που επιβλέπει τον πλήρη κύκλο ζωής των μετάλλων της μπαταρίας“.

Ο ρυθμός αύξησης της ζήτησης θα ποικίλλει ανάλογα με τις περιφέρειες. Στην Κίνα, για παράδειγμα, η κατανάλωση ξεπέρασε τον παγκόσμιο μέσο όρο μεταξύ 2020 και 2023, αλλά η χρήση ενεργειακών μετάλλων μετάβασης από τη χώρα αναμένεται να κορυφωθεί το 2030. 

Η Νοτιοανατολική Ασία θεωρείται ότι γίνεται η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακών μετάλλων μετάβασης τη δεκαετία του 2030, σύμφωνα με ETS του BNEF. 

Η προσθήκη αξίας στη μεγάλης κλίμακας ανάντη βιομηχανία εξόρυξης της περιοχής, για την κάλυψη αυτής της ζήτησης, θα μπορούσε να επιταχύνει την εκβιομηχάνισή της, συμβάλλοντας παράλληλα στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών.

Πηγή:oryktosploutos.net