ΣΕΒ: ΤΙ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ - ΝΕΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΥΓΗ... ΠΡΟΣ ΗΠΑ

Στην ανάγκη για πολλές και μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις με ξεκάθαρους όρους και ταχείες διαδικασίες αδειοδότησης, αλλά και στην αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που βάζουν «φρένο» στη βιομηχανία θα επικεντρωθεί –μεταξύ άλλων- ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, στη σημερινή Ανοιχτή Εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου στο Μέγαρο Μουσικής με μήνυμα «Μαζί πετυχαίνουμε περισσότερα».

Μόλις τρία 24ωρα μετά την ανακοίνωση του κυβερνητικού σχεδίου για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου μέσω ανακατανομής πόρων και ανασχεδιασμού του αναπτυξιακού νόμου, η ομιλία του Σπύρου Θεοδωρόπουλου παρουσία και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον από την αγορά.

Κι αυτό γιατί θα διατυπωθεί σε ανώτατο επίπεδο κατά πόσο οι εξαγγελίες του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου συμβαδίζουν με τα ζητούμενα από την πλευρά των επιχειρήσεων ώστε καλυφθεί το χαμένο επενδυτικό έδαφος της τελευταίας εικοσαετίας. Μιας και δεν αρκεί να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός αύξησης των επενδύσεων, θα πρέπει και να ενισχυθεί σημαντικά.

Ας σημειωθεί ότι σχεδόν μία στις τρεις επενδύσεις (31%) στην Ευρώπη το 2023 κατευθύνθηκε στη βιομηχανία. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 12%, και 18% στην περίοδο 2000-22.

Την ίδια ώρα, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, υποχώρησαν από τα 7,5 δισ. ευρώ το 2022 στα 4,6 δισ. ευρώ το 2023, ενώ εφέτος, στο εξάμηνο, από τα 2,1 δισ. ευρώ, ποσοστό 54% αφορά επενδύσεις σε ακίνητα για Golden Visa και βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Τα νέα εργοστάσια και η φυγή… προς ΗΠΑ

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική βιομηχανία παρά τα πλήγματα που δέχθηκε, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης, αποδεικνύει την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητά της, ενώ υπάρχει διάθεση για ενίσχυση των επενδύσεων παρά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, τα γραφειοκρατικά βάρη και το κόστος ενέργειας. Ένα φαινόμενο που δεν είναι μόνο ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό, κάτι που έχει επισημανθεί πολλάκις από κορυφαίους Έλληνες επιχειρηματίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της Metlen Energy & Metals, ο οποίος επανεξελέγη ως πρόεδρος της Eurometaux, της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη βιομηχανία μη σιδηρούχων μετάλλων, «απαντά διά έργων», όπως είπε στο περιθώριο της εκδήλωσης για την ανακοίνωση εκ μέρους της κυβέρνησης του νέου πλαισίου για την υποστήριξη νέων επενδύσεων.

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι το πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της πιλοτικής μονάδας ανάκτησης μετάλλων εγκατεστημένης στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, στη Θεσσαλονίκη.

Πιο αναλυτικά, η επένδυση, ύψους 30 εκατ. ευρώ, αφορά παραγωγή χαλκού και ψευδάργυρου από βιομηχανικά κατάλοιπα και δευτερογενή υλικά και όχι από την κατεργασία πρωτογενών μεταλλευμάτων.

Μάλιστα στην περίπτωση που «πετύχει» η εν λόγω μονάδα θα είναι «game changer» ανοίγοντας το δρόμο για μία τεράστια επένδυση, όχι όμως στη Σίνδο καθώς, όπως είπε ο επικεφαλής της Metlen, η περιοχή δεν μπορεί να υποστηρίξει το μέγεθος του project.

Την ίδια ώρα, ο όμιλος επενδύει στην αμυντική βιομηχανία, καθώς στον Βόλο ξεκίνησε μια δεύτερη μονάδα, ενώ στα σκαριά βρίσκονται ακόμη δύο.

Παράλληλα, έμφαση στην παραγωγή δίνει και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, κατέχουσας το 66,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΟΝ.

Πιο συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του νέου εργοστασίου γκοφρέτας της ΙΟΝ στην Άρτα, μια επένδυση 20 εκατ. ευρώ.

Η νέα μονάδα θα λειτουργήσει παράλληλα με το υφιστάμενο εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Άρτα, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα της σοκολατοβιομηχανίας, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, στη βάση των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων και προτιμήσεων των καταναλωτών.

Νέα παραγωγική μονάδα έχει δρομολογήσει και η Μπάρμπα Στάθης, ηγέτιδα στον κλάδο των κατεψυγμένων λαχανικών. Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε στον ΟΤ ο Νικήτας Ποθουλάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, πρόκειται να δημιουργηθεί νέο εργοστάσιο στη Λάρισα, στις εγκαταστάσεις όπου πριν 30 χρόνια λειτουργούσε η εταιρεία Froza, την οποία απορρόφησε η Μπάρμπα Στάθης.

Πρόκειται για μια έκταση 50 στρεμμάτων στην οποία σήμερα η εταιρεία διατηρεί αποθηκευτικούς χώρους συνολικής επιφάνειας 14.000 τ.μ., που θα συνεχίσουν να υφίστανται και μετά την προσθήκη της καινούργιας μονάδας, μια επένδυση ύψους 15-20 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο την ίδια στιγμή ελληνικές βιομηχανίες, όπως η Cenergy Holdings μέλος της Viohalco, στέλνουν μήνυμα πως χώρες σαν τις ΗΠΑ είναι πιο φιλικές στις επενδύσεις σε σχέση με Ευρώπη.

Η «Ελληνικά Καλώδια», θυγατρική της Cenergy Holdings, θα δημιουργήσει εργοστάσιο χερσαίων καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ, με τη διοίκηση να εξάρει τη στάση των ΗΠΑ αλλά και της πολιτείας της Βαλτιμόρης απέναντι σε μία επένδυση, στέλνοντας μήνυμα για την πολιτική της Ε.Ε. απέναντι στη βιομηχανία.

Πηγή: ot.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Η ΕΝΑΕΡΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

ΔΟΛΑΡΙΟ: ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΕΝ - ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΥΣΟ

ΔΗΜΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ: ΟΜΟΨΥΧΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΣΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΦΩΤΑΓΩΓΗΣΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΥ ΔΕΝΤΡΟΥ