BRICS vs ΔΝΤ: Η ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ
Η φθινοπωρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον συντελείται ταυτόχρονα με τη συνάντηση των BRICS, δηλαδή των ισχυρότερων οικονομιών του αναδυόμενου κόσμου, στο Καζάν της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα. Αυτός ο συγχρονισμός καταδεικνύει το χάσμα της Δύσης με τον αναπτυσσόμενο κόσμο υπό τη σκιά των πολέμων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, την αβεβαιότητα που γεννούν οι επικείμενες εκλογές των ΗΠΑ και το υποτονικό κλίμα στην παγκόσμια οικονομία.
Οι φθινοπωρινές προβλέψεις του ΔΝΤ διαβλέπουν σχεδόν αμετάβλητη ανάπτυξη έως το 2029
Η ανησυχία για την οικονομική προοπτική του κόσμου καθρεπτίζεται στις νέες προβλέψεις του ΔΝΤ. Στην έκθεση του Ταμείου αναφέρεται πως η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει απογοητευτικά σταθερή στο 3,2% το 2024 και το 2025, με την προς τα πάνω αναθεώρηση για την αμερικανική οικονομία να αντισταθμίζεται με τις απογοητευτικές προβλέψεις για την Ευρώπης.
Ειδικότερα, το ΔΝΤ διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 0,8% και 1,2% για την Ευρωζώνη το 2024 και το 2025, αντίστοιχα, δηλαδή χαμηλότερα κατά 0,3% και 0,2% από τις προβλέψεις του Ιουλίου. Στασιμότητα προβλέπεται για τη γερμανική οικονομία το 2024 και ανάπτυξη μόλις 0,8% για το 2025, αντανακλώντας αρνητική αναθεώρηση μισής ποσοστιαίας μονάδας για το επόμενο έτος. Φέτος και το 2025, η γαλλική οικονομία θα βαδίζει σε ρυθμό 1,1%. Η φετινή πρόβλεψη για την Ιταλία διαμορφώνεται στο 0,7% και στο 0,8% για το 2025.
Στον αντίποδα βρίσκονται οι ΗΠΑ, με το ΔΝΤ να διαβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το τρέχον έτος, δηλαδή ισχυρότερο κατά 0,2% από την έκθεση του Ιουλίου, ενώ οι προβλέψεις για το 2025 φθάνουν το 2,2%. Η κινεζική οικονομία, δηλαδή η δεύτερη ισχυρότερη του κόσμου, θα παρουσιάσει φέτος ανάπτυξη 4,8%, δηλαδή 0,2% πιο αδύναμη απ’ ότι προέβλεπε το ΔΝΤ τον Ιούλιο.
Στους κινδύνους που διατρέχει η παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ κάνει ιδιαίτερη αναφορά στα εμπόδια ως προς την ομαλή ροή των εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του πετρελαίου, των πολεμικών συγκρούσεων και των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Σε παγκόσμια κλίμακα, ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 5,8% το 2024 και 5,3% το 2025. Ανησυχητικό είναι πως το ΔΝΤ τονίζει πως η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει αμετάβλητη, σε γενικές γραμμές, στο 3,1% έως το 2029 από το 3,3% που ίσχυε το 2023 παρά το ότι το κόστος δανεισμού θα είναι καθοδικό.
Διχασμένη η διεθνής κοινότητα – στο Καζάν οι ηγέτες της Κίνας και της Ινδίας
Εκτός των άλλων, η διεθνής κοινότητα είναι διχασμένη λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, του πολέμου που μαίνεται μεταξύ του Ισραήλ και του Άξονα της Αντίστασης του Ιράν, όπου πρωταγωνιστούν οι Χαμάς και Χεζμπολάχ αλλά και ενός επικριτικού κλίματος για τους χειρισμούς της Δύσης.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι ισχυρές χώρες του αναδυόμενου κόσμου διατηρούν ουδέτερη στάση, με σκοπό να μην αποξενωθούν από τη Δύση αλλά ούτε να κλονίσουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία. Πληροφορίες του Reuters αποκαλύπτουν πως η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία και ο αραβικός κόσμος παροτρύνουν τον πρόεδρο της Ρωσίας για σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσπαθεί με τη σύνοδο των BRICS στο Καζάν να αποδείξει πως η Ρωσία εξακολουθεί να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια σκηνή παρά τις δυτικές κυρώσεις και την συνακόλουθη περιθωριοποίηση της εγχώριας οικονομίας. Οι BRICs αναλογούν στο 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας, με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης.
Βέβαια, η Κίνα αναλογεί στο ήμισυ της οικονομικής ισχύος των BRICs, ενώ μαζί με την Ινδία αποτελούν πολύτιμους εμπορικούς εταίρους της Ρωσίας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ενδεικτικό είναι πως στο Καζάν ταξίδεψε ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζίπινγκ και ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντα Μόντι.
Σενάρια για προτάσεις εκεχειρίας από το Κρεμλίνο – στάση αναμονής εν όψει εκλογών στις ΗΠΑ
Ανώνυμες πηγές από τη Ρωσία μαρτυρούν πως γίνονται συζητήσεις για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία, αλλά όλος ο κόσμος αναμένει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ που είναι δρομολογημένες για τις 5 Νοεμβρίου. Σε αυτή τη φάση του πολέμου, η Ρωσία ελέγχει περίπου το ένα πέμπτο των εδαφών της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, του 80% του Ντονμπάς και πάνω από το 70% των περιοχών Ζαπορίζια και της Χερσώνα.
Ένα από τα βασικά ζητήματα συζητούν τις BRICS χωρίς να έχει βρεθεί ακόμη κοινό έδαφος είναι η απεξάρτηση τους από το δολάριο που παραμένει διαχρονικά το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Μια από τις προτάσεις που εξετάζονται είναι η ανάπτυξη δικτύου με εμπορικές τράπεζες ώστε να πραγματοποιούνται συναλλαγές σε τοπικό νόμισμα.
Της Ζορζέτ Ζολώτα
Αναδημοσίευση από: powergame.gr
Σχόλια