ΝΙΚΟΣ ΤΣΑΦΟΣ (ΥΦ. ΠΕΝ): "ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ - ΑΛΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ"
Στα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ, αναφέρθηκε σήμερα ο υφυπουργός, Νίκος Τσάφος, κατά τη διάρκεια του 6ου Power and Gas Forum.
Όπως τόνισε σε συζήτηση με τον διευθυντή του energypress, Θοδωρή Παναγούλη και το δημοσιογράφο Γιώργο Φιντικάκη, μέσα στις πρώτες ημέρες, υπήρξαν αρκετές εξελίξεις.
"Πήγαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συζητήσαμε τις ελληνικές προτάσεις για το ενεργειακό κόστος. Εντάχθηκε στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό το πλάνο της Metlen για τις κρίσιμες πρώτες ύλες. Μέσω του ενδιαφέροντος της Chevron διπλασιάστηκε η έκταση των ερευνών υδρογονανθράκων.
Υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με το καλώδιο με Κύπρο, ενώ η ΔΕΗ παρουσίασε ένα ενδιαφέρον όραμα για τη Δ. Μακεδονία. Παράλληλα, γίνονται συζητήσεις για το πως θα αποφύγουμε πιθανό Μπλακ αουτ το Πάσχα. Θεωρώ ότι η εικόνα είναι καλή στο χώρο της ενέργειας", υπογράμμισε ο κ. Τσάφος.
Άλμα για τη χώρα το ενδιαφέρον της Chevron
Ο υφυπουργός εκτιμά ότι τα οφέλη από τη συμμετοχή της Chevron στα νέα οικόπεδα νοτίως της Κρήτης είναι πολλαπλά για τη χώρα μας. "Πρώτον, δεν είναι εύκολη υπόθεση η είσοδος μιας εταιρείας σε μια νέα αγορά. Πρέπει να πιστέψει ο επενδυτής ότι μπορεί να βγάλει άκρη και να επενδύσει. Έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια μέχρι εδώ. Το φυσικό αέριο είναι ακόμα η Αχίλλειος Πτέρνα της Ευρώπης και εξαρτόμαστε από τις εισαγωγές. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουμε αξιοποιήσιμα κοιτάσματα, πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε".
Πάντως, αυτό δεν σημαίνει επιβράδυνση της ενεργειακής μετάβασης. Η κυβέρνηση είχε πει εξ αρχής ότι δεν γίνεται μετάβαση μόνο με τις ΑΠΕ. "Το αέριο θα το χρησιμοποιούμε, άρα δεν βλέπω καμία αντίφαση. Η κυβέρνηση είναι απόλυτα προσηλωμένη στη μετάβαση", τόνισε ο κ. Τσάφος.
Παράλληλα, η Chevron δείχνει να αναγνωρίζει τις εθνικές θέσεις, ενώ και η Λιβύη δείχνει ότι έχει μια παρόμοια προσέγγιση. Όλα αυτά είναι απόλυτα θετικά και συνιστούν μεγάλο άλμα για τη χώρα, πρόσθεσε ο υφυπουργός.
Οι τρεις παράγοντες για χαμηλότερο ενεργειακό κόστος
Η μείωση του ενεργειακού κόστους είναι από τις υψηλότερες προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και περνάει μέσα από ένα "τρίγωνο" παραγόντων.
Πρώτη μεταβλήτή είναι η τιμή χονδρικής, όπου η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική βελτιώνεται συνεχώς και θα παραμείνει στόχος του ΥΠΕΝ, καθώς η Ελλάδα σήμερα είναι πολύ κοντά συζευγμένη με την υπόλοιπη ΝΑ Ευρώπη. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται στην περιφερειακή του διάσταση.
Δεύτερη μεταβλητή είναι το κόστος συστήματος: "Μέχρι τη λιανική μεσολαβούν πολλά στοιχεία και σε ορισμένα μπορούμε να παρέμβουμε. Τα νησιά και οι διασυνδέσεις είναι ένα μεγάλο κόστος και όσο τα διασυνδέουμε, τόσο μειώνεται. Οι απώλειες δικτύου είναι ακόμη ένα θέμα και έχουμε πάρει μέτρα, ενώ θα δούμε τί ακόμα μπορούμε να κάνουμε. Αντίστοιχα, σημασία έχουν και οι λογαριασμοί προσαυξήσεων. Αν μειωθεί λίγο το καθένα από αυτά τα στοιχεία που επηρεάζουν το κόστος, τότε το σωρευτικό αποτέλεσμα θα είναι σημαντικό", εκτιμά ο κ. Τσάφος.
Τέλος, τρίτη μεταβλητή είναι οι συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών. "Πήραμε μέτρα για αγρότες, βιομηχανία και ευάλωτους καταναλωτές και ιδίως την περίπτωση των τελευταίων, θεωρώ ότι πρέπει να την ξαναδούμε διότι υπάρχουν υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας στη χώρα."
Με αφορμή τις νέες ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, ο κ. Τσάφος πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης σε δημοσιονομικά μέτρα είναι ξεκάθαρη, αναφερόμενος στη φορολογία της ενέργειας.
Δεν εξετάζουμε παύση των αδειοδοτήσεων στις ΑΠΕ
Στην αγορά των ΑΠΕ υπάρχουν δύο διακριτά ζητήματα. Το ένα είναι η διαχείριση του επενδυτικού ενδιαφέροντος: Όταν υπάρχει στην Ελλάδα ένα σύστημα με ζήτηση 5,5-11 GW και ενδιαφέρον για έργα 50-60 GW, τότε η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη.
Πάντως, το θέμα είναι πανευρωπαϊκό. "Όταν λέμε πως θα λειτουργήσει ένα σύστημα με τόσες ΑΠΕ και τα μοντέλα λένε ότι η τιμή θα πηγαίνει ή στο μηδέν ή πολύ ψηλά, υπάρχει ένα σύμπλεγμα δράσεων που πιστεύουμε ότι θα το εξισορροπήσει, αλλά είναι θεωρητικό. Πρέπει να δομήσουμε μια αγορά με 80-90% ΑΠΕ. Το ζήτημα θα λυθεί μονάχα από κοινού με την Ευρώπη. Πάντως, το ΥΠΕΝ δεν εξετάζει σήμερα παύση των αδειοδοτήσεων νέων ΑΠΕ", τόνισε ο κ. Τσάφος.
Η αγορά θα κρίνει τις εγκαταστάσεις στις μπαταρίες
Σε όποιες χώρες μπήκαν πολλές μπαταρίες, μειώθηκε σταδιακά η οικονομικότητά τους και αυτό είναι κάτι φυσιολογικό, σχολίασε ο υφυπουργός.
Στόχος είναι να φτάσει το σύστημα σε ένα σημείο χωρίς έντονες διακυμάνσεις ανάμεσα σε μεσημέρι και βράδυ, και αυτή ακριβώς είναι η φύση της συγκεκριμένης επένδυσης. "Η αγορά θα κρίνει στην πορεία το μέγεθος των συνολικών εγκαταστάσεων αποθήκευσης", επισήμανε.
Να εξασφαλιστεί η ευστάθεια του συστήματος - Ο ρόλος των μονάδων αερίου
Σε ένα ελληνικό σύστημα με πολλές ΑΠΕ και χωρίς άλλες πηγές πέραν των υδροηλεκτρικών, ο ρόλος των μονάδων αερίου είναι καθοριστικός. Η κερδοφορία τους μπορεί να περιοριστεί μελλοντικά, αλλά σήμερα οι μονάδες αυτές παίζουν και περιφερειακό ρόλο εξισορρόπησης, άρα πρέπει να το δει κανείς ευρύτερα το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η Πολιτεία θα λάβει υπόψη την ευστάθεια του συστήματος, Από την Ε.Ε. υπάρχει κατεύθυνση οι μηχανισμοί ισχύος να έχουν ευρύ χαρακτήρα. Πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα εφόδια για να εξασφαλίσουμε την ευστάθεια, σημείωσε ο κ . Τσάφος.
Μέτρα ενόψει του καλοκαιριού για τη ΝΑ Ευρώπη
Ο ίδιος τόνισε ότι η περσινή κατάσταση και η κρίση στη ΝΑ Ευρώπη έχει πολλά δομικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικό είναι ότι βγήκαν πολλοί σταθμοί και διασυνδέσεις στην Ευρώπη σε συντήρηση εκείνη την περίοδο. Παράλληλα, οι δασυνδέσεις δεν αξιοποιήθηκαν στο έπακρο και αν έφταναν το 70%, τότε θα υπήρχε πολλή περισσότερη δυναμικότητα.
Επίσης, όταν ξεκίνησε η περσινή κρίση, δεν υπήρχε μηχανισμός για συντονισμό και κοινές δράσεις. "Εμείς κάναμε μια διάγνωση, ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε δομικά στοιχεία της αγοράς, αλλά μικρά πράγματα που προκάλεσαν στρεβλώσεις μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Για παράδειγμα, το 2022 υπήρχαν χώρες που αύξησαν τη δυναμικότητα στις διασυνδέσεις παραπάνω από το στόχο διότι χρειαζόταν."
Με αφορμή τα παραπάνω, ο κ. Τσάφος δήλωσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο άμεσης εφαρμογής. Προχωρά η σύσταση της ομάδας εργασίας με τις χώρες της περιοχής και τις Βρυξέλλες, αλλά και πέρα από αυτό το ΥΠΕΝ διαπιστώνει κινητικότητα για την αποτροπή αναλόγων κρίσεων στην περιοχή. "Δεν καθόμαστε άπρακτοι και περιμένουμε την task force. Στέλνουμε το μήνυμα ότι ενόψει του καλοκαιριού πρέπει να ληφθούν μέτρα. Οι Βρυξέλλες το καταλαβαίνουν πλήρως", σχολίασε.
Εξελίξεις στην πυρηνική ενέργεια, αλλά χωρίς έργα μέχρι στιγμής
Σε ερώτηση σχετικά με την πυρηνική ενέργεια, ο κ. Τσάφος τόνισε ότι τα μεγάλα έργα και οι μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον διεθνώς. "Ο χώρος αυτός αλλάζει, άρα έχει μια αξία να το παρακολουθούμε. Βλέπουμε, όμως, επίσης ότι αυτή εξέλιξη δεν έχει μετουσιωθεί σε πραγματικά έργα μέχρι στιγμής, ιδίως στους μικρούς αντιδραστήρες".
Τέλος, σχετικά με τη διασύνδεση Great Sea Interconnector, ο κ. Τσάφος δεν έκανε κάποιο σχόλιο, εν μέσω των επαφών που πραγματοποιούνται για συνέχιση των εργασιών.
Του Χάρη Αποσπόρη
Πηγή: energypress.gr
Σχόλια