MULTIMINER: ΤΟ ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΟΛΥΕΡΓΑΛΕΙΟ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΕΣ ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΕΕ (BINTEO)
Η ΕΕ ως πολιτικοοικονομική οντότητα έχει αντιληφθεί όσο ποτέ άλλοτε την τεράστια ανάγκη να αποκτήσει εφοδιαστική επάρκεια σε πρώτες ύλες, έτσι ώστε σε κάποια χρονική στιγμή στο προσεχές μέλλον να καταφέρει να “αναπνεύσει”, αν όχι να απαλλαγεί οριστικά, από τη σφιχτή θηλιά των εξαρτήσεων από εισαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών, που τις παρέχουν τρίτες χώρες.
Οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών φαίνεται να έχουν ανεβάσει στροφές για τα καλά με μια ταχύτητα που δεν μας έχουν συνηθίσει. Ψηφίζουν κανονισμούς (βλέπε εδώ τον κανονισμό 2024/1252) και πάνε να εφαρμόσουν καινοτόμες τεχνολογικές μεθόδους στο πλαίσιο εξασφάλισης ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού της ευρωπαϊκής οικονομίας με κρίσιμες πρώτες ύλες.
Πρόσφατα από την ΕΕ μας συστήθηκε το “Multiminer”. Ο “πολυμεταλλωρύχος” σε ελληνική μετάφραση είναι μια ψηφιακή πλατφόρμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση των τρεχόντων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή βιομηχανία κρίσιμων πρώτων υλών, επιδιώκοντας παράλληλα να καταστήσει τις εξορύξεις ασφαλέστερες, πιο αποτελεσματικές και πιο φιλικές προς το περιβάλλον.
Με όρους λειτουργίας, το “multiminer” ενσωματώνει ηλεκτρονικά όλες τις πηγές παρατήρησης και παρακολούθησης της Γης (εναέριες, επίγειες και υπόγειες) για την εξερεύνηση ορυκτών και την παρακολούθηση μεταλλείων. Μέσα από αυτή την ευρεία βάση πληροφοριών αναπτύσσει νέους αλγόριθμους επεξεργασίας δεδομένων για την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων.
Μάλιστα, η πολύτιμη συνδρομή του “πολυμεταλλωρύχου” αρχίζει από την πρώιμη και προχωρημένη φάση της εξερεύνησης ορυκτών έως τα στάδια λειτουργίας, εξάντλησης του κοιτάσματος, κλεισίματος ενός μεταλλείου, αλλά και μετά της ολοκλήρωσης της εμπορικής εκμετάλλευσης του μεταλλευτικού χώρου.
Μεταλλεία Κασσάνδρας: “Πλοηγός” και σε αυτή την ευρωπαϊκή τεχνολογική καινοτομία
Η "Ελληνικός Χρυσός" και τα "Μεταλλεία Κασσάνδρας" συμμετέχουν και σε αυτό το τεχνολογικό έργο καινοτομίας και αιχμής με κυρίαρχο ζητούμενο τις ασφαλείς, βιώσιμες και υπεύθυνες διαδικασίες εξόρυξης, που θα προσδώσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στα μεταλλεία και φυσικά ανεξαρτησία στην Ευρώπη ως προς τον εφοδιασμό της με στρατηγικές κρίσιμες πρώτες ύλες, όπως είναι ο χαλκός, ο χρυσός, ο μόλυβδος κ.α.
Άλλωστε, η προσήλωση της “Ελληνικός Χρυσός” σε εφαρμογή και χρήση καινοτόμων τεχνολογιών αιχμής είναι δεδομένη σε ολόκληρο το φάσμα των εργασιών της.
Τόσο μέσα από την ψηφιακή αναβάθμιση του μεταλλείου Ολυμπιάδας με την εγκατάσταση από το 2022 του πρωτοποριακού δικτύου 4G/LTE, όσο με την σύσταση του Κέντρου Τεχνικής Εκπαίδευσης των εργαζομένων με τη χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, αλλά και με την τοποθέτηση 700 και πλέον σταθμών ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής παρακολούθησης εντός και εκτός των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων, που παρέχουν την δυνατότητα παρακολούθησης κάθε περιβαλλοντικής παραμέτρου σε πραγματικό χρόνο. (Δείτε εδώ
Οι αλγόριθμοι του “πολυμεταλλωρύχου” θα εφαρμοστούν σε 4 ακόμη τοποθεσίες της ευρωπαϊκής ηπείρου εκτός από τα Μεταλλεία Κασσάνδρας. Μάλιστα, οι 2 (δυο) από τις 4 τοποθεσίες βρίσκονται στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θράκη. Η 1η είναι στην Κίρκη Έβρου και η 2η στο Καλλυντήρι Ροδόπης. Τα υπόλοιπα δυο πεδία εφαρμογής του “Multiminer” είναι στο Halainen στη Φινλανδία και στο Hochfilzen της Αυστρίας.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε και να πληροφορηθείτε στο βίντεο που ακολουθεί.
Σχόλια