Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ...

Διεθνές Οικονομικό Περιβάλλον. Διαχρονικά, ο χρυσός αποτελεί σταθερή οικονομική αξία και στην σύγχρονη εποχή ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο! Τα κοιτάσματα χρυσού συνιστούν ουσιαστική πλουτοπαραγωγική πηγή στην διεθνή οικονομία και προσδίδουν, εκτός από οικονομική ευρωστία, και γεωστρατηγική σημασία για τις χώρες παραγωγούς.


Σήμερα, λειτουργούν σε όλο τον κόσμο 980 μεταλλεία χρυσού, που εκτός από τις παραδοσιακές χώρες παραγωγής όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Αυστραλία, βρίσκονται επίσης στην Κίνα, Νότιο Αμερική, Ρωσία, Τουρκία και κοντύτερα στην Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και μάλιστα σε χώρες της Ε.Ε. όπως Σουηδία, Φινλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.

Στη Σουηδία και Φινλανδία μόνο, λειτουργούν 10 μεταλλεία χρυσού, που αποτελούν αδιαμφισβήτητη απόδειξη για την εφικτότητα και συμβατότητα των έργων αυτών με τις πλέον υψηλές, παγκοσμίως, περιβαλλοντικές προδιαγραφές (standards) που βασίζονται στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, και μάλιστα σε δύο χώρες με μακροχρόνια και ιδιαίτερα αναπτυγμένη περιβαλλοντική και οικολογική συνείδηση.


Βέλτιστες Διαθέσιμες Τεχνικές. Οι όποιες τυχόν αντιρρήσεις για την εκμετάλλευση του χρυσού είναι τουλάχιστον αβάσιμες δεδομένου ότι όλα τα τεχνικά θέματα έχουν επιλυθεί και αποτελούν πλέον «κοινό τόπο» για τον τεχνικό κόσμο. Οι εφαρμοζόμενες τεχνολογικές μέθοδοι είναι απόλυτα ασφαλείς για το περιβάλλον και για τις τοπικές κοινωνίες, και σε κάθε περίπτωση στα πλαίσια των χωρών της Ε.Ε. υπερκαλύπτουν και είναι απολύτως σύμφωνες με την ισχύουσα Ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφορικά με: τη «Διαχείριση Αποβλήτων της Εξορυκτικής Βιομηχανίας» και«Βέλτιστων Διαθεσίμων Τεχνικών» (Best Available Techniques).

Το Σεπτέμβριο του 2009 μάλιστα ενσωματώθηκε στην Ελληνική Νομοθεσία η Οδηγία 2006/21/ΕΚ για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας, η οποία σαφώς καθορίζει τις προδιαγραφές χρήσης του κυανιούχου νατρίου και στην Μεταλλουργία χρυσού, νομοθεσία η οποία είναι αρκούντως αυστηρή για τα έργα χρυσού και γενικότερα για τα απόβλητα της εξορυκτικής βιομηχανίας.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ORYKTOSPLOUTOS.NET


ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Στην πόλη του Αμβούργου στη Γερμανία, λειτουργεί απο τα τέλη του 17ου αιώνα εργοστάσιο μεταλλουργίας χαλκού και χρυσού. Επι 3 συναπτούς αιώνες ούτε η σκόνη τους έπνιξε, ούτε το νερό τους χάθηκε, ούτε ο κόσμος μετανάστευσε για άλλες πολιτείες μακρινές... Στη χώρα όμως της φαιδράς πορτοκαλέας, γίνεται αυτό που απαιτεί... η οίκο-καταστροφολογική ετυμηγορία... Πώς αυτος ο τόπος μετά να σηκώσει κεφάλι, όταν οι επαγγελματίες κρατικοδίαιτοι και συνάμα μεταποιητές, έχουν λόγο στην ανάπτυξη;
Αντε καλά αυτοί... η συντεταγμένη πολιτεία πώς ανέχεται τέτοιες "λογικές" απο τις οποίες απουσιάζει η επιστημονική τεκμηρίωση και το αναπτυξιακό ενδιαφέρον; Ιδού η απορία..., που προς το παρόν θα μείνει ως απορία...




1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.oryktosploutos.net/2011/05/blog-post_10.html