Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

ΤΟ ΥΠ.Ε.Κ.Α ΛΕΕΙ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ...!

 Απίστευτο και όμως ελληνικό! Το ΥΠΕΚΑ γνωμοδότησε θετικά  για την εξόρυξη χρυσού στην πόλη Κρούμοβγραντ της Βουλγαρίας, που απέχει 40 χιλιόμετρα σε ευθεία νοητή γραμμή απο την πόλη της Κομοτηνής. Δεν το λέμε εμείς. Η είδηση αναφέρεται σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της ΔΕΛΤΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΘΡΑΚΗΣ και της δημοσιογράφου Έλενας Σώκου.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση αυτή δόθηκε μέσα σε χρόνο ρεκόρ, σε σχέση με το ότι ισχύει σε αντίστοιχες περιπτώσεις στη χώρα μας και ειδικότερα στον τόπο μας τη Χαλκιδική, καθώς η έναρξη της διαδικασίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακά πλαίσια, ξεκίνησε στις αρχές του Μάρτη και ολοκληρώθηκε μέσα σε 2 μήνες(!!!), όταν για τις Σκουριές έχουμε ξεπεράσεοι 9 μήνες μελέτης... της μελέτης!
 
Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν κυρώσει τη Σύμβαση ESPOO «για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακά πλαίσια» βάσει της οποίας εισάγεται το νομικό εργαλείο της εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο πεδίο των διακρατικών και πολυμερών περιβαλλοντικών σχέσεων μεταξύ των κρατών -μελών της Οικονομικής Επιτροπής για την Ευρώπη των Ηνωμένων Εθνών.

Σε εφαρμογή των προβλεπόμενων από τη Σύμβαση ESPOO, διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας στο ΥΠΕΚΑ, φάκελος για την εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων του επενδυτικού σχεδίου εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσοφόρου κοιτάσματος στην περιοχή Krumovgrand της Βουλγαρίας, προκειμένου να συμμετάσχει η χώρα μας στη διαδικασία εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που διεξάγει η Βουλγαρία για το εν λόγω επενδυτικό σχέδιο.


Επιπλέον το ΥΠΕΚΑ τοποθέτησε στο περιθώριο τις αντιδράσεις, που διατύπωσε επί του θέματος,  σε ψήφισμα του στις 11 του περασμένου Απρίλη, το περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και & Θράκης, εξαιτίας της γειτνίασης με το χώρο της εξορυκτικής διαδικασίας. Μήπως και αυτοί δεν είχαν ενημερωθεί σωστά; Εισηγητή πάντως είχαν το γνωστό λέκτορα του Α.Π.Θ. Κο Γιώργο Τριανταφυλλίδη...
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ...ΝΑΙ ΣΤΟ ΚΡΟΥΜΟΒΓΡΑΝΤ









1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΆΞΙΟΙ.Αυτοί είναι οι πολιτικοί που κυβερνάνε την χώρα μας.Από αυτούς τους πολιτικούς περιμένουμε την ανάταση της οικονομίας μας.Όταν αφόρα ξένη χώρα είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε.Όταν αφορά την ΧΩΡΑ μας όμως όλα αλλάζουν.ΑΞΙΟΙ.