Τρίτη 24 Μαΐου 2011

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ...

Ρουμανία,Βουλγαρία,Αλβανία,Σερβία,Τουρκία εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν φέτος ρυθμούς ανάπτυξης από 1,5% εώς 6,2%.
Από ...απόσταση παρακολουθεί η Ελλάδα...
  Εχοντας «ματώσει» το 2009, χρονιά που ξέσπασε η κρίση στην περιοχή, οι περισσότερες από τις χώρες των Βαλκανίων έχουν ήδη περάσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Μάλιστα οι προβλέψεις για... ορισμένες από αυτές είναι ιδιαίτερα ενθαρυντικές, καθώς κάνουν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ ακόμα και πάνω από 4% φέτος αλλά και το 2012.

* Η Ρουμανία, σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμάται ότι θα καταφέρει φέτος να παρουσιάσει θετικό ρυθμό ανάπτυξης (1,5% του ΑΕΠ) έπειτα από δύο χρόνια ύφεσης. Παράλληλα, θα καταφέρει να μειώσει το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού στο 4,3% του ΑΕΠ από 6,5% ένα χρόνο πριν.

**Η γειτονική Βουλγαρία προσβλέπει σε ανάπτυξη 2,3% φέτος και 3,5% για το 2012. Η χώρα αντιμετωπίζει πρόβλημα με την ανεργία (φτάνει το 9,5%) αλλά έχει συμμαζέψει τα οικονομικά της και θα κατεβάσει το έλλειμμα φέτος στο 3% του ΑΕΠ.

**Στη Σερβία το τραπεζικό σύστημα κατάφερε να καλύψει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες που είχε από την κρίση, αν και τα κέρδη του 2009 υπολείπονται κατά 27% αυτών που είχε προηγουμένως. Το ΑΕΠ της χώρας πέρυσι αναπτύχθηκε κατά 1,8% και φέτος αναμένεται νέα άνοδος κατά 3,5%.

**Στην Αλβανία η νέα κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό, καθώς την προεκλογική περίοδο τα δημοσιονομικά μεγέθη επιβαρύνθηκαν. Το έλλειμμα με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί και να φτάσει το 6,3%. Η χώρα πάντως τα τελευταία χρόνια εμφανίζει συνεχώς ανάπτυξη, η οποία κινείται μεταξύ 4-5%.

**Ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην περιοχή, πάντως, είναι η Τουρκία. Η μεγάλη εγχώρια ζήτηση και η υποχώρηση της λίρας μπορεί να πυροδοτούν πληθωριστικές πιέσεις (ο τιμάριθμος αναμένεται να κλείσει κοντά στο 7% φέτος), από την άλλη πλευρά όμως οι ανάπτυξη της οικονομίας θυμίζει... Κίνα. Το ΑΕΠ, το οποίο πέρυσι αναπτύχθηκε κατά 8,9%, προβλέπεται να σημειώσει άνοδο 6,2% φέτος.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ GREECE-SALONICA.BLOGSPOT.COM

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG:Είναι απορίας άξιο και θαυμασμού ταυτόχρονα, με βάση τα κωμικοτραγικά, που ζούμε εμείς στην Ελλάδα...  Άραγε είναι  πιο έξυπνοι οι πολιτικοι ηγέτες των υπολοίπων χωρών της Βαλκανικής απο τους εγχώριους αιρετούς "σωτήρες" μας; Καλά για τους "αυτόκλητους" σωτήρες, ειδικά της Χαλκιδικής,  δεν το συζητάμε...Έχουμε  τους καλύτερους...Τους πιο λιτούς...  Τις διάνοιες...Τους ταχύτερους... Άλογα κούρσας...μεγάλων αποστάσεων...