Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΛΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Τ.ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ – ΤΟ ΤΕΕ κ.α (email)

                                                             Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Θέλω να πιστεύω, ότι ως ανήκουσα σε Κυβέρνηση κόμματος που προωθεί τη διαβούλευση με τους πολίτες και τη χρήση της τεχνολογίας στην ενημέρωση, κάνετε τον κόπο να διαβάσετε τις δημοσιεύσεις που αφορούν υποθέσεις του Υπουργείου σας στα διάφορα blogs.
 
Σχετικά με τα Μεταλλεία Χρυσού στη Χαλκιδική μπορείτε να βρείτε πολλές απόψεις πολιτών, υπέρ και κατά της επένδυσης. Κάποιες από αυτές σίγουρα θα έχετε βρει χρόνο για να τις διαβάσετε, έτσι για να ενημερωθείτε για τις διαθέσεις της τοπικής, αλλά και όχι μόνο, κοινωνίας. Αυτό που μπορεί να μην έχετε ίσως διαβάσει και που βρίσκω εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι τα σχόλια των αναγνωστών επί των κειμένων και κυρίως τα σχόλια πάνω σε κείμενα που είναι υπέρ των μεταλλείων. 
 
Δεν χρειάζεται να ψάξετε πολλά κείμενα. Ένα ή δύο αρκούν για να πάρετε μια ιδέα για το ποιον των ανθρώπων που είναι αντίθετοι στα μεταλλεία. Ύβρεις, λίβελλοι, καχυποψία, μικροπολιτικά συμφέροντα, κάποιες φορές κάτω από ένα μανδύα «οικολογικών και περιβαλλοντικών» ανησυχιών, άλλοτε εντελώς απροκάλυπτα. Όποιος εκφράζει αντίθετη από τη δική τους άποψη είναι αναγκαστικά υπάλληλος των μεταλλείων, «πουλημένος», «φίλος των μεγάλων συμφερόντων» κ.α. φαιδρά, για να αναφέρω μερικούς από τους πιο ήπιους χαρακτηρισμούς, γιατί οι υπόλοιποι δεν γράφονται εύκολα, τουλάχιστον όχι από εμένα.
Δημοσιεύσεις που μπορεί κάλλιστα να είναι πολλών συγγραφέων αποδίδονται «με το ζόρι» σε έναν ή δύο, με τη σιγουριά, ότι αποκλείεται να υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές της ανάπτυξης, αποκλείεται να υπάρχουν πολίτες που ανησυχούν με την ανυπαρξία επενδύσεων ή θέσεων εργασίας. Ή, τέλος, αποκλείεται να υπάρχουν πολίτες που λένε ναι στη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά που είναι κι αυτοί οικολόγοι και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά, που θέλουν να προστατέψουν το περιβάλλον, όχι όμως από έναν ανύπαρκτο εχθρό και σίγουρα όχι από μια εταιρία, που δεν έχει δώσει δείγματα «κακής γραφής» στην περιοχή.
 

Γιατί, δηλαδή, πρέπει να θεωρούμε όλους τους επιχειρηματίες ψεύτες, γιατί δεν πιστεύουμε τους ανθρώπους της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.», όταν λένε ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν κυάνιο, όταν το δηλώνουν δημόσια σε τηλεοπτική εκπομπή; Γιατί πρέπει να πιστέψουμε τους «οικολόγους» ή τους εκπροσώπους φορέων που βασίζουν την αρνητική τους θέση πάνω στη χρήση κυανίου, που μέσα από το κληρονομικό χάρισμα της προφητείας που διαθέτουν, πεισματικά επιμένουν πως η εταιρία, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της, θα χρησιμοποιήσει;

Είδα σήμερα και στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, όπως βλέπετε παρακολουθώ το θέμα στενά (επειδή δεν υπάρχει και καμία άλλη επένδυση στη Βόρεια Ελλάδα για να παρακολουθήσω την τύχη της) ένα Δελτίο τύπου που υπενθυμίζει το πολυσέλιδο πόρισμα, που αυτόκλητα έβγαλε πριν από λίγο καιρό, σχετικά με την αναγκαιότητα μη αποδοχής της ΜΠΕ για την επέκταση της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη Χαλκιδική. Το πόρισμα το είχα διαβάσει επίσης ολόκληρο και απορώ με τη σιωπή της εταιρίας που συνέταξε αυτή τη μελέτη για λογαριασμό της «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.». Κάποια στιγμή πρέπει να απαντήσουν οι άνθρωποι –πόσο γερά στομάχια έχουν πια; - για να σταματήσουν επιτέλους να βγαίνουν «πορίσματα» τέτοιου είδους.

Το ΤΕΕ (αλλά και οι λοιποί φορείς) θα έπρεπε κάποτε να προστατεύσει και τα μέλη του, μηχανικούς, που οδηγούνται κατά εκατοντάδες στην ανεργία τον τελευταίο χρόνο, λόγω έλλειψης επενδύσεων και προοπτικής.

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ οφείλει, να συμβάλλει με τη συσσωρευμένη γνώση και εμπειρία του όχι για την αποφυγή επενδυτικών επιλογών, αλλά με βελτιώσεις και προτάσεις για την πραγμάτωση της ανάπτυξης, χωρίς περιβαλλοντικές συνέπειες. Ελπίζω και εύχομαι οι πέντε μήνες, που ήδη έχετε στα χέρια σας τη ΜΠΕ της πολυαναμενόμενης από πολλούς ανέργους αναπτυξιακής αυτής προσπάθειας, να είναι αρκετοί για να προχωρήσετε στην απόφασή σας.

Με προσμονή,
 
Άνεργος οικολόγος μηχανικός