Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΕΕ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ(email)

Τελευταία αναρωτιόμουν, μήπως τελικά κάνω λάθος, όταν πιστεύω ότι δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την επένδυση της ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε., μήπως τελικά έχουν δίκιο όσοι «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους» πεπεισμένοι για την συντέλεια του κόσμου, σε περίπτωση που δρομολογηθεί η επένδυση...
Αλλιώς, γιατί να κάνουν τόση υπομονή άνθρωποι που έχουν δουλέψει και δουλεύουν στα μεταλλεία; Πόση υπομονή μπορούν να κάνουν άνθρωποι που βλέπουν τους κόπους τους να απαξιώνονται, τα αποτελέσματά των κόπων τους να λοιδωρούνται και να χλευάζονται! Πόση υπομονή μπορούν να κάνουν άνθρωποι που οι προθέσεις τους αμφισβητούνται, που κάποιοι θεωρούν, ότι επειδή δουλεύουν παραγωγικά, ουσιαστικά σε μια βιομηχανία, είναι αδιάφοροι για το περιβάλλον και θα το θυσίαζαν εύκολα χάριν διατήρησης ή και αναβάθμισης της θέσης τους! Πόση υπομονή μπορούν να κάνουν άνθρωποι που κατατάσσονται συλλήβδην, αβασάνιστα, αναίτια και ανερυθρίαστα στους καταστροφείς της γης και του αέρα των παιδιών τους;

Διάβασα χθες την απάντηση των μηχανικών που εργάζονται στα ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ στο πόρισμα του ΤΕΕ. Δε χρειάζεται να σχολιάσω το επιστημονικό κομμάτι του κειμένου. Οι απόψεις της «επιτροπής» του ΤΕΕ αντικρούονται μία προς μία. Οποιοσδήποτε και αν το διαβάσει, θα διαπιστώσει ότι και οι θεωρίες καταστροφής καταρρίπτονται μία προς μία. 

Θα σχολιάσω, όμως, κάτι άλλο. Πρώτη φορά είδα επιστημονικό κείμενο αυτού του μεγέθους, τεχνικό κείμενο μ’ αυτή τη λεπτομέρεια να βγάζει τόση «ψυχή». Αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν μέσα από ένα τεχνοκρατικό πόνημα εννενήντα σελίδων, επιστημονικά ακριβές γραμμή προς γραμμή, να βγάλουν όλο τους το μεράκι για τον τόπο που κατοικούν και δουλεύουν. Κατάφεραν να βγάλουν όλη τους την αγάπη για τη δουλειά που κάνουν, και που την κάνουν ήδη, εδώ και χρόνια, με απόλυτο σεβασμό στο οικοσύστημα που παρέλαβαν.

Δε νομίζω πως χρειάζεται να δουν κάτι άλλο όσοι απέμειναν να αμφισβητούν, επηρεασμένοι από τους πολιτικάντηδες «οικολόγους». Ας πάρουν δύο ή μάλλον τρία κείμενα, ένα από τα φυλλάδια του «οικολογικού» κινήματος της περιοχής, το πόρισμα του ΤΕΕ και το απαντητικό στο ΤΕΕ κείμενο των εργαζόμενων ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ των μεταλλείων. Ας τα διαβάσουν χωρίς παρωπίδες, αμερόληπτα.

Μετά την ανάγνωση και των τριών κειμένων δε θα μείνει σε κανέναν ούτε ψήγμα αμφιβολίας, ούτε μια αμφισβήτηση, για το ποιοι είναι οι πραγματικοί οικολόγοι, ποιοί αγαπάνε την περιοχή και ποιοί ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της, χωρίς να κάνουν καμία έκπτωση στη διατήρηση της ομορφιάς της.

Αναγνώστρια