Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Απίστευτο; Κι όμως, ο οικολόγος του τίτλου, χωρίς εισαγωγικά! 

Τον θυμήθηκα σήμερα πάλι, αν και τον σκέφτομαι συχνά, διαβάζοντας σχόλια «οικολόγων» σε κείμενα άλλων, που τολμούν κι αυτοί να εκφραστούν υπέρ της επένδυσης των μεταλλείων Χαλκιδικής.

Ανάμεσα λοιπόν, στα συνήθη, πικρόχολα, υβριστικά, προσβλητικά, αναίσχυντα σχόλια των «οικολόγων» της Χαλκιδικής και στα δικά μου κείμενά, σχόλια τέτοιου είδους, μόνο και μόνο, γιατί τολμώ σ’ αυτά τα κείμενα να εκφράζω άποψη υπέρ της επένδυσης των μεταλλείων και αντίθετη από τη δική τους, διάβασα σε προηγούμενη δική μου ανάρτηση, ένα σχόλιο, που φαίνεται να προέρχεται από πραγματικό, σκεπτόμενο οικολόγο της περιοχής!


Συγκεκριμένα, ο 7:39 (14 Ιουνίου 2011) στο κείμενό μου με τίτλο: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» ΚΑΙ «ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ» ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (http://respentza.blogspot.com/2011/06/blog-post_45.html) άκουσον-άκουσον, διαφωνεί μεν μ’ αυτά που λέω, αλλά θεωρεί δικαίωμά μου να τα λέω! Τι ωραία έκπληξη! Κινδυνεύει με διαγραφή από το σύλλογο των «οικολόγων».

Για να σοβαρευτώ τώρα, αγαπητέ φίλε, χαίρομαι που δε θέλεις να εκπροσωπείσαι από τους γραφικούς ηγέτες αυτού του «οικολογικού» κινήματος. Πάντα ήθελα να πιστεύω, ότι υπάρχουν και αγνά σκεπτόμενοι, διστακτικοί αμφισβητίες της επένδυσης και πολλές φορές απευθύνθηκα σ’ αυτούς. Χάνονται όμως μέσα στις ρυπαίνουσες «αγριοφωνάρες» των «καθοδηγητών».

Λες να μην ξέρω ότι δεν είναι όλοι οι οικολόγοι αγροίκοι; Λες να μην ξέρω ότι υπάρχουν και κάποιοι πραγματικοί οικολόγοι ανάμεσα στους αρνητές της επένδυσης; Το ξέρω, όπως ξέρω ότι οικολόγοι υπάρχουν πάρα πολλοί, για να μην πω ότι είναι οι περισσότεροι, ανάμεσα σ’ αυτούς που δεν απεμπολούν τα αναπτυξιακά δικαιώματα μιας ευλογημένης από τη φύση περιοχής, στο όνομα της καχυποψίας, των συμφερόντων, της άκριτης άρνησης. Ασφαλώς έχω διαβάσει όποιο κείμενο αφορά τα μεταλλεία, από όπου κι αν προέρχεται, οποιαδήποτε ανάρτηση, οποιαδήποτε δημοσίευση, με αγωνία, μήνες τώρα! Είναι σίγουροι οι ακολουθούντες τους «οικολόγους-καταστροφολόγους» της περιοχής ότι έκαναν το ίδιο;

Είσαι σίγουρος, εσύ ο ίδιος. ότι διάβασες όλα τα κείμενα; Προσεκτικά; Προσωπικά, επειδή από την αρχή στάθηκα μόνο κριτικά και όχι αρνητικά, πείστηκα ότι το προσωπικό της συγκεκριμένης εταιρίας δεν έχει κακές προθέσεις, δε θυσιάζει το χώρο που ζει στο βωμό της επιβίωσης, θέλει και δουλειά και περιβάλλον μαζί  να μεγαλώσει τα παιδιά του. Μαζί και τα δύο! Όλοι όσοι είναι αντίθετοι μ’ αυτού του είδους την ανάπτυξη, τη διάβασαν την απάντηση των μηχανικών των μεταλλείων στη «γνωμοδότηση» του ΤΕΕ; Ή διαβάζουν μόνο ότι συμφέρει τη δική τους πλευρά; 

Αγαπητέ φίλε οικολόγε, εγώ θέλω κάθε είδους ανάπτυξη, όχι μόνο στη Χαλκιδική, αλλά και σ’ ολόκληρη την Ελλάδα και πιστεύω ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα ξεκινήσει πρώτη θα βοηθήσει στην εκκίνηση και της άλλης. Ένας κύκλος είναι και η μιζέρια, αλλά και η εκκίνηση. Ο ρόλος των οικολογικών κινημάτων, των πραγματικών, θα έπρεπε να είναι ο έλεγχος των επιχειρήσεων για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, όχι η προσπάθεια επιστροφής στην προϊστορική εποχή του χαλκού. 

Πιστεύω πραγματικά, ότι μπορεί η περιοχή να αποκομίσει πολλά οφέλη από την τεράστια αυτή επένδυση, ελαχιστοποιώντας την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Πιστεύω πραγματικά, πως μπορούν να συνδυαστούν πολλές μορφές ανάπτυξης, όπως έχουν δείξει παραδείγματα σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά και στην Ελλάδα. Τα παραδείγματα που προβάλλονται συνήθως από τους προαναφερθέντες «οικολόγους» είναι μόνο αρνητικά και είναι λίγα. Υπάρχουν τόσα πολλά θετικά παραδείγματα αγαστής συνύπαρξης μεταλλείων και άλλων μορφών ανάπτυξης ανά τον κόσμο και στην Ελλάδα. Γιατί να μη δούμε κι αυτά; Επανειλημμένα έχω ζητήσει ν’ ακούσουμε και να κρίνουμε και τις δύο πλευρές! Ας μην είμαστε προκατειλημμένοι από «κακές» συμπεριφορές επιχειρηματιών τα προηγούμενα χρόνια.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει, ο κόσμος έχει ξυπνήσει! Δεν μπορούμε να εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο τρόπο, τη διάθεση ενός επιχειρηματία για κέρδος, ναι για κέρδος, δεν είναι κακό! να την εκμεταλλευτούμε, πόσο μάλλον τώρα εν μέσω κρίσης, προς όφελος όμως των κατοίκων της περιοχής, που έχουν την τύχη ενός τέτοιου πλούτου στα πόδια τους; 

Όσο για την ευχή σου να βρεθούμε κάποια στιγμή στο ίδιο σημείο και να τα πούμε από κοντά, έχω θέσει τα προσωπικά μου στοιχεία πολλές φορές στη διάθεση καθενός που με αμφισβητεί, καλοπροαίρετα ή όχι, μέσω του Respentza και το επαναλαμβάνω. Στη δική σου περίπτωση δε, θα χαρώ πολύ κι εγώ ν’ ακούσω μία ήρεμη φωνή, μέσα σ’ αυτές τις άκριτες κραυγές.

Αναγνώστρια