Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΙΣΣΟ

 Είδα στο blog της Χαλκιδικής Respentza φωτογραφία από τη συγκέντρωση του τίτλου. Συγκέντρωση οργανωμένη βδομάδες πριν την έγκριση της ΜΠΕ της επένδυσης. Συγκέντρωση, που βδομάδες τώρα, οι αφίσες της ήταν ανεβασμένες σε blogs και κολώνες καλώντας τον κόσμο να την παρακολουθήσει.

Την κοίταξα πολύ προσεκτικά για πολλή ώρα. Έψαχνα να βρω άνθρωπο ηλικίας κάτω των εξήντα-εξηνταπέντε. Έψαχνα δηλαδή, να βρω άνθρωπο σε παραγωγική ηλικία, σε δημιουργική ηλικία, αλλά και σε ηλικία όπου εκτός των άλλων μετράν και οι βιοποριστικές ανάγκες, πιεστικές αυτό τον καιρό για όλους μας.


Μάταιος κόπος. Όλοι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι, κατά τα άλλα καθ’ όλα σεβαστοί, που άκουγαν προσεκτικά τα περί καταστροφής και τα αντιμετώπιζαν περίπου σαν τη Δευτέρα Παρουσία, στο πιο άγριο όμως. Άνθρωποι τρομοκρατημένοι από τους ομιλητές, φοβισμένοι για τα παιδιά και τα εγγόνια τους, για το μέλλον της περιοχής τους. Ευαίσθητοι άνθρωποι και ενεργοί παρά την ηλικία τους πολίτες, που ενημερώνονται όμως καιρό τώρα μονόπλευρα και γι’ αυτό δεν μπορούν να έχουν σφαιρική γνώση για το θέμα.

Αναρωτιέμαι. Αυτή είναι η τοπική κοινωνία που αντιτίθεται στην επέκταση των μεταλλείων; Αυτοί είναι οι άνθρωποι που δεν θέλουν την ανάπτυξη του τόπου τους; Αυτοί είναι οι άνθρωποι που διαβάζουν τα πορίσματα του ΑΠΘ, του ΤΕΕ και των λοιπών επιστημονικών επιτροπών υπανάπτυξης και πείθονται περί κυανίου, αρσενικού, χλωροφόρμιου, ασπιρίνης κ.λπ. κατατροφών; Ή επειδή ήταν Παρασκευή πήγαν σε άλλη παραλία, πιο κολυμβητική, οι νεότεροι, σκεπτόμενοι ότι «αντάρτικο» και Καλοκαίρι δε συμβαδίζουν; Το Φθινόπωρο είναι πιο πρόσφορη εποχή!

Ας σοβαρευτούν επιτέλους οι «περιβαλλοντικές» οργανώσεις της περιοχής! Αντί να διασπείρουν την επερχόμενη «Αποκάλυψη» ας διατρανώσουν τις ομορφιές της περιοχής τους και κυρίως ας διαβεβαιώσουν τους μελλοντικούς τουρίστες, ότι θα παραμείνει έτσι όμορφη, όχι με την αποτροπή της ανάπτυξης των μεταλλείων που θα δώσει δουλειά και σ’ αυτούς που δεν έχουν, αλλά παράλληλα μ’ αυτήν. Αντί να φοβίζουν τον κόσμο που θέλει να’ ρθει στα χωριά τους με αγώνες, μάχες, καταστροφές και μελλοντική ρύπανση, ας φροντίσουν να εξασφαλίσουν την τήρηση των Περιβαλλοντικών όρων, που αν ακολουθηθούν η περιοχή μόνο να κερδίσει θα έχει από τα Μεταλλεία.

Τι «οικολογική» λογική είν’ αυτή που επιβάλλει το «διωγμό» των τουριστών με το φάντασμα του φόβου μόνο και μόνο για να ικανοποιηθεί ο εγωϊσμός των λίγων; 

Τι «τουριστική» λογική είν’ αυτή που δυσφημίζει μια περιοχή με νεκροκεφαλές και τι προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης έχει ένας τόπος στο μέλλον, όταν από ανθρώπους που υποτίθεται ότι τον νοιάζονται αυτόν τον τόπο έχουν ακουστεί τα χειρότερα σενάρια, έχουν μοιραστεί «νοστραδαμικά» φυλλάδια που αποτρέπουν τους επισκέπτες από τώρα και πολύ περισσότερο στο μέλλον;

Ποιος θα ξεκινήσει να πάει σ’ έναν τόπο, αν αυτός μυρίζει «μπαρούτι»; Και όχι από την επέκταση των μεταλλείων......................

Αναγνώστρια