Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΦΕΡΝΕΙ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ, ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΡΩΜΑΝΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Με διαφορετικές «ταχύτητες» κινείται η φετινή σεζόν, σε ό,τι αφορά την ημερήσια μίσθωση ενοικιαζόμενων δωματίων, στους τουριστικούς προορισμούς της κεντρικής Μακεδονίας.

Αρκετά χαμόγελα υπάρχουν στην Πιερία, όπου με εξαίρεση τις πρώτες 10-15 μέρες του Ιουλίου παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση στην άφιξη αλλοδαπών τουριστών, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί και από τους Έλληνες εκδρομείς του Αυγούστου, ενώ στις περιοχές του Στρυμονικού κόλπου ο πολύ καλός Ιούλιος, με πληρότητα μέχρι και 100%, έβαλε την κατάσταση σε θετική τροχιά σε σχέση με το δύσκολο πρώτο μήνα του καλοκαιριού. Ωστόσο, διαφορετικά είναι τα πράγματα στη Χαλκιδική, όπου παρατηρήθηκε μέχρι τώρα σημαντική μείωση στις διανυκτερεύσεις και κατά συνέπεια στον τζίρο των επιχειρηματιών, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ιδιαίτερα περιορισμένη άφιξη των Ελλήνων τουριστών και δη των Αθηναίων.


Χαρακτηριστικό της φετινής περιόδου είναι η μείωση των προσφερόμενων τιμών των ενοικιαζόμενων δωματίων σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς, με αποτέλεσμα, για παράδειγμα, να μπορεί να βρει κάποιος κατάλυμα στη Χαλκιδική ακόμη και με μόλις 25 ευρώ την ημέρα. Επίσης, η φετινή σεζόν φαίνεται να στηρίζεται κυρίως στους Βαλκάνιους τουρίστες, με τους Σέρβους, τους Ρουμάνους και τους Σκοπιανούς να επισκέπτονται μαζικά την κεντρική Μακεδονία.

Χαλκιδική

Κατά 20% είναι μειωμένος μέχρι στιγμής και σε σχέση με πέρσι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, ενώ ο τζίρος για τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων έχει σημειώσει «βουτιά» κατά 40%, λόγω της πτώσης των τιμών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στον «Α» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιοκτητών Ενοικιαζομένων Δωματίων Χαλκιδικής, Στέργιος Ψαρογιάννης, η πρώτη μαζική άφιξη Ελλήνων τουριστών έγινε γύρω στις 20 Ιουλίου. «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι τώρα από τη φετινή σεζόν. Μας στοίχισε πολύ το ότι δεν ήρθαν κάτοικοι του Λεκανοπεδίου Αττικής, οι οποίοι στηρίζουν παραδοσιακά τη Χαλκιδική, λόγω του υψηλού κόστους καυσίμων και διοδίων. Μόνο αλλοδαπούς είχαμε μέχρι τώρα και ιδιαίτερα Ρουμάνους, Σκοπιανούς, Σέρβους και Βούλγαρους κατά διαστήματα. Ωστόσο, για τον Αύγουστο έχουμε ενδείξεις ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών», είπε ο κ. Ψαρογιάννης.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει σημαντική πτώση στις τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων, με αποτέλεσμα να μισθώνονται προς 25 - 65 ευρώ την ημέρα. Ωστόσο, τόνισε ότι όσοι συνάδελφοί του ρίχνουν σημαντικά τις τιμές, κάνουν ταυτόχρονα εκπτώσεις και στην παροχή των υπηρεσιών.

Πιερία

Με εξαίρεση τις πρώτες μέρες του Ιουλίου, όταν παρατηρήθηκε «κοιλιά» στην τουριστική κίνηση, η φετινή σεζόν κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα για την Πιερία. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Πιερίας, Πέλλας και Ημαθίας, Γρηγόρης Δεϊδαμενίδης, η αύξηση στις αφίξεις τον Ιούνιο έφτασε το 10%-15%, ενώ μετά το αρχικό «μούδιασμα», τον Ιούλιο η άνοδος έφτασε στο 10%. «Ωστόσο, το εισπραχθέν εισόδημα θα είναι χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, διότι οι τιμές είναι φτηνότερες κατά περίπου 20%. Δυστυχώς, οι tour operators μας ζήτησαν κι άλλη μείωση, με την απειλή ότι θα ακυρώσουν συμβόλαια από το εξωτερικό και κάποιοι συνάδελφοι αναγκάστηκαν να τη δεχτούν», είπε ο κ. Δεϊδαμενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αρνητικό για την Πιερία μέχρι στιγμής είναι ότι οι Ελληνες τουρίστες εμφανίζονται κατά 50% λιγότεροι σε σχέση με πέρσι κι έρχονται κυρίως διήμερα ή τριήμερα. «Ωστόσο, τον Αύγουστο περιμένουμε ξέσπασμα και από τους Ελληνες. Μέχρι στιγμής υπήρξε αύξηση των επισκεπτών από άλλες χώρες και κυρίως από τη Σερβία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Επίσης άρχισαν να έρχονται και από τη Ρωσία», είπε ο κ. Δεϊδαμενίδης. Οπως ανέφερε ακόμη, η τιμή ενός ενοικιαζόμενου δίκλινου ή τρίκλινου δωματίου, με κλιματισμό, τηλεόραση και κουζίνα στην Πιερία κυμαίνεται μεταξύ 30 - 50 ευρώ την ημέρα.

Στρυμονικός κόλπος

Μεταξύ 90%-100% κυμαίνεται αυτήν την εποχή η πληρότητα των ενοικιαζόμενων δωματίων στις ακτές του Στρυμονικού κόλπου, σύμφωνα με την πρώην πρόεδρο του συλλόγου της περιοχής, Μαρία Παναγιωτίδου, ωστόσο, ήταν δύσκολος για τον κλάδο ο Ιούνιος και με αρκετές ακυρώσεις, εξαιτίας των γεγονότων στην Αθήνα. «Στη συνέχεια, όμως, ''έστρωσε'' η κατάσταση και ευελπιστούμε ότι θα πάμε έτσι και τον Αύγουστο», είπε η κ. Παναγιωτίδου. Στην περιοχή οι τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων κυμαίνονται μεταξύ 30-60 ευρώ την ημέρα, ενώ, όταν παρέχεται και πρωινό, η τιμή ενοικίασης φτάνει μέχρι τα 70 ευρώ ημερησίως.

Αναδημοσίευση απο το www.aggelioforos.gr