Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

ΤΡΕΙΣ ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ

Την κατασκευή τριών νέων δρόμων, σε τρία σημεία του οδικού δικτύου, που σαρώθηκαν από τις πλημμύρες του 2010 στην Χαλκιδική μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012, καθώς σε έξι μήνες από σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης των ζημιών στα τμήματα Ολυμπιάδος-Στρατωνίου, Πλανών-Γοματίου και Μεγάλης Παναγίας-Πλανών, προϋπολογισμού 1,7 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης.


Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σύμβαση με την ανάδοχο εργοληπτική εταιρεία υπεγράφη πριν λίγες ημέρες, ενώ κανονικά προχωρά και το πρόγραμμα αποκατάστασης των ζημιών από πλημμύρες στα σπίτια, το οποίο «τρέχει» από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών (ΥΑΣΒΕ).

Προχωρά η δημοπράτηση για το λιμάνι στα Νέα Μουδανιά

Επίσης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην περιοχή, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Αναστάσιο Μουρατίδη, ο κ. Μαγκριώτης ανέφερε ότι εντός του δεύτερου τριμήνου του 2012 αναμένεται να δημοπρατηθεί ένα ακόμη πολύ σημαντικό έργο για τη Χαλκιδική, το λιμάνι των Νέων Μουδανίων (για το οποίο η σχετική μελέτη αναμένεται να περαιωθεί στις 25 Ιανουαρίου). Σύμφωνα με το εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, το συνολικό κόστος των έργων εκτιμάται σε 24 εκατ. ευρώ.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου έχει υποβληθεί στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ) του αρμόδιου υπουργείου (ΥΠΕΚΑ) και βρίσκεται σε αναμονή (καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράτασης ισχύος της Προκαταρκτικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και Αξιολόγησης (ΠΠΕΑ), που είχε εκπονήσει το Λιμενικό Ταμείο Ν. Μουδανιών).

Έργα ύδρευσης

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στα μεγάλα έργα ύδρευσης (φράγματα, διυλιστήρια και δίκτυα) που βρίσκονται σε εξέλιξη στη Χαλκιδική, με τις συνολικές δαπάνες εκπόνησης μελετών να υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στα 23 εκατ. ευρώ και το κόστος κατασκευής των έργων -μαζί με τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις- στα 200 εκατ. ευρώ.

Ο ίδιος επισήμανε ακόμη ότι εντός του 2011 πρόκειται να επαναδημοπρατηθεί το έργο «Βελτίωση του επιπέδου οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη - Πολύγυρος τμήμα «Θέρμη Γαλάτιστα», προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ (σ.σ. το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχε εγκρίνει την υπογραφή της σύμβασης με τον αρχικό μειοδότη).

Επίσης, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει η δημοπράτηση του έργου «Αναβάθμιση του Τμήματος «Ν. Μουδανιά - Ποτίδαια», προϋπολογισμού 57 εκατ. ευρώ. Το έργο είναι προς το παρόν κολλημένο σε δικαστικές προσφυγές των κατοίκων αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις (για τις 14 Δεκεμβρίου 2011 έχει οριστεί η δικάσιμος με αντικείμενο τον καθορισμό της τιμής μονάδας των απαλλοτριώσεων).

Σχετικά με τη σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το οδικό δίκτυο της Χαλκιδικής (τμήμα «Κόμβος Γερακαρούς - Άγιος Πρόδρομος»), ο κ. Μαγκριώτης γνωστοποίησε ότι «έχει υποβληθεί και αναμένεται η έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Εκτιμάται η ολοκλήρωσή της μέχρι το τέλος του 2011». Ανά τμήματα θα δημοπρατηθούν τα έργα στον οδικό άξονα «Πολύγυρος - Ουρανούπολη» (τμήμα Πολύγυρος - Ιερισσός - Τρυπητή), συνολικού κόστους 100 εκατ. ευρώ, ενώ για το οδικό τμήμα Κασσανδρεία - Πευκοχώρι, οι μελέτες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν φέτος.

Αναδημοσίευση απο το www.halkidikifocus.gr