Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΒΟΗΘΑ ΤΕΕ...

Έχει παγιωθεί όλα αυτά τα χρόνια, που προηγήθηκαν, από την πλευρά εκείνων που έχουν κάνει επάγγελμα την παραπληροφόρηση κα την χειραγώγηση της κοινής γνώμης, εκμεταλλευόμενοι την άγνοια, ή την ημιμάθεια της, να μπαίνουν παράλληλα στη διαδικασία της διαχείρισης ή της ταυτοποίησης κρίσιμων επιστημονικών θεμάτων, όπως π.χ. η μεταλλευτική δραστηριότητα, έχοντας πρωτίστως προβεί σε μια εγκληματική αλλοίωση ή νόθευση της επιστημονικής πραγματικότητας.

Αυτή η πρακτική τους, σε όσους ξέρουν, τους έχει κατατάξει  στην περιθωριακή κατηγορία των «παρά-επιστημόνων». Βέβαια πριν από όλους αυτούς θα έπρεπε ο ίδιος ο θεσμικός φορέας, που υπάγονται και ακούει στο όνομα ΤΕΕ/ΤΚΜ, και πιο συγκεκριμένα η διοίκηση του, να είχε παρέμβει για να βάλει ένα φρένο στον κατήφορο που έχει φέρει στο παράρτημα της Κεντρικής Μακεδονίας η περίφημη ομάδα εργασίας, η οποία εκμεταλλευόμενη τη χρόνια παθογένεια που έχει παχτώσει επίσημους φορείς του δημοσίου (δυστυχώς και επιστημονικούς), τον έχει μετατρέψει σε κομματικό φέουδο, που ο μοναδικός τους λόγος ύπαρξης είναι η θωράκιση άλλων συμφερόντων, εκτός βέβαια από αυτών του δημοσίου .

Σε καμία περίπτωση δεν θέτουμε θέμα συρρίκνωσης ή  κατάργησης του παραρτήματος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και κανενός φορέα προάσπισης της επιστημονικής αλήθειας και τεκμηρίωσης. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με μια εξόφθαλμη κατάχρηση εξουσίας, όπου οι καταχραστές κάνοντας χρήση των "επιστημονικών" ιδιοτήτων τους, επιδίδονται σε επικίνδυνες θεωρήσεις για τον κόσμο τόσο τον απλό όσο και της επιστήμης. Τι εννοούμε; Μόλις πριν απο λίγες μέρες είδαμε μια ανάρτηση στη Ρεσπέντζα, από τους ενεργούς πολίτες της Αρναίας. Η ανάρτηση αφορούσε ένα βίντεο, που πιθανώς έφτιαξε μια «αυτοχρηματοδοτούμενη» (;) οίκο-οργάνωση από το Κένεκοτ, του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και αφορούσε τις «κυοφορούμενες» αντιδράσεις κατοίκων της περιοχής, λόγω των επιπτώσεων που θα προκληθούν από το εργοστάσιο χρυσού. Κυρίως δε λόγω των ΟΞΙΝΩΝ ΑΠΟΡΡΟΩΝ.

Δεν θα κατηγορήσουμε ούτε τους ενεργούς πολίτες Αρναίας. Είναι θύματα αυτής της χρόνιας χειραγώγησης που απορρέει από γνωστούς αντιμεταλλευτικούς κύκλους και χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν από αυτούς. Αυτή τη φορά στο προσφιλές σενάριο τρόμου και φόβου των «αυτοχρηματοδοτούμενων», παραπλανητών της τοπικής μας κοινωνίας, το ρόλο του κακού πρωταγωνιστή, έπαιξε η ΟΞΙΝΗ ΑΠΟΡΡΟΗ. Σ’ έναν ηλικιωμένο πολίτη του δήμου μας, σ’ ένα γονιό, σ’ ένα νέο πλην όμως ανενημέρωτο φίλο, αντανακλαστικά-μηχανικά δημιουργείται η εντύπωση, ότι η  η όξινη απορροή θα ρυπάνει το νερό που πίνει, μαγειρεύει, ποτίζει και πλένεται.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα σε ότι αφορά τη δική μας περίπτωση; Η σύσταση του νερού μας θα προσβληθεί από μια πιθανή οξύτητα;

Αν διαβάσει κάποιος προσεκτικά τη ΜΠΕ, που κατέθεσε η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και πρόσφατα ενεκρίθη από τα συναρμόδια υπουργεία, θα καταλάβει ότι στην Ολυμπιάδα και στις Σκουριές ζήτημα ΟΞΙΝΗΣ ΑΠΟΡΡΟΗΣ, απλά δεν υφίσταται…

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η όξινη απορροή δημιουργείται, όταν το νερό της βροχής διεισδύει στο υπέδαφος και καταλήγει σε ανοικτές κοιλότητες, που έχουν αφήσει πίσω τους παλιές εκμεταλλεύσεις με τη μέθοδο της κατακρήμνισης οροφής. Όταν το βρόχινο νερό έρχεται σε επαφή με θειούχο μετάλλευμα δημιουργείται το φαινόμενο της όξινης απορροής.

Σύμφωνα όμως με τα όσα περιγράφει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αυτό το φαινόμενο δεν θα δημιουργηθεί, λόγω της χρήσεως της μεθόδου της λιθογομώσεως, μια μέθοδος η οποία θα αποκλείσει την οποιαδήποτε είσοδο του βρόχινου νερού, ή άλλων επιφανειακών υδάτων στο χώρο της εκμετάλλευσης. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η μέθοδος αυτή είναι η πλέον σύγχρονη και η πλέον ακριβή και χρησιμοποιείται ευρέως. Επιπλέον στην πράξη η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται ήδη στις μεταλλευτικές εκμεταλλεύσεις των Μαύρων Πετρών. Όλοι γνωρίζουν ότι τα όξινα νερά στην περιοχή του Στρατωνίου προέρχονται από παλιές εκμεταλλεύσεις και όχι από την παρούσα δραστηριότητα. Στο δε μεταλλείο της Ολυμπιάδας, το οποίο λειτούργησε από τη δεκαετία του 70 μέχρι τη δεκαετία του 90 ποτέ δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο της όξινης απορροής.

Όλα αυτά βέβαια είτε τα γνωρίζουν οι παρά-μηχανικοί της Ο.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ και σκοπίμως τα αποκρύπτουν για τη συνέχιση της καλλιέργειας ενός κλίματος τρόμου και προκατάληψης σε όλους αυτούς που δεν έχουν το χρόνο να μελετήσουν σε βάθος το θέμα, είτε το αγνοούν παντελώς. Σε κάθε περίπτωση αυτό καθιστά την παρουσία τους στα επιστημονικά δρώμενα του τόπου επικίνδυνη. Για αυτό και ζητούμε επιτέλους την παρέμβαση της διοικητικής ηγεσίας του ΤΕΕ για να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους θέση. Κάποτε αυτοί οι κύριοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις επιστημονικές τους παρα-ερμηνείες, που προκαλούν φόβο και πόλωση. 
Η ανάλυση που επιχειρήσαμε για την όξινη απορροή ήταν σαφώς υπεραπλουστευμένη για να γίνει κατανοητή από όποιον μπει στη διαδικασία να διαβάσει και να ενημερωθεί επί του θέματος. Πιο εμπεριστατωμένη επιστημονικά ανάλυση, είναι αυτή που σας παραπέμπουμε (πατώντας εδώ), όπου είναι η απάντηση που εξέδωσαν οι μηχανικοί της Ελληνικός Χρυσός στην Ο.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Στην απάντηση των μηχανικών της Ε.Χ. το ζήτημα της Όξινης Απορροής και της Λιθογόμωσης  αναλύεται ενδελεχώς απο τη σελίδα 47 μέχρι τη σελίδα 59. Προς διευκόλυνση της αναγνώσεως σας πρέπει να γνωρίζετε ότι οι παράγραφοι με γκρί σκίαση είναι τα όσα επικαλείται η Ο.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Ακολουθούν οι απάντήσεις των μηχανικών της Ε.Χ. Καλή σας ανάγνωση.