Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

ΟΛΙΚΗ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ – ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Όχι, δεν εγκατέλειψα την συγγραφή κειμένων στα  blogs!
Λυπάμαι που θα δυσαρεστήσω τους συμπαθείς ίσως, κατά τα λοιπά, «οικολόγους» της Β. Χαλκιδικής, που πολύ θα ήθελαν να πάψουν να ακούγονται και να γράφονται απόψεις άλλες από τις δικές τους, αλλά απλά ακολούθησα τη συμβουλή τους, που αυτή τη φορά ήταν σωστή! Πήγα διακοπές, ολιγοήμερες μεν, γιατί, παρά τα δικά τους λεγόμενα, η συγγραφή κειμένων δυστυχώς δεν μου αποδίδει τίποτε, ανανεωτικές δε! 


Δε χρειάζεται βέβαια να πω ότι, όπως πάντα, ο τόπος των διακοπών μου ήταν η αγαπημένη μου Χαλκιδική. Η Χαλκιδική, που με λύπη διαπίστωσα, ότι φέτος δεν «βούλιαξε» από τουρίστες. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ξενοδόχων, ιδιοκτητών δωματίων, εστιατόρων και λοιπών ασχολούμενων με τον τουρισμό, που και τις τιμές τους κατέβασαν (ευχάριστα απίστευτο για τη Χαλκιδική) και την ποιότητα των υπηρεσιών τους ανέβασαν, δωμάτια μπορούσε κανείς να βρει μέχρι και την τελευταία στιγμή μέσα στον Αύγουστο, στα δε χωριά, ακόμη και στα πιο δημοφιλή και τουριστοκρατούμενα η «βόλτα» γινόταν χωρίς καθόλου συνωστισμό! 

Πώς θα ζήσει ο κόσμος, όταν τα βασικά έσοδα μεγάλου μέρους των κατοίκων προέρχονται απ’ τον τουρισμό; Πώς θα βγει ο χειμώνας όταν αυτά που μπήκαν στην τσέπη δεν ήταν τ’ αναμενόμενα; Πώς θα επιβιώσει μια περιοχή, όταν ο «μονόδρομος» της τουριστικής ανάπτυξης που της έχει προταθεί και που παρά λίγο να της επιβληθεί, οδηγεί σε αδιέξοδο; Ένας Θεός ξέρει!

Αυτά βέβαια πολύ λίγο απασχολούν τους «οικολόγους-σωτήρες» της φύσης, που βολεμένοι στις δουλίτσες τους οι περισσότεροι, συνέχισαν όλο αυτό το διάστημα, πιο ήρεμα και σπανιότερα οφείλω να ομολογήσω, το θεάρεστο έργο τους, αυτό της προσπάθειας «πλύσης εγκεφάλου», με αναρτήσεις και «έρευνες» για τον «Αρμαγεδώνα» της μεταλλευτικής παραγωγής!

Διάβασα πολλά κείμενα - παρ’ ότι σε διακοπές δε σταμάτησα να είμαι «αναγνώστρια» των blogs της Χαλκιδικής - περί ορυχείων Kennecott, περί αρνητικών γνωμοδοτήσεων, περί κυανίου, περί χρυσωρυχείων Θράκης (επεκταθήκαμε και εκτός περιοχής τώρα) και όλ’ αυτά τα χιλιοειπωμένα καταστροφολογικά, με τα οποία αρέσκονται να ασχολούνται οι «σωτήρες» μας.

Εκείνο που με συγκίνησε ήταν το βίντεο με την πραγματικά οικολογική ομιλία του δωδεκάχρονου κοριτσιού από τον Καναδά στη Διεθνή Διάσκεψη για το Περιβάλλον. Ναι, αυτό το παιδί τα είπε χύμα και τσουβαλάτα! Έχει δίκιο απόλυτο, το Περιβάλλον πρέπει να προστατευτεί. Μηχανισμοί ελέγχου πρέπει να επιβληθούν και να «δουλέψουν». Βιομηχανία και Περιβάλλον οφείλουν να συνυπάρξουν ειρηνικά για το καλό όλων μας. Είναι εξοργιστική όμως η «de facto» πεποίθηση ορισμένων (γιατί, γι’ αυτό αναρτήθηκε το συγκεκριμένο βίντεο), ότι κάθε υπέρμαχος της ανάπτυξης αδιαφορεί για τη Φύση, είναι απαράδεκτο το «μονοπώλιο» της οικολογικής συνείδησης, σκοταδιστική η στείρα άρνηση κάθε επενδυτικής προσπάθειας και εγκληματική η αδιαφορία για τον Άνθρωπο.

Εκείνο που με εξέπληξε, είναι το βίντεο από χαλκιδικιώτικο κανάλι με την συνέντευξη του Α. Λαφαζάνη. Μίλησε ο άνθρωπος για τη στελέχωση της ομάδας εργασίας του ΤΕΕ, αυτής που συνέταξε το αρνητικό πόρισμα για τη μεταλλευτική επένδυση στη Χαλκιδική και για τη στελέχωση της άλλης διαβόητης Επιτροπής Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με την εξίσου αρνητική γνωμοδότηση. Επιτέλους, κάποιος είπε τα πράγματα με τ’ όνομά τους, γιατί πολύς λόγος έχει γίνει γι’ αυτές τις γνωμοδοτήσεις, σημαίες στα χέρια των σκοταδιστών. Καιρός ήταν να αντικρούσει κάποιος ευθαρσώς και δημοσίως την εγκυρότητα και να αμφισβητήσει την αμεροληψία αυτών των επιτροπών, λόγω σύνθεσης.

Τέλος, απόρησα με τη σοφία της Φύσης, η οποία επέλεξε την ημέρα της εκδήλωσης των «οικολόγων» για να ανοίξουν οι ουρανοί στη χειρότερη, κατακλυσμιαία, βροχή του καλοκαιριού στέλνοντας το μήνυμά της!

Μήπως η Φύση ξέρει καλύτερα;