Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΑΚΑΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣτΕ ΚΑΤΑ ΤΩΝ «ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ»

"Ο Δ.Σ.Θ.γύρισε την πλάτη του στον κομματισμό..."
Με ψήφους 11 υπέρ και 2 λευκά ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (αποχώρησαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που πρόσκεινται στο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και σε άλλες δυνάμεις της Αριστεράς), ανακάλεσε την απόφαση, που έλαβε στις 6 Οκτωβρίου, για προσφυγή στο ΣτΕ, εναντίον της Α.Ε.Π.Ο. της Ελληνικός Χρυσός.


Τα ψηφίσαντα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αφού άκουσαν προσεκτικά τα επιχειρήματα που ανέπτυξαν τόσο ο δήμαρχος Αριστοτέλη κ. Χρήστος Πάχτας, όσο και ο πρόεδρος της Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη και αντιδήμαρχος Βασίλης Μοσχόπουλος, αντελήφθησαν το αυτονόητο. Η πρώτη τους απόφαση βασίστηκε σε ελλιπείς πληροφορίες και εντυπώσεις, που ώθησαν σε εσφαλμένες προσωπικές απόψεις, για μια περιοχή, που βρίσκεται εκτός των ορίων των αρμοδιοτήτων τους και για ένα πολυσύνθετο επιστημονικό θέμα, του οποίου οι επιμέρους πτυχές, βρίσκονται εκτός του γνωστικού τους πεδίου. Πράγμα απολύτως φυσιολογικό.

Ωστόσο το κυριότερο όλων και αυτό που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή της πρώτης τους απόφασης ήταν η κατανόηση από την πλειοψηφούσα πλευρά των μελών του Δικηγορικού Συλλόγου, της ζωτικής σημασίας, που παίζουν τα μεταλλεία στην οικονομική ζωή των κατοίκων των Μαδεμοχωρίων, οι οποίοι με τη σειρά τους στηρίζουν με όλη τους την ψυχή τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Οι δικηγόροι κατάλαβαν ότι τα εκλογικά αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2010,  δεν ήταν ένα  απλό πυροτέχνημα, αλλά το δημοκρατικό  επιστέγασμα μιας υπεραιώνιας σχέσης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όπου οι σοβαροί παράμετροι της οικονομικής και πολιτισμικής ανάπτυξης της περιοχής, παραμένουν σταθεροι και αναλλοίωτοι στο χρόνο. Πολύ περισσότερο τις δύσκολες εποχές που διανύουμε.

Τα μέλη του σώματος που ήθελαν να εμμείνει ο σύλλογος στην πρώτη τους απόφαση, είχαν ως φαίνεται την αίσθηση, ότι η χθεσινή διαδικασία, επρόκειτο για μια τυπική υπόθεση. Όταν είδαν πως η αλήθεια μας ανατρέπει την μέχρι τούδε διαμορφωθείσα κατάσταση και ότι το ζήτημα έπρεπε να περάσει από νέα ψηφοφορία, έκριναν σκόπιμο να αποχωρήσουν. 

Πριν το κάνουν αυτό, είχαν προλάβει να θέσουν επί τάπητος θέμα για την ποινική δίωξη του blog της Πρωτοβουλίας Πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη. Ας το πράξουν. Για εμάς θα αποτελεί μια ύψιστη αναγνώριση του αγώνα, που κάνουμε για να λάμψουν οι πραγματικές πτυχές της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο δήμο μας.

Μέχρι και όποτε συμβεί αυτή η προαναγγελθείσα δίωξη σε βάρος του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας στοχασμού και έκφρασης, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Θ. και τον πρόεδρο του κ. Νίκο Βαλεργάκη, που συνέβαλαν με το θάρρος και την αδέκαστη κρίση τους, τα μέγιστα ώστε να λάμψει μέσα στη συννεφιά που ζούμε ο ήλιος της δικαιοσύνης, ο νοητός…
 
Ακατανόητος βέβαια... για κάποιους άλλους, που ήδη ξεκίνησαν τις επιθέσεις σε βάρος του προέδρου και των μελών, που έλαβαν μέρος στη διαδικασία(http://enallaktiki.wordpress.com/).

Είναι το ίδιο κομμάτι του οποίου τη στάση στηλιτεύσαμε (http://politesaristoteli.blogspot.com/2011/10/blog-post_24.html)  σε προηγούμενο άρθρο μας και το οποίο τα σοβαρά προβλήματα της κοινωνίας και του δικηγορικού κλάδου, αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της παρα-οικολογίας.

Εμείς από την πλευρά μας θα καλέσουμε για πολλοστή φορά τα στελέχη και τα μέλη της στείρας άρνησης, να αναλογιστούν με νηφαλιότητα και σοβαρότητα, εάν μέσα στον ορυμαγδό των καταιγιστικών εξελίξεων που ζούμε, η κοινωνία μας έχει την πολυτέλεια να τρώει τις σάρκες της…