Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

"ΟΤΑΝ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΟΔΟΤΕΙ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ" (Εmail)


«Ο κ. Πυροτεχνημίδης δεν κατέχει άδικα την πανεπιστημιακή του έδρα. Στο στενό χώρο της ειδικότητάς του είναι αναγνωρισμένος από την επιστημονική κοινότητα, πλην όμως αυτό δεν του αρκεί. 

Ως γνήσιο τέκνο της εποχής, δεν διστάζει να αυτοπροωθείται με κάθε τρόπο στα Μέσα Ενημέρωσης, προβάλλοντας επιδέξια την «αυθεντία» του και ανταποκρινόμενος στην ακόρεστη δίψα του κοινού για συγκινήσεις. 

Σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του, έχει καταλάβει ότι στον έντονο ανταγωνισμό για επιστημονική επιρροή και ερευνητικό χρήμα, οι παραδοσιακές σεμνότητες και επιφυλάξεις του ακαδημαϊκού χώρου δεν αποδίδουν. Πρέπει όπου χρειαστεί να υπερβάλλει, όπου είναι απαραίτητο να τρομοκρατήσει.


Η αποδοχή της εγκυρότητάς του είναι ανάλογη του αριθμού των εμφανίσεων σε κάθε είδους και επιπέδου τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές, του εντυπωσιασμού που θα προκαλέσει και, τελικά,  της ποσότητας αδρεναλίνης που θα παραχθεί από το νοήμον κοινό.


Αναρωτιέστε πότε θα ξανακούσετε τον κ. Πυροτεχνημίδη; Κάντε υπομονή, δεν θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ. Την επόμενη φορά που θα έλθει στη δημοσιότητα ένα  εντυπωσιακό περιβαλλοντικό ή διατροφικό ζήτημα, ένα πρόβλημα που θα έχει σχέση είτε με την υγεία είτε με την ανασφάλεια των καταναλωτών και θα συνδέεται, κατά προτίμηση, με ένα δυσνόητο επιστημονικό αντικείμενο, θα επανεμφανιστεί ως από μηχανής θεός. Θα αναλάβει ευσυνείδητα το ρόλο του, θα υποδαυλίσει το φόβο προς το άγνωστο, θα διαχειριστεί τον τυφλό πανικό που θα έχει προκαλέσει και θα εισπράξει την εφήμερη δημοσιότητα. Τίποτα βέβαια δεν είναι  τζάμπα στη φύση και στην κοινωνία. Πίσω από την ευτελή αμοιβή του κ. Πυροτεχνημίδη θα βρούμε το πραγματικό τίμημα της κοινωνικής ανασφάλειας, της καταρράκωσης της επιστήμης, της μαζικής κατάθλιψης, ένα τίμημα που το πληρώνουμε όλοι».

( Κίμων Χατζημπίρος, περιοδικό Δαίμων της Οικολογίας, τ.5, Ιούνιος 2001)

ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Σχολιο Σκεπόμενου Πολίτη

- Ομάδα «επιστημονικής» παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης: Ομότιμοι, Βοηθοί (λέγονται και Λέκτορες ή Υφηγητές), ενίοτε και Επίτιμοι, Επίκουροι, Αναπληρωτές, και κανονικοί (αλλά και κατά δήλωση) Καθηγητές, ευτυχώς ελάχιστοι. Λοιπές κατηγορίες και αυτο-προσδιοριζόμενοι. 

- Κοινή βάση: Η απουσία επιστημονικών επιχειρημάτων αναπληρώνεται με εκτόξευση επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων

- Στόχοι: α) Τρομοκράτηση πολιτών και θεσμικών φορέων   β) Ακύρωση επενδύσεων     γ) Αυτοπροβολή. 
 
- Τόπος:  Περιφορά σε ανοιχτές (βλ. πρόσφατα Κιλκίς) ή κλειστές εκδηλώσεις και κλαμπ, κατά προτίμηση ακτιβιστικές-προπαγανδιστικές, ενώπιον αδαούς κοινού ή ομοϊδεατών. ΜΜΕ και δη ηλεκτρονικά.. ΜΚΟ. Ποτέ σε επιστημονικό forum ή περιοδικά και ποτέ σε διάλογο.

-Πώς μπορεί να καταπολεμηθούν από τους πολίτες τα «επιστημονικά» οικο-πυροτεχνήματα:
 
    α) Απομυθοποίηση τίτλων και «αυθεντίας» των εκτοξευτών πυροτεχνημάτων
    β) Απομόνωση «οικολογικού» βερμπαλισμού
    γ) Απόρριψη «οικολογικού» καπελώματος
    δ) Συμμετοχή και δράση στην τοπική κοινωνία
   
- Δραστικά αντίδοτα: Ενημέρωση, γνώση, κριτική σκέψη, σφαιρική θεώρηση, όραμα για το μέλλον, πολιτική θέση, ενεργητική διαμόρφωση άποψης