Η ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΙΛΚΙΣ - 1ο ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
"Ο τεμαχισμός της πραγματικότητας, βλάπτει την αλήθεια..." |
Την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, διεξήχθη στο Κιλκίς μια ακόμη εκδήλωση ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα, από συλλογικότητες κατοίκων της περιοχής, που αντιδρούν σε επικείμενες μεταλλευτικές εξορύξεις, που μέσω δημόσιου διαγωνισμού, έχουν προκηρυχτεί από το ΥΠΕΚΑ.
Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν οι πολύ γνωστοί και στη Χαλκιδική εκπρόσωποι του «αντιμεταλλευτικού μπλόκ», οι οποίοι επιχειρούν προφανώς με την «ενημέρωση» που προσφέρουν να δημιουργήσουν και στο Κιλκίς το ίδιο πολωτικό κλίμα, το οποίο οδήγησε κοινωνίες της Ολυμπιάδας και της Στρατονίκης στο διχασμό και ένα βήμα πριν τον οικονομικό μαρασμό.
Επαναλαμβάνουμε πως μπαίνουμε στη διαδικασία σχολιασμού των όσων ελέχθησαν, γιατί για πολλοστή φορά διαπιστώσαμε, πως για να γίνουν πιστευτοί από τον κόσμο του Κιλκίς , έκαναν δυσμενείς αναφορές για τον τόπο μας, σαν να πρόκειται για μια τριτοκοσμική περιοχή, όπου για ό,τι στραβό και ανάποδο συμβαίνει, την αποκλειστική ευθύνη έχει η μεταλλευτική δραστηριότητα.
Θα θέλαμε να σταθούμε σε μια φράση του ιδρυτή του «Παρατηρητηρίου…», ο οποίος σε μια αποστροφή της ομιλίας του στο Κιλκίς, συνδέει μια έκκληση του πρώην δημάρχου Μεγάλης Παναγίας κ. Μητροφάνη προς τους δημότες του, "να μην κάνουν χρήση του πόσιμου νερού ή άλλων γεωτρήσεων για το πότισμα των μπαξέδων τους, με τις παρελθούσες και τις επικείμενες μεταλλευτικές δραστηριότητες στις Σκουριές".
Θα τον παρακαλούσαμε να μας εξηγήσει με τις υδρογεωλογικές γνώσεις, τις οποίες προφανώς διαθέτει, πώς συνδέεται η ερευνητική στοά των Σκουριών, ή οποία διανοίχτηκε επί TVX, με το πρόβλημα ύδρευσης της Μεγάλης Παναγίας;
Θα τον παρακαλούσαμε να μας εξηγήσει με τις υδρογεωλογικές γνώσεις, τις οποίες προφανώς διαθέτει, πώς συνδέεται η ερευνητική στοά των Σκουριών, ή οποία διανοίχτηκε επί TVX, με το πρόβλημα ύδρευσης της Μεγάλης Παναγίας;
Έχουν τον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα και αν ναι, από πού προκύπτει αυτό; Το ρωτάμε αυτό, γιατί η υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ αναφέρεται σε δύο ξεχωριστές υδρολογικές λεκάνες που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
Θα επιθυμούσαμε να μας εξηγήσει επίσης, αν γνωρίζει, που πάει το νερό που βγαίνει από την ερευνητική στοά; Πέφτει στη θάλασσα; Πώς γίνεται αυτό, όταν το καλοκαίρι η κοίτη του Κοκκινόλακα, στο ύψος του Κρυονερίου, λίγο πριν την έξοδο της προς τη θάλασσα είναι στεγνή. Το βλέπουμε όλοι όσοι κάνουμε τη διαδρομή Στρατώνι-Ιερισσός. Αν δεν είναι από εκεί, μπορεί να υποδείξει το σημείο ροής του νερού προς τη θάλασσα; Αυτό θα συνιστούσαμε να το ζητούν και όλοι οι δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.ο.κ. που τους πηγαίνουν εκεί για να τους αποδείξουν την υποτιθέμενη αποστράγγιση.
Να μας επιτρέψει να θεωρήσουμε σοβαρότερα και εγκυρότερα τα επιστημονικά ευρήματα του ΙΓΜΕ, που με απλά λόγια υπογραμμίζει, ότι το νερό που βγαίνει από τη ερευνητική στοά των Σκουριών, κατεισδύει μόλις λίγα μέτρα πιο κάτω στο έδαφος, καταλήγοντας στον ίδιο υδροφόρο ορίζοντα, που θα κατέληγε, αν δεν είχε δημιουργηθεί η ερευνητική στοά. Είναι η υδρολεκάνη στην οποίαν καταλήγουν όλα τα νερά του υδροκρίτη (δηλ. οι περιβάλλουσες βουνοκορφές) στα όρια του οποίου βρίσκονται ο Κάκκαβος και οι Σκουριές (τα οποία, ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι το ίδιο, αλλά αυτό αποτελεί λεπτομέρεια…).
Επιπλέον θα θέλαμε να μάθουμε, πώς λειτουργεί η αποστράγγιση της περιοχής;. Αν μιλάμε για αποστράγγιση εξαιτίας αυτής της ερευνητικής στοάς, τότε δεν θα έπρεπε να έχουμε φαινόμενα ερημοποίησης στην περιοχή; Αντιθέτως, η περιοχή είναι καταπράσινη όπως μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει. Εδώ ανακύπτει βέβαια άλλο ένα ερώτημα:
Αποστράγγιση ή καταπράσινο δάσος; Τα δύο μαζί αποτελούν μάλλον αντίφαση… Ας το αποφασίσουνε, για να ξέρουμε και εμείς τελικά τι έχουμε… Στην ίδια κατηγορία πέφτει και η «ταινία μικρού μήκους» που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2011 στα μπλόγκς των καλοθελητών της Χαλκιδικής, όπου ο αρχιπροστάτης της περιοχής μας πήγε να παρομοιάσει παραπλανητικά την περιοχή μας με το Μπαγκλαντές, επιχειρώντας, να συνδέσει ακραία καιρικά φαινόμενα… όπως την πλημμύρα του 2001 στη Μεγάλη Παναγία και το 2010 στο Στρατώνι, με τις προβλέψεις του, (οι οποίες αποτελούν μάλλον και προσωπικές του επιθυμίες με τον τρόπο που προβάλλονται…) για «τοξική μόλυνση» όλης της περιοχής μας εξαιτίας της «μεταλλουργίας», των αποβλήτων… και των φραγμάτων, τα οποία εννοείται ότι θα σπάσουν... (Δείτε εδώ).
Τις απαντήσεις στην αυθαίρετη διαστρέβλωση της αλήθειας, τις δώσαμε εδώ, γι’ αυτό δεν πρόκειται να επεκταθούμε. Απλά θα υπενθυμίσουμε για άλλη μία φορά ότι, σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, εργοστάσιο μεταλλουργίας θα γίνει στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου και όχι στις Σκουριές.
Τις απαντήσεις στην αυθαίρετη διαστρέβλωση της αλήθειας, τις δώσαμε εδώ, γι’ αυτό δεν πρόκειται να επεκταθούμε. Απλά θα υπενθυμίσουμε για άλλη μία φορά ότι, σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, εργοστάσιο μεταλλουργίας θα γίνει στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου και όχι στις Σκουριές.
Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά το πρόβλημα υδροδότησης της Μεγάλης Παναγίας, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, όπως και όλοι όσοι ασχολούνται σοβαρά με αυτό το ζήτημα, ότι το πρόβλημα ποιότητας και ποσότητας του νερού του οικισμού, που παρουσιάζεται συχνά πυκνά, έχει να κάνει με τα σημεία όπου έχουν γίνει οι γεωτρήσεις και όχι με την ερευνητική στοά. Αυτά τα σημεία υπέδειξε η προηγούμενη δημοτική αρχή στην νυν μεταλλευτική εταιρεία, η οποία ανέλαβε και τα έξοδα των γεωτρήσεων (το ύψος των οποίων ανέρχεται, αν είμαστε σωστά πληροφορημένοι, στις 100.000 ευρώ).
Είμαστε σίγουροι, αγαπητοί Κιλκισιώτες, ότι δε σας είπε κανείς γι' αυτό, όπως και για πολλά άλλα, τα οποία δεν ακούγονται ευχάριστα στ’ αυτιά των πολέμιων της μεταλλευτικής. Πάντως, όποιος θέλει να εξακριβώσει, αν τα λεγόμενα του ιδρυτή του «Παρατηρητήριου…» αληθεύουν ή όχι, δεν έχει παρά να κάνει μια επίσκεψη στην περιοχή και να ενημερωθεί σχετικά, από τις υπηρεσίες του δήμου μας.
Στο επόμενο μας άρθρο θα αναφερθούμε σε αντίστοιχες υπερβολές, αντιφάσεις και ανεδαφικές αιτιάσεις των κ. Δημητριάδη και Τριανταφυλλίδη από την ίδια εκδήλωση. Την οποία εσείς μπορείτε να δείτε ολόκληρη, στο βίντεο που ακολουθεί.
Σχόλια