Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΘΕΝ "ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ" ΔΕ ΔΕΧΕΤΑΙ...ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΟΓΟ...

"Να ποιοί δε δέχονται το διάλογο..."

... όλων όσων δεν υποκύπτουν στην προπαγάνδα της 

Οι «σωτήρες» της Χαλκιδικής και τα πλοκάμια τους στο Κιλκίς, επιχειρώντας να υποβαθμίζουν την επιχειρηματολογία που αναπτύσσουμε, σε σχόλια τους, μέσα από τις δημοσιεύσεις  των άρθρων μας, στην ιστοσελίδα της «Γνώμης του Κιλκίς», μας προσάπτουν όμοιες  κατηγορίες, με αυτές που συναντούμε σε αντίστοιχα σχόλια κάτω από αναρτήσεις μας στη  Ρεσπέντζα.


Βασικότερη μομφή όλων, ότι εξυπηρετούμε κερδοσκοπικά συμφέρονται μεταλλευτικών εταιριών με προσωπικό όφελος. Ακολουθούν διάφορες χλευαστικές ερμηνείες του ήθους μας, που συνδέονται με το χιουμοριστικό ύφος γραφής κάποιων κειμένων μας. Έπειτα από όλα αυτά και την ακτινογραφία των «προθέσεων» μας, από τους εκεί «αυτόκλητους σωτήρες», ακολουθεί και η συνήθης «απορία» - έμμεση λογοκρισία, που ανελλιπώς εμφανίζεται και σε blogs της Χαλκιδικής...

 
Τι δηλαδή εξυπηρετεί η δημοσίευση των κειμένων μας από την Κιλκισιώτικη ιστοσελίδα στην ενημέρωση των πολιτών του Κιλκίς…!!! (Δείτε εδώ)


Αξιότιμοι Κιλκισιώτες, 


μπορείτε να μας χρεώνετε, να μας πιστώνετε και να λέτε γενικώς ό,τι θέλετε, επιτρέψτε όμως να σας πούμε και εμείς με τη σειρά μας τα εξής:


1) Η οποιαδήποτε δημοσίευση κειμένων είναι η ψυχή της ελευθεροτυπίας και της έκφρασης του λόγου. Δεν το λέμε εμείς. Πρώτος από όλους το είπε ένας μαχητής της ελευθερίας του λόγου και της έκφρασης, ο γερμανοελβετός φιλέλληνας Ιωάννης Μάγιερ, ο εκδότης της επαναστατικής εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» (1824-1826). Αυτό ως απάντηση στην απορία που διατυπώνεται πυκνά-συχνά από ορισμένους, «άριστα ενημερωμένους», περί της μεταλλευτικής δραστηριότητας.


2) Η αρθρογραφική παρουσία μας στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, η επιλογή της οποίας έγινε με βάση το εύρος και την ποιότητα των αναρτήσεων της, έχει να κάνει με τη στάση που κρατούν οι πάγιοι «ενημερωτές» του αντιμεταλλευτικού «κινήματος», οι οποίοι, για να θέσουν όσο πιο «πειστικά» γίνεται τα επιχειρήματα τους κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, επικαλούνται ένα σωρό ανακρίβειες για τη Β/Α Χαλκιδική και το δήμο Αριστοτέλη, που θίγουν και μειώνουν τόσο την περιοχή μας, όσο και τη νοημοσύνη μας, ως πολιτών αυτού του τόπου. Αυτή είναι και η «προσωπική μας διαφορά», με το «Παρατηρητήριο…» και μόνο.

Αντικρούουμε με επιχειρήματα και ισχυρές δόσεις χιούμορ, τα όσα τραγικά ακούγονται, από τον διαχειριστή του και τους φίλους του…, στις μονοφωνικές ημερίδες του Κιλκίς, όμοια με αυτά που ακούγονταν μέχρι πρότινος και σε αντίστοιχες «ημερίδες» που γίνονταν για τη Χαλκιδική. Είμαστε βέβαιοι πως τα ίδια ακούγονταν για τη Β/Α Χαλκιδική και στη Θράκη…. 


Εμείς σε καμία περίπτωση δε θα αποφασίσουμε για το τι θα γίνει με τις δημόσιες μεταλλευτικές εκτάσεις της περιοχής. Δεν είναι δικό μας θέμα και δε μας αφορά. 

Μας αφορούν όμως  τα ψέματα και οι ανακρίβειες, που λέγονται για τον τόπο μας, δίνοντας την εντύπωση σε όσους δεν ξέρουν την περιοχή μας, ότι εμείς οι κάτοικοι των Μαδεμοχωρίων, ζούμε σε ένα υποβαθμισμένο περιβάλλον, δεχόμενοι από την πλευρά μας τις περιβαλλοντικές ατασθαλίες της εκάστοτε εταιρείας, με γνώμονα το προσωπικό οικονομικό μας συμφέρον. 

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να απευθύνουμε ανοικτή πρόσκληση για επίσκεψη και φιλοξενία, σε όποιον κάτοικο του Κιλκίς έχει σχηματίσει τέτοια άποψη και να τον ξεναγήσουν και οι 11 πρόεδροι των Μαδεμοχωρίων, που στελεχώνουν την Πρωτοβουλία Πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη, για να διαπιστώσει με τα ίδια τους τα μάτια, αν οι μεταλλευτικές και εξορυκτικές δραστηριότητες, που συντελούνται εδώ επί 26 αιώνες τώρα, έχουν υποβαθμίσει το φυσικό μας περιβάλλον, και αν, επίσης, οι δραστηριότητες αυτές αποτελούν εμπόδιο για  οποιασδήποτε άλλης μορφής παραγωγική δραστηριότητα.


3) επίσης, με αφορμή τη σωρεία αναληθειών, που λέγονται για το δήμο μας, οι έμπειροι προπαγανδιστές δράττουν την ευκαιρία, να ενοχοποιήσουν και τη μεταλλευτική δραστηριότητα, του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος, ακόμη και σε ζητήματα, που αφορούν την καθημερινότητα των κατοίκων (π.χ. το πότισμα των μπαξέδων…). Τις δήθεν μέχρι τώρα επιπτώσεις και τις εικασίες τους για το άμεσο και μακρινό παρελθόν.  


Όταν συμβαίνει κατά κόρον κάτι τέτοιο, για να εξηγήσεις στους κατοίκους του Κιλκίς, αλλά και οποιασδήποτε περιοχής ανά την επικράτεια, ότι εδώ στη Β/Α Χαλκιδική, δεν είμαστε ελέφαντες, το τι ακριβώς συμβαίνει, πρέπει αναγκαστικά στα άρθρα μας να συμπεριλάβουμε στοιχεία, που έχουν να κάνουν με την ανθρωπογεωγραφία, την κοινωνική, πολιτική και οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας και πως αυτές συνδέονται με τη μεταλλευτική.


Ο κόσμος του Κιλκίς δεν έχει κάθε δικαίωμα να είναι σφαιρικά ενημερωμένος και όχι μονόπλευρα, όπως συμβαίνει μήνες τώρα; Και εκεί επάνω εφιστούμε την προσοχή όλων. Να ενημερώνονται μεν, αλλά να ερευνούν πολύ καλά τι λέγεται και από ποιους…


4) Τέλος, θα ήταν καλό από την πλευρά των φίλων του «Μετώπου ενάντια στα μεταλλεία σε Κρούσσια και Πάικο», να είναι πιο ειλικρινείς στις προθέσεις και στις προσκλήσεις τους σε ό,τι αφορά εμάς και να μην καταφεύγουν σε κούφια επικοινωνιακά τρυκ! 

Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην πρόσκληση της τελευταίας στιγμής, που λάβαμε μέσω email την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, μόλις 48 ώρες, πριν την έναρξη της ημερίδας που έγινε την περασμένη στο Κιλκίς (Δείτε εδώ), για να παραστούμε ως υπέρμαχοι της μεταλλευτικής και να υποστούμε  σ’ ένα στημένο σκηνικό συντονισμένες επιθέσεις… αν πηγαίναμε…

Επειδή ήξεραν ότι ήταν πολύ δύσκολο να πάμε, κάτω απο αυτές τις συνθήκες, έγινε κατά την άποψη μας σκοπίμως, για να χρησιμοποιηθεί ύστερα ως άλλοθι, από τα παιδιά του μετώπου, με την επιχειρηματολογία του στυλ «Να εμείς τους καλούμε, αλλά αυτοί δεν έρχονται», ή «Να ποιοι αποφεύγουν το διάλογο»


Φίλοι Κιλκισιώτες, 


επειδή τους έχουμε ζήσει σε πολλές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, σας πληροφορούμε ότι, όταν το σκηνικό δεν ελέγχεται από αυτούς, είναι πασιφανές σε όλους ότι είναι πολύ λίγοι. Πάρα πολύ λίγοι… Ούτε επιχειρήματα σοβαρά από επιστημονικής άποψης έχουν, ούτε μπορούν να σταθούν σε μία επιστημονική συζήτηση. Μόνο σε εκδηλώσεις μονόπλευρου προπαγανδιστικού χαρακτήρα μπορούν να σταθούν, επειδή δε μπορεί κανείς να ελέγξει την επιστημονικότητα των λεγομένων τους.

Δεν είναι τυχαίο, ότι οι συνάδελφοί τους από τα ΑΕΙ τους έχουν θέσει στο περιθώριο… Και μη μας πει κανείς τώρα ότι όλοι οι συνάδελφοί τους χρηματίζονται από εταιρείες μεταλλευτικών συμφερόντων… 


Κάποιοι μάλιστα από τους καθηγητές πολέμιους της μεταλλευτικής έχουν να κάνουν επιστημονική δημοσίευση, ολόκληρη δεκαετία, ίσως και παραπάνω. (Αλήθεια, γιατί τους πληρώνει η πολιτεία; Ίσως σε κάποιο μελλοντικό άρθρο ν’ ασχοληθούμε και μ’ αυτό το θέμα.) 


Αυτά προς το παρόν. Θα επανέλθουμε πολύ σύντομα με νέο άρθρο στο οποίο θα αναφερθούμε εκτενώς στα όσα αναφέρθηκαν στην εν λόγω εκδήλωση, στο Κιλκίς την περασμένη Κυριακή, τα οποία είναι γεμάτα ανακρίβειες, αντιφάσεις και συνωμοσιολογίες…

3 σχόλια:

Metalleiastop είπε...

Την Κυριακή 15/01/2012 πραγματοποιήθηκε ενημερωτική ομιλία στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς με θέμα τις επιπτώσεις από την εξόρυξη και μεταλλουργία χρυσού. Στην εκδήλωση αυτή όντως σας προσκαλέσαμε το απόγευμα της Παρασκευής 13/01. 48 ολόκληρες ώρες πριν πραγματοποιηθεί. Και όχι "μόλις 48 πριν την έναρξη". Η διαφορά στη διατύπωση δημιουργεί εντυπώσεις - κάτι στο οποίο είσαστε καλοί. Το χρονικό διάστημα ήταν παραπάνω από αρκετό, ειδικά αν λάβετε υπόψη σας πως υπήρχαν άνθρωποι που έλαβαν πρόσκληση το Σάββατο το μεσημέρι και παρόλα αυτά ήρθαν και τίμησαν τους πολίτες του Κιλκίς με την παρουσία τους.

Στην αίθουσα υπήρχαν περισσότεροι από 300 άνθρωποι. Οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν για πρώτη φορά σε τέτοιου είδους εκδήλωση οργανωμένη από εμάς, το Μέτωπο Αγώνα Ενάντια στα Μεταλλεία σε Κρούσια - Πάικο. Όλοι όμως όσοι ήταν εκεί ξεκαθάρισαν ένα πράγμα μέσα τους: το μέγεθος της μη αναστρέψιμης καταστροφής που θα δημιουργηθεί στο νομό μας αν επιτρέψουμε την εγκατάσταση μεαλλευτικών δραστηριότων. Και αυτό δεν είναι κάτι που το λέμε εμείς. Το Κιλκίς είναι μικρή πόλη και όποιος κυκλοφορεί μπορεί εύκολα να αντιληφθεί τι εννοούμε.

Οι υπαινιγμοί σας που αφορούν την ασφάλειά σας είναι εντελώς απαράδεκτοι. Όλοι εμείς οι άνθρωποι του Μετώπου δεν θα σας προσκαλούσαμε αν δεν ήμασταν σίγουροι πως δεν θα υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Όχι γιατί δεν υπάρχουν "θερμοκέφαλοι", αλλά γιατί εμείς οι ίδιοι θα μπαίναμε μπροστά για να σας προστατέψουμε. Έτσι νοούμε εμείς την έννοια των φιλοξενούμενων. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού και θέλουν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Αξιότιμοι φίλοι του μετώπου ενάντια στα μεταλλεία Κρουσσίων και Πάϊκου,
Αν η πρόσκληση σας για τη συμμετοχή μας στην ημερίδα που διοργανώσατε την περασμένη Κυριακή στο συνεδριακό κέντρο του Κιλκίς ήταν τόσο έγκαιρη, όσο και η απάντηση σας στο άρθρο μας, που δημοσιεύτηκε χθες στη Γνώμη του Κιλκίς, να ξέρετε ότι η ανταπόκριση μας θα ήταν ίσως πιο άμεση και από αυτή την απάντηση που σας δίνουμε…
Εξαρχής καταστήσαμε σαφές σε εσάς, ότι ανειλημμένες υποχρεώσεις μας δεν μας έδιναν το περιθώριο χρονικής τροποποίησης αυτών. Ελπίζουμε να γίνετε κατανοητό αυτό από μέρους σας και να μην μας προσάψετε εκ νέου «πονηριές» και «δικαιολογίες για τα αδικαιολόγητα».
Πέραν τούτου μια εκδήλωση τέτοιου θεματικού ενδιαφέροντος δεν εξαρτάται από την παρουσία αντιπροσωπείας της Πρωτοβουλίας μας, αλλά από το επιστημονικό βάρος και κύρος των εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας, που καλείτε για την ενημέρωση των πολιτών σας.
Όσοι κατάφεραν να ανταποκριθούν ακόμη και σε πιο ύστερο χρονικά κάλεσμα σας, καλώς έπραξαν, ίσως γιατί έχουν κάποιο προσωπικό συμφέρον και ενδιαφέρον. Εμείς όμως δεν έχουμε και σε καμία περίπτωση δεν επιδιώκουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές τέτοιων εκδηλώσεων. Άλλοι είναι αυτοί που ερίζουν για τέτοιες «τιμές» και όχι εμείς.
Εμείς επίσης δεν είμαστε επιστήμονες, ωστόσο έχουμε πάμπολλες εμπειρίες επάνω στη μεταλλευτική δραστηριότητα, αλλά και στην «ενημερωτική» δραστηριότητα και πρακτική, που ασκούν όσοι είναι ενάντια στη μεταλλεία, γι αυτό και η κριτική μας είναι πολλές φορές σκληρή, αναφορικά με τις ανακρίβειες και τη δυσφήμηση που αναπαράγουν σε βάρος του τόπου μας. Αναγνωρίζετε ότι δεν σας αρνηθήκαμε την παρουσία αντιπροσωπείας μας σε μια μελλοντική σας ημερίδα. Με μια βασική προϋπόθεση. Να ενημερωθούμε εγκαίρως, ούτως ώστε να κάνουμε έναν προγραμματισμό πάσης φύσεως. Ενώ επίσης σας είπαμε ότι θα ήταν χρήσιμο για την αξιοπιστίας σας, να καλέσετε και άλλες επιστημονικές φωνές από τα ανώτατα επιστημονικά ιδρύματα της χώρας, όπως το Α.Π.Θ. , το Μετσόβειο, το Πολυτεχνείο της Κρήτης και της Θράκης.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Η παραδοχή σας για την ύπαρξη θερμοκέφαλών στις τάξεις σας, αν μη τι άλλο σας τιμά και σας ανεβάζει στα μάτια μας, καθώς κάτι τέτοιο δεν έχουν αναγνωρίζει ποτέ, οι αντιδρώντες συντοπίτες μας, οι οποίοι τις ακραίες και διαλυτικές συμπεριφορές ατόμων που έχουν υποστεί πλύση εγκεφάλου από εκείνους, δυστυχώς τις χαρακτηρίζουν «φυσιολογικές αντιδράσεις». «Φυσιολογικές» μεν για αυτούς, πολωτικές-διχαστικές δε, για το ευρύτατο κοινωνικό σώμα. http://politesaristoteli.blogspot.com/2012/01/h.html#more

Η δική σας παραδοχή μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα ανοίξει ανάμεσα μας, ένας γόνιμος διάλογος για την εμβάθυνση αυτού του ζητήματος. Αυτό θα το επιθυμούσαμε για να μην βασίζονται οι θέσεις σας σε αναπόδεικτους ισχυρισμούς (αν το επιθυμείτε και εσείς βέβαια), αλλά σε βεβαιωμένες επιστημονικές αποδείξεις.
Από την άλλη πλευρά, επιτρέψτε μας να παρατηρήσουμε, ότι ενώ μας «εγκαλείτε» για τις «εντυπώσεις» που προκαλούμε, ηθελημένα η άθελα σας, ίσως και λόγω και των επιρροών που δέχεστε, μπαίνετε από μόνοι σας σε αυτό το «παιχνίδι παραγωγής εντυπώσεων», μιλώντας για «…300 άτομα, που βρέθηκαν στην εκδήλωση», όπως επίσης « για μη αναστρέψιμη καταστροφή… (…) και όποιος κυκλοφορήσει στο Κιλκίς θα καταλάβει ότι ο κόσμος δεν θα το επιτρέψει…»
Πιστεύουμε ότι και εσείς ασπάζεστε τη γνωστή αριστερόστροφη ρήση «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ». Αν ισχύει κάτι τέτοιο, που είμαστε βέβαιοι πως ισχύει και για εσάς, τότε ποιος ο λόγος, να κάνετε χρήση αυτού του στοιχείου, σαν νεοσύστατος πολιτικός φορέας; Νομίζουμε το ζήτημα είναι ποιοτικό και όχι ποσοτικό. Τι πραγματικά έμαθαν, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί, έχοντας μια ιδεολογηματικού χαρακτήρα ενημέρωση και όχι επιστημονικού;
Αυτό είναι το θέμα που πρέπει να σας απασχολεί, για να μην πέσετε στο τέλος και εσείς, στο λάκκο, που άνοιξαν και έπεσαν οι ίδιοι μας οι συντοπίτες, οι οποίοι είτε βάζοντας κόμματα μπροστά σε αυτήν την ιστορία, είτε επιχειρώντας να κεφαλαιοποιήσουν ψηφοθηρικά –πολιτικά την παρουσία τους στην αντιμεταλλευτική καμπάνια, εισέπραξαν την αποστροφή της τοπικής μας κοινωνίας. Ρωτήστε τους ενημερωτές σας. Εδώ δε γίνεται να σας πουν ψέματα. Δικαιολογίες ναι. Είναι συνηθισμένες και αναμενόμενες άλλωστε.
Κλείνοντας να σας πούμε ότι δε έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Δεν έχουμε καμία διάθεση όμως, να παρευρεθούμε σε μια εκδήλωση, όπου θα κυριαρχείτε από αντιπαραθέσεις, αντεγκλήσεις και λεονταρισμούς, που δεν έχουν να προσφέρουν και στο κάτω-κάτω της γραφής, καμία υπηρεσία ενημέρωσης στον κόσμο της περιοχής σας. Δε βγάζουμε από το στομάχι μας, κάτι τέτοιο, το έχουμε ζήσει πάρα πολλές φορές, όπως έχουμε βιώσει και την παραποίηση της αλήθειας, με τους αρνητές της μεταλλείας, να λένε εκ των υστέρων, ότι δεν υπάρχει δημόσιος διάλογος και αντίστοιχη διαβούλευση Εσείς φροντίστε αν σας ενδιαφέρει, όπως προείπαμε, η αξιοπιστία σας, να μη συμβεί στη δική σας περίπτωση, κάτι ανάλογο.
Να είστε πάντα καλά