Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

ΕΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ...


"Kρανίου τόπος"...; Η τόπος  ανάπτυξης...;
Στον Δήμο Waihi της Νέας Ζηλανδίας δίπλα στο χρυσωρυχείο έχουν γαλακτοκομία, φυτοκομία, φυσικό κάλλος και αυξανόμενο τουρισμό - Εμείς γιατί δεν μπορούμε;

Γιατί οι άλλοι μπορούν κι εμείς όχι;

Γιατί σ' ολόκληρη την Ευρώπη λειτουργούν χρυσωρυχεία και εδώ δεν τα θέλουμε;

Γιατί η “πράσινη” χώρα, η Σουηδία με τους αυστηρότερους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος έχει έντεκα χρυσωρυχεία και η γειτονική Φινλανδία τέσσερα, χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς;


Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα, μας απασχολούν εδώ και 15 περίπου χρόνια, που ξεκίνησε η ιστορία με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού στην Θράκη.

Φωνές, τσιρίδες, διαδηλώσεις της “τοπικής κοινωνίας” επιστράτευση μαθητών, δρομολόγια πούλμαν κλ.π. με παράλληλη καλλιέργεια κλίματος φόβου για τον ... “θάνατο” που περιμένει τα παιδιά μας.

Αυτά και πολλά άλλα αντικρίζουμε στον τόπο μας, με επιστέγασμα την απειλή παραίτησης των Δημάρχων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αν αδειοδοτηθούν τα χρυσωρυχεία.

Σιγά μην παραιτηθεί π.χ. ο Δήμαρχος Καβάλας για τα ορυχεία του Περάματος στην Αλεξανδρούπολη.

Από την άλλη μεριά όμως αποδεικνύεται, πως και οι άνθρωποι της Εταιρείας “Χρυσωρυχεία Θράκης”, δεν ξέρουν να κάνουν σωστά την δουλειά τους.

Γιατί δεν μας παρέχουν την σωστή πληροφόρηση που θα έπρεπε να έχουμε, εδώ και καιρό.

Προχθές πήραμε μια επιστολή και μια φωτογραφία, από τον ερευνητή, λαογράφο και συγγραφέα Βασίλειο Μιχαηλίδη από το Φυλακτό.

Και ομολογουμένως εντυπωσιαστήκαμε από αυτά που είδαμε στην φωτογραφία:

Τα ορυχεία χρυσού MARTHA MINE μέσα στην καρδιά της πόλης Waihi της Νέας Ζηλανδίας.

Ανατρέξαμε στο Google για να πεισθούμε και πήραμε τις αεροφωτογραφίες που δημοσιεύουμε.

Το ψάξαμε περισσότερο το θέμα και μάθαμε ότι:

***

Στην πόλη Waihi της Επαρχίας New Mont της Νέας Ζηλανδία, λειτουργούν δύο χρυσωρυχεία:

Το ορυχείο MARTHA, το ορυχείο FVONA και ετοιμάζεται και τρίτη μονάδα σε υπόγειο ορυχείο.

Με πληθυσμό περίπου 4.700 κατοίκων, η πόλη Waihi βρίσκεται στην ανατολική ακτή του NORTH ISLAND της Νέας Ζηλανδίας.

Η γύρω περιοχή παράγει ΦΥΤΟΚΟΜΙΚΑ και ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ προϊόντα, είναι σημαντικό κέντρο παροχής ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ενώ διαδραματίζει ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στον τομέα του ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.

Ο Δήμος Waihi βρίσκεται σε απόσταση 90 λεπτών με το αυτοκίνητο, από το ΗΜΙΣΥ του πληθυσμού της Νέας Ζηλανδίας κοντά στις πόλεις HAMILTON, AUKLAND, ROTORUA και TAURANEA.

Είναι περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους με φαράγγια κ.λπ.

Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται από υψηλές βροχοπτώσεις.

***

Αυτά και πολλά άλλα στοιχεία περιλαμβάνονται στις πληροφορίες που μπορούν να βρουν οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο διαδίκτυο.

Ξαναρωτούμε λοιπόν:

Γιατί οι άλλοι μπορούν και εμείς δεν μπορούμε;

Γιατί έχουν δίπλα στο ανοιχτό χρυσωρυχείο MARTHA, γαλακτοκομία, φυτοκομία, φυσικό κάλλος και αυξανόμενο τουρισμό;

Τα χρυσωρυχεία Θράκης, ας ενημερώσουν καλύτερα τους πολίτες της περιοχής μας.


 Σταύρος Κονδύλης

Αναδημοσίευση από το www.elthraki.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Καλημέρα φίλοι αναγνώστες του blog. Η συγκεκριμένη ανάρτηση είναι μια πρώτη απάντηση, στο σίγουρα... "μη ενεργό πνευματικά" συντάκτη της αναρτήσης που είδαμε στους "ενεργούς...πολίτες της Αρναίας", που επιχειρεί και αυτός με τη σειρά του, να σηκώσει στις πλάτες του, το μερίδιο της χυδαίας προπαγάνδας που του αναλογεί... 

"Άξιος ο μισθός του..." 

 Ανάξιες όμως σοβαρότητας οι ασυναρτησίες του, σε μια ανάρτηση, όπου επιχειρεί να φοβίσει τον κόσμο της Μ.Παναγίας, με θέματα, που δεν έχουν καμία ιατρική και επιστημονική απόδειξη. Ο λόγος είναι προφανής.

 Οι πολίτες της Μ.Παναγίας περιφρονούν επιδεικτικά εδώ και καιρό τους μισαλλόδοξους και πανικόβλητους προπαγανδιστές, που έχουν "κάψει" όλα τα χαρτιά τους, μαζί με τα μυαλά τους... και μας προσκαλούν την "αφρόκρεμα" της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να την εμφανίσουν ως την "τοπική κοινωνία, που αντιστέκεται..."

Παρακαλείται η "δεξιά πτέρυγα"(ενεργοί πολίτες Αρναίας).... του "παρατηρητηρίου μεταλλευτικών δραστηριοτήτων..." να επισκεφθεί η ίδια το ταχύτερον δυνατό, κάποιον "πνευματικό" για να τη βοηθήσει να  απαλλάχθεί από τους δαίμονες της. Αν δυσκολεύεται να βρει, ας απευθυνθεί στον κ. Τίποτα..., Έχει τις καλύτερες άκρες. Απο το Βατοπαίδι..., ως το Θιβέτ...!

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=WBnGpO8GD7o

Καλά μιλάμε για τρομακτική ανάπτυξη και τεράστιες προοπτικές για το μέλλον. Όχι μόνο ψάρια ολόκληρες φάλαινες και δελφίνια μπορούν να κατοικίσουν εκεί μέσα. Μην σας πω ότι όταν κλείσουν πιθανότατα να σας προτείνουν να κατασκευάσουν και ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη.

Το δικαίωμα για εργασία είναι ιερό αλλά όχι σε βάρος όλον των υπολοίπων.

Φυσικά δεν θα πρέπει να σας στερήσουμε το δικαίωμα να μετατραπείτε σε πειραματόζωα αλλά μην περιμένετε να δεχτούμε τις επιπτώσεις των επιλογών σας με χαρά και χωρίς αντίδραση .

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

28 Μαρτίου 2012 7:01 μ.μ

Αυτή είναι η άποψη σας και είναι σεβαστή. Επιτρέψτε μας να σας πούμε ότι πειραματόζωα είμαστε εδώ και 15 χρόνια, όπου τώρα χάρη στις εμμονές και τις γραφικότητες αυτής της ισχνής μειοψηφίας, βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος ΝΟ HUMAN ZONE, που θέλουν να πετύχουν όχι μόνο εδώ, αλλά παντού. Βεβαίως και θα αντιδράσετε, όχι όμως επιβάλλοντας νταβατζήδες στα κεφάλια μας και εννοούμε τους ξενόφερτους συμμάχους σας. Σας ευχαριστούμε για το σχόλιο.

Ανώνυμος είπε...

Δεν αναφέρετε όμως πουθενά τα προβλήματα από καθιζήσεις εδαφών που υπήρξαν στην πόλη του Waihi. Μόνο ρόδινα και ωραία μας τα παρουσιάζετε. Όλα πράσινα και το παραμυθοχωριό Waihi με το "άκακο" μεταλλείο δίπλα! Για δείτε λοιπόν και αυτά,

Άρθρο από ομάδα πολιτικών μηχανικών που περιγράφει το πρόβλημα των καθιζήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Χρειάστηκε να μετακινηθούν πληθυσμοί, καταστράφηκαν σπίτια! Θα το βρείτε εδώ.

Παρόμοια έρευνα από το "Institute of Geological & Nuclear Sciences Limited" εδώ.

Αυτά τα άρθρα είναι στα αγγλικά, οπότε για αυτούς που δεν μπορούν να μελετήσουν αγγλικά, αλλά και για όλους τους άλλους, για δείτε και αυτό από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας της Νέας Ζηλανδίας! Ωραία η φωτό στη πρώτη σελίδα; To Δεκέμβρη του 2001 έγινε αυτό!

Και για να μην λέτε ότι δεν είμαι αντικειμενικός, βρήκα και αυτό το άρθρο όπου αναφέρει ότι οι τιμές των ακινήτων γύρω από τον πόλη Waihi αυξήθηκαν λόγω της ύπαρξης των μεταλλείων και ότι μάλιστα το οικονομικό όφελος αντισταθμίζει και ξεπερνάει τις οικονομικές ζημιές λόγω της περιβαλλοντικής καταστροφής!

Ποιούς αφορα αυτό όμως; Προφανως αυτούς που την έχουν κάνει από τον τόπο τους και δεν τους καίγεται καρφί για τη γη των γονιών τους. Αράζουν στην μεγαλούπολη και δε πα να γίνει χαβούζα το χωριό τους. Ποιός θέλει να είναι στο πλευρό αυτών των ανθρώπων;

Ανώνυμος είπε...

Χαχαχα..τι έγινε ρε γιατί σας έδιωξαν άρον αρον από το βουνο; Εισασταν λέει εκεί πάνω παρανομα; αχαχαχαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Ρε συ αρθρογράφε, δεν μας λες, εκεί στη Σουηδία που λες, τα χρυσορυχεία τα εκμεταλεύεται ο Μπόμπολας της Σουηδίας χωρίς να παίρνει το κράτος φράγκο; Επίσης τα μεταλλεία πωλούνται σε εταιρίες με κεφάλαιο 50.000 ευρώ; Εκεί καταλαμβάνουν τα βουνά και κοπανάνε τους πολίτες που θέλουν να εκφράσουν την ανησυχία τους; Εκεί οι αστυνομικοί διευθυντές λένε ψέμματα ότι υπάρχουν άδειες για τα βουνά και δεν αφήνουν τους κατοίκους να ανέβουν; Αυτά γίνονται στη Σουηδία; Για κούνα το κεφάλι σου δεξιά-αριστερά, και αν ακούσεις κάποιον θόρυφο έχει καλώς (σημαίνει ότι κάτι υπάρχει μέσα) αλλιώς πάρτο χαμπάρι ότι είσαι λοβοτομημένος!

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον 29 Μαρτίου 2012 12:25 μ.μ

Αγαπητέ σχολιαστή δείχνεις αρκετά ενημερωμένος, επομένως θα γνωρίζεις, πως η οποιαδήποτε γεωλογική καθίζηση, δεν έχει να κάνει μόνο και αποκλειστικά με την οποιαδήποτε ανθρωπογενή δραστηριότητα. Πρόσφατη τρανή απόδειξη αυτό που συμβαίνει στο Δερβένι Κορινθίας. Ας δεχτούμε όμως ότι αυτό συμβαίνει, γιατί παραγνωρίζεις όλα τα άλλα. Γιατί σου διαφεύγει το πολύ σημαντικό γεγονός, ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα, δεν έχει αποτελέσει εμπόδιο για τις άλλες παραγωγικές διαδικασίες. Αυτό δεν είναι το μοναδικό "άγχος", όλων όσων πραγματικά έχουν ενστάσεις για τη μεταλλευτική δρασηριότητα στον τόπο μας; Δες και τα θετικά, μη στέκεσαι μόνο εκεί που τροφοδείται με επιχειρήματα η ιδεοληψία σου. Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

29 Μαρτίου 2012 3:25 μ.μ.

Σου ευχόμαστε πάντα να ξεκαρδίζεσαι απο τα γέλια. Όχι όμως σε βάρος εκατοντάδων συμπολιτων σου. Δείχνει εγωκεντρισμό και αναισθησία, που σχεδόν πάντα δε καταλήγει σε κάτι καλό. Επειδή όμως είμαστε σίγουροι, ότι δε μπορείς να σταματήσεις το νευρικό σου γέλιο, να θυμάσαι ότι καλύτερα γελάει, όποιος γελάει τελευταίος...

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

29 Μαρτίου 2012 3:33 μ.μ

Όπως σε καταλαβαίνω θα ήταν μεγάλη ευτυχία για τον τόπο μας να αναλάμβανες εσύ τα μεταλλεία... και δυστυχία μεγάλη για σένα, γιατί μιλάς σαν να σου τα πήρανε μεσα απο τα χέρια... Είχες εσύ 50.000 ή 60.000 να βάλεις για να συστήσεις εταιρεία; Αν είχες γιατί δεν το έκανες;

Ποιός ρε φίλε κατέλαβε τα βουνά; Γιατί έχεις τόσο επιλεκτική μνήμη; Ποιός είχε στήσει καλύβα στο δάσος;
Ποιοί είναι αυτοί που έχουν το δικαίωμ να κλείνουν το δρόμο στη δουλειά του άλλου; Ποιοί είχαν πέτρες και κοντάρια; Ποιοί χτύπησαν τον κόσμο; Ποιοί έφεραν τα τάγματα των αντιεξουσιαστών για να "αποκαταστήσουν την τάξη"; Φίλε μου και ο παραλογισμός έχει τα όρια του. Εσύ και η παρέα σου έχετε ξεφύγει... Αν σε βολεύει αυτου του είδους η προσέγγιση για να γαληνεύει η ψυχή σου, εδώ είμαστε. Όμως απο μας θα ακούς αυτά που δε σου αρέσουν.Δηλαδή την αλήθεια.