Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΙ «ΣΩΤΗΡΕΣ» GO HOME! (ΓΥΡΙΣΤΕ ΠΙΣΩ, ΑΠ' ΟΠΟΥ ΜΑΣ ΗΡΘΑΤΕ…)

Αυτόκλητοι "σωτήρες".... Κάντε μας τη χάρη...
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλαν προς πάσα κατεύθυνση, οι πολίτες των Μαδεμοχωρίων της Χαλκιδικής (μεταλλωρύχοι και κάτοικοι της Μ.Παναγίας) σε αυτούς τους λίγους, που βρέθηκαν σήμερα το μέσημερι στη Μ.Παναγία για την συνάντηση των επιτροπών αγώνα ενάντια στα μεταλλεία.

Μια «σύνοδος» 70 περίπου συμμετεχόντων, που αν δεν είχε τη συνδρομή  40 περίπου ατόμων, (ενός λεωφορείου απο το Κιλκίς), θα θύμιζε «πρωϊνο καφέ» της γνωστής ολιγάριθμης παρέας...
Μια γκρούπα που συνειδητά(;;;) ή ασυνειδήτα ... αδιαφορεί με περίσσιο θράσος στην επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων αυτής της περιοχής  για ανάπτυξη. Μια λέξη κλειδί και ζητούμενο στις μέρες, που στη δική μας περίπτωση έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί μέσα και απο την καθετοποίηση της παραγωγής της μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Σίγουρα ενοχλεί αφάνταστα τους «διανοητές» και «σωτήρες» μας, η πρόσληψη 250 θέσεων εργατοτεχνιτών απο το δήμο μας και η όσονούπω έναρξη των εργασιών της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές. Είναι δικαίωμα τους και μπορούν να συνεχίζουν να τραγουδούν... στο γνωστό  σκοπό της ανέξοδης άρνησης και της ανεδαφικής επιχειρηματολογίας τους, απο την άλλη όμως είναι μέγιστη πρόκληση στη νοημοσύνη και στο δημοκρατικό φρόνημα των πολιτών του δήμου μας, να απειλούν με δολιοφθορές και καταστροφές των εργοταξίων που θα στηθούν στις Σκουριές. 

Δεν έχουν επίσης κανένα συνταγματικό δικαίωμα, να στήσουν κανένα «οδόφραγμα» και σε κανένα εργαζόμενο, που πάει να εργαστεί για να βγάλει με τον ιδρώτα του, το μεροκάματο του. Είναι μεγάλη πολυτέλεια..., κάτω απο αυτές τις συνθήκες που ζούμε όλοι μας, κάποιοι αμετανόητοι  επαγγελματίες της προπαγάνδας,  με πρόσχημα τη σωτηρία του περιβάλλοντος, να ασκούν ψυχολογική βία και τρομοκρατία σε πολίτες, που ζητούν εργασία, ένσημα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για να στηρίξουν τις οικογένειες τους. 

Ξεφεύγει κατά πολύ απο τα όρια ενός «αγώνα» απόψεων και ακτιβιστικών δράσεων και παραπέμπει σε άλλες καταστάσεις... Βέβαια μια πρόγευση των προκλήσεων που «δυναμιτίζουν» την ατμόσφαιρα  και ενδεχομένως να πυκνώσουν απο εδώ και στο εξής, όλοι τις ζήσαμε. Το ευτύχημα είναι ότι οι κάτοικοι της Μ.Παναγίας και οι μεταλλωρύχοι δεν έπεσαν στις παγίδες των προβοκατόρων, που επιδίωξαν με τη στάση τους, να υπάρξουν συμπλοκές για να τις εκμεταλλευτούν προπαγανδιστικά, μέσα απο το φακό των αρκετών καμερών, που κουβαλούσαν μαζί τους...

Κάνουμε έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και αυτοέλεγχο ... Εμείς οι ίδιοι οι πολίτες του Δήμου Αριστοτέλη μπορούμε να αποτελέσουμε την ασπίδα προστασίας του περιβαλλοντικού κεφαλαίου της περιοχής μας, μέσα απο τη σύσταση επιτροπών ελέγχου τήρησης των περιβαλλοντικών όρων που αφορούν την επένδυση στις Σκουριές, μαζί με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες. Ο ορυκτός μας πλούτος είναι  προικοδότημα της φύσης μας. Είναι αυτονόητο, πως για να παράξουμε πλούτο, πρέπει  να δείξουμε σεβασμό, σε ότι μας περιβάλλει για να μας δώσει μέταλλα. Και αυτό πρέπει και θα το κάνουμε χωρίς εκπτώσεις ή αναβολές.

Απο την άλλη πλευρά όμως, ο μηδενισμός και η ισοπέδωση του σύμπαντος δεν μπορεί  πια να ορίζει τις τύχες αυτής της κοινωνίας τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο, όταν δίπλα μας υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες, χιλιάδες, εκατομμύρια συνάνθρωποι μας, που στερούνται και τα απολύτως αναγκαία για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια.

 Επομένως το μήνυμα είναι ένα και είναι σαφές: Αφήστε μας στην ησυχία μας για να δουλέψουμε. Για να θρέψουμε τις οικογένειες μας. Επίσης να βοηθήσουμε τη χώρα μας, αλλά να προετοιμάσουμε και το έδαφος για τις επόμενες γενιές. Γενημμένες ή αγέννητες...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ήδη αυτό που γράφετε στον τίτλο σας σε γλώσσα αγγλική Go Home δείχνει πόσο αγορασμένοι είσαστε. Δεν είστε καν σε θέση να εκφραστείτε στα ελληνικά. Και δεν έχουμε να πάμε πουθενά. Τα σπίτια μας είναι αυτά που εσείς, πληρωμένοι τεμπέληδες θέλετε να κλείσετε, πουλώντας νταβαντζιλίκι!
ΝΤΡΟΠΗ ΣΑΣ ! Όλοι έχουμε άνεργους στα σπίτια μας, αλλά προτιμάμε να ζούμε χωρίς το ρακί - εσείς έχετε γούστα. Εμείς αφήσαμε εχθές τις οικογένειές μας και ήρθαμε να συζητήσουμε! Εσάς βρήκαμε μέσα στο καφενείο, ήδη πιωμένους 12:00 να μας επιτίθεστε ότι είμαστε τεμπέληδες. Όχι εμείς αφιερώσαμε το ελεύθερο σαββατοκύριακό μας - δεν τεμπελιάζουμε, όπως εσείς στον καφέ. Και αυτοί που πρέπει να το "κλείσετε" το σπάταλο "κουτί" σας είστε εσείς που κάθε μέρα έχετε κάτι να αναρτήσετε στα μπλογκ Κιλκίς, Θράκης - εμείς ποτέ δε σας καλέσαμε να μας πείτε τη γνώμη σας. Είστε κοντόφθαλμα αντίγραφα αυτών που ξεπουλάνε την Ελλάδα - την άλλη φορά φορέστε και καμιά κουκούλα για να μπορέσετε να κρύψετε την ανικανότητά σας

Ανώνυμος είπε...

Πολίτες του Αριστοτέλη, εμείς φτάσαμε στο χωριό σας και απευθυνθήκαμε σε εσάς ρωτώντας που να παρκάρει το λεωφορείο. Αντί να μας απαντήσετε αρχίσατε να μας βρίζετε να πάμε σπίτια μας και ότι είμαστε κοπρόσκυλα και μας απειλήσατε επί λέξη: "μπείτε μέσα και θα δείτε τι ωραία μέρα θα έχετε..." και "άη στο διάολο από δώ" και "τεμπέληδες".
Εμείς σας κοιτούσαμε και προχωρούσαμε χωρίς να σας απαντάμε. Δεν ήρθαμε εκεί για φασαρίες - ήρθαμε για συζήτηση.
Βεβαίως και όλοι έχουν δικαίωμα άποψης και για αυτό τόσο καιρό που γράφετε στα μπλόγκς μας δεν είπαμε "τι δουλειά έχετε και γράφετε". Εσείς όμως μας υποδεχτήκατε με επίθεση - απλά γιατί φτάσαμε στο χωριό σας. Μεγάλο κρίμα και θλίψη! Έτσι δε φέρονται Έλληνες προς Έλληνες και ειδικά για χάρη μιας ξένης πολυεθνικής. Ξαναλέω ΟΛΟΙ μας έχουμε άνεργους στα σπίτια μας και μάλιστα για πολλά χρόνια. Κάνουμε όμως τις επιλογές μας κι ας μας πονάει κι ας είμαστε κάθε νύχτα με το άγχος της επομένης. Να επιλέξουμε όμως μεταλλειοζωή ΟΧΙ!

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Φίλε σχολιαστή ή σχολιάστρια 18 Μαρτίου 2012 5:21, αυτό που επιχειρείς να περάσεις σα μήνυμα, θυμίζει στρεψοδικία... Πριν απο λίγες εβδομάδες στο δήμο μας, βρέθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής για να ενημερωθούν απο τους αντίστοιχους δικούς μας για τα μεταλλευτικά ζητήματα. Παρόλο που ήταν εμφανώς προκατελημμένοι κατά της μεταλλείας, τους σεβάστηκαν άπαντες.

Απο εκεί και πέρα δε γνωρίζαμε ότι για να γράψουμε και να πούμε τις απόψεις μας, έπρεπε να πάρουμε την άδεια των ανταποκριτών της στείρας άρνησης σε Κιλκίς και Αλεξανδρούπολη. Θα το έχουμε υπόψη μας...

Σε καμία όμως περίπτωση δεν πήγαμε κάπου για να δείξουμε το μπόϊ μας, όπως αντίστοιχα κάνατε εσείς, που ήρθατε ένα ολόκληρο πούλμαν στον τόπο μας, για να εκπροσωπήσετε την επιτροπή αγώνα του Κιλκίς ενάντια στα μεταλλεία. Δεν το βρίσκεις λίγο θεαματικό- επικοινωνιακό για να είναι αληθινό;

Λυπούμαστε που σας μετέφεραν λανθασμένες εντυπώσεις, ότι δηλαδή εδώ ο κόσμος είναι διχασμένος. Η ΒΑ Χαλκιδική έχει στο υποσυνείδητο της ριζωμένη τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Διαφέρουμε απο εσάς.

Ο κόσμος των Μαδεμοχωρίων αγαπάει τα μεταλλεία, αγαπάει τη δουλειά του και δε μπορεί να επιτρέψει σε κανένα επιτήδειο ή μη γνώστη της ιστορίας της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή να παίξει παιχνίδια με το παρόν και το μελλον της περιοχής και των κατοίκων της. Ιδιαίτερα τώρα, που τα πάντα είναι τόσο ρευστά.

Σε ότι αφορά τα τσίπουρα που πίναμε..., συγνώμη "κοσμοπολίτη" φίλε, αλλά σε χωριό ήρθες, Σάββατο μεσημέρι... Ξυπνάμε και λίγο νωρίς εδώ... Στο δικό σου το χωριό Σάββατο μεσημέρι τι κάνει ο κόσμος, πίνει ακόμη καφέ...; Θα θέλαμε πολύ να πίναμε τσίπουρα και μαζί σας. Εσείς όμως ήρθατε εδώ για "δουλειά" φορτωμένοι με ένα κάρο κάμερες...

Να είσαι καλά και να μην διεστραβλώνεις την πραγματικότητα.

Ανώνυμος είπε...

καλη μερα σε ολους. Εχω μια ερωτηση για τους φιλους Κιλκισιωτες. το λεωφοριο , την εκδρομουλα, μονοι τους το πληρωσανε?
οπως εγραψα και στο σχολιο Γνωμη Κιλκις αλλο ειναι να διαβασεις η μη το αρθρο που εχει πανω πανω την σφραγιδα των Πολιτων και αλλο ειναι να μας ερθουν οπως το γραψατε να μας δειξουν το μπο¨ι τους. Ντροπη!!!
μεταμοσχευση εγκεφαλου!! οπως γραφει ο κ. Τζεφερης....ο μεγαλητερος εχθρος της ανθρωποτητας ειναι η ΒΛΑΚΙΑ.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Αγαπητέ μας φίλε απο το Κιλκίς, εξυπακούεται πως είναι δικαιώμα της τοπικής κοινωνίας του Κιλκίς, να επιλέξει τι είδους ανάπτυξη επιθυμεί για να αντιμετωπίσει τη μαστίζουσα έξαρση της ανεργίας, λόγω της υπανάπτυξης, που υπάρχει σε όλη τη χώρα. Ένα το κρατούμενο.

Σε ότι αφορά τον ερχομό σας στην περιοχή. Πρώτον δεν σας καλέσαμε εμείς. Σας κάλεσε η ισχνή μειοψηφία, που έχουμε στον τόπο μας κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας, για να δημιουργήσει και πάλι θόρυβο και σκόνη γύρω απο το ζήτημα, τη στιγμή που η πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας, έχει πάρει ξεκάθαρη θέση επάνω στο ζήτημα. Σε αυτή τη μειοψηφία, όλος ο κόσμος έχει δείξει απίστευτη ανοχή και υπομονή στα καμώματα της. Όλα όμως έχουν και ένα όριο.

Επομένως πρέπει να δείξεις και μια σχετική κατανόηση στις φραστικές επιθέσεις που δεχθήκατε απο τους κατοίκους της Μ.Παναγίας και τους εργαζομένους, γιατί κανείς δε μπορεί να κατανοήσει, μέσω της λογικής, τι είδους συζητήσεις και συμπεράσματα μπορεί να αναπτυχθούν, όταν αυτές είναι δογματικά ενάντιες στην ανάπτυξη του τόπου και των θέσεων εργασίας.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Έλα και στη θέση ενός εργαζόμενου ή ενός νεοπροσληφθέντα που αγωνίζεται για να επιβιώσει, να έχει κάποιους που έρχονται στον τόπο του, με περισπούδαστο ύφος, για να τον χαρακτηρίσουν εμμέσως πλην σαφώς δολοφόνο, ή υποκινούμενο απο μια εταιρεία, μόνο και μόνο επειδή εργάζεται στα μεταλλεία, όταν την ίδια στιγμή στη χώρα που ζούμε πιο εύκολα μπορείς να κερδίσεις το τζόκερ, παρά να βρείς εργασία. Το ιδανικό θα ήταν να έλειπαν και οι φραστικές επιθέσεις, όμως και πάλι αναλογίσου τι πραγματικά ήρθατε να κάνετε εδώ. Ο κόσμος καίγεται και εσείς ήρθατε για να κάνετε παρέλαση προπαγάνδας μέσα στο σπίτι μας, με ένα σωρό κάμερες...

Γνωρίζουμε πολύ καλά απο ποιούς υποκινούνται όλα αυτά... Αλλά και εσείς δεν είστε ανήλικοι, ούτε άμοιροι ευθυνών... Και το κυριότερο δεν είσαστε ούτε επιστήμονες, ούτε κάποιοι επίσημοι φορείς. Είστε απλοί ιδιώτες(;;;) φερέφωνα της στείρας άρνησης και παρ' όλα αυτά κανείς δε σας ακούμπησε. Και στη φιέστα σας πήγατε και τα πλάνα σας τραβήξατε, μέσα στο δημοτικό μας θέατρο, χωρίς να σας διακόψει κανείς...

Εσύ που κάνεις παράπονα για τις φράσεις, που λές ότι σας είπαν, τι έχεις να πείς για τον προπηλακισμό και τις ύβρεις σε βάρος των επιστημόνων του ΥΠΕΚΑ, που ήρθαν να σας ενημερώσουν για τα πλεονεκτήματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας; Πρόσεξε ήρθαν για να σας ενημερώσουν επιστημονικά, όχι για νας προσβάλλουν όπως ήρθατε να κάνετε εσείς, μέσα στο σπίτι μας.

Τέλος σε ότι αφορά την αρθρογραφία μας στα blog του Κιλκίς, αυτή ξεκίνησε λόγω της άθλιας και χυδαίας δυσφήμησης, που έκανε ο ευφάνταστος ιδρυτής του "παρατηρητηρίου..." και η παρέα του, σε βάρος της ΒΑ Χαλκιδικής και των κατοίκων της, όπου για να σας πείσει για τις θέσεις του, χρησιμοποίησε ένα κάρο ανυπόστατα ψεύδη.

Και εκεί επάνω ευκαιρίας δοθείσης, για να μην περάσετε τα ίδια που περάσαμε και εμείς, θελήσαμε να σας πούμε μέσω των κειμένων μας, για το τι πραγματικά ισχύει και στην περιοχή και στο μεταλλευτικό ζήτημα. Αλίμονο δεν είμαστε αλάνθαστοι, ούτε επιστήμονες. Όμως πραγματικά και θέλουμε να το πιστέψεις αυτό μεγαλύτερα προβλήματα στον τόπο έχει προκαλέσει η ρυπαρή επιχειρηματολογία του "παρατηρητηρίου...", παρά η ίδια μεταλλευτική δραστηριότητα. Ελπίζουμε να το καταλάβατε και εσείς που είδατε πως είναι η περιοχή μας...

Και πάλι να είσαι καλά και δικαίωμα σας να κάνετε ότι αγαπάτε στον τόπο σας. Εδώ όμως αποφασίζουμε εμείς και κανείς άλλος... Δεν έχουμε χρόνο για άλλες συζητήσεις... Είναι ώρα για δουλειά. Εσείς που έχετε χρόνο κατα τα λεγόμενα σου, λόγω της ανεργίας, που και εσάς δυστυχώς σας έχει κτυπήσει την πόρτα, μπορείτε να συζητάτε όσο θέλετε και μέχρι να βρείτε το μοντέλο ανάπτυξης που σας ικανοποιεί. Σε εμάς αυτό το θέμα έχει κλείσει...Επομένως δείξετε σεβασμό.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Αγαπητέ φίλε 5:22 άλλη πονεμένη αλήθεια αυτή... Εδώ σκέφτεσαι να μετακινηθείς απο το ένα χωριό στο άλλο και στην αντίπερα όχθη υπάρχουν κάποιοι που ξεκινούν απο το Κιλκίς για να έθουν στη Χαλκιδική για να μας πουλήσουν θεωρία κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας...

Τι να πει κανείς...; Ο κόσμος πάντως έχει καταλάβει ότι λεφτά υπάρχουν για τον "αγώνα" τους...

Ενώ κατ' αυτούς, όποιος δίνει πραγματικό αγώνα για να συντηρήσει το σπίτι και την οικογένεια του, δουλεύοντας στα μεταλλεία είναι μισθοφόρος πολυεθνικής εταιρείας, ...!!!

Ανώνυμος είπε...

Το λεωφορείο μας κόστισε 300 και το πληρώσαμε οι 23 που είμασταν μέσα. (300 / 23 = 13 ευρώ ο καθένας). Εκτός αν επιμένετε ότι είμασταν 40 - που δεν είμασταν. Δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι θα τα βάζαμε από την τσέπη μας, ε; Κατανοητά τα εύκολα συμπεράσματα των σχολιαστών για το θέμα της μετακίνησής μας.

Μην γίνεστε και ντελάληδες της κάθε αναλήθειας που λέει ο Μανιάτης και η παρέα του γιατί οι καιροί αλλάζουν... Οι προπηλακισμοί και οι ύβρεις αληθεύουν όσο και το ότι ο κ.Ζαφειράτος ΔΕΝ είπε ΑΥΤΟ που είπε. ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΒΡΙΣΙΑ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ εκτός αν εσείς θεωρείτε βρισιά τις φωνές και τις επιβλητικές ερωτήσεις. Έπρεπε να ήσασταν εκεί να τους δείτε να μπαινοβγαίνουν για το WC ανενόχλητοι, καθώς στο φουαγιέ μετά το τέλος της ημερίδας να κάνουν πηγαδάκια με τον κόσμο.

Σημ: Η κρίση τώρα ίσως να έπιασε τη Χαλκιδική. Εμείς του Κιλκίς είμαστε παλιοί - 5-7 χρόνια ζούμε με ανέχεια. Εξάλλου ποτέ δεν υπήρξαμε πλούσιοι ως τόπος. Πάντως φτωχοί μπορεί να είμαστε - αρχές ζωής δεν αλλάζουμε.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Κιλκισιώτη φαίνεσαι ευθύς και ντόμπρος. Μακάρι έτσι να είσαι και στην πραγματικότητα.

Μια απο τα ίδια είμαστε και εμείς στη ΒΑ Χαλκιδική. Όσοι δεν είμαστε απο πλούσιους γεννητικούς αδένες, είμαστε μεροδούλι- μεροφάι... Και όχι μόνο εμείς, όλη η Ελλάδα. Αυτή η κατάσταση θα αμβλύνει και άλλο τις όποιες "ταξικές" διαφορές.

Σε χαιρόμαστε που έχεις τη δυνατότητα να ξοδέψεις 13 ευρώ εσύ και τα υπόλοιπα συντρόφια σου. Εμείς και πολλοί νέοι επίσης στα Μαδεμοχώρια θα το κάναμε πολύ δύσκολα, καθαρά για οικονομικούς λόγους.Επίσης όμως αυτές η κατάσταση δε μας έχει αλλάξει τις αρχές μας...Τα σπίτια και τα παράθυρα μας είναι ακόμη ξεκλείδωτα...

Λογω βιωμάτων πιστεύω πως έχουμε διαφορετική θεώρηση για τη μεταλλευτική δραστηριότητα. Εσείς πιστέψατε ότι είναι ξεπούληψα και θάνατος... Δικαίωμα σας. Εμείς έχουμε άλλη οπτική, η οποία δε μένει στα πλαίσια της θεώρησης είναι και χειροπιαστή πραγματικότητα...

Οι παππούδες και οι πατεράδες μας μας έζησαν απο τα μεταλλεία σε χειρότερες εργασιακές συνθήκες. Τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Έχουν βελτιωθεί προς το καλύτερο. Η τωρινή εταιρεία έκανε και πολλά έργα για το περιβάλλον.

Σε ότι αφορά την ημερίδα στο Κιλκίς, δεν είμασταν εκεί. Όμως ακούσαμε και είδαμε τις συνθήκες που επικράτησαν σε video. Δεν έχω σκοπό να αντιδικήσω μαζί σου. Σέβομαι την άποψη σου. Πάντως κατά τη δική μας άποψη η δημοκρατικότητα ενός κοινωνικού συνόλου, δεν εξαντλείται απο τις ευνοικές συνθήκες που επικρατούν κατά την προσέλευση κάποιου στο wc...

Σε ευχαριστούμε για το σχόλιο σου. Το blog είναι πάντοτε στη διάθεση σου.