Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

ΤΙ ΘΡΑΣΟΣ; ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΖΩΩΝ, ΟΙ "ΡΟΜΠΕΝ ΤΩΝ ΔΑΣΩΝ"...


Την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή των Σκουριών περιγράφουν στην εφημερίδα «Καθημερινή» μέλη της Επιτροπής Αγώνα «κατά της εξόρυξης χρυσού», που ζητάνε να σταματήσει η επένδυση στον Κάκκαβο «διαφορετικά θα έχουμε εντάσεις ίσως και θύματα». Το μέλος Λάζαρος Τόσκας περιγράφει την κατάσταση αντίστοιχη με αυτή της Κερατέας και δίνει τελεσίγραφο να σταματήσει η εξόρυξη και να ξεκινήσει διάλογος από την αρχή.


«Οχι μόνο δεν θα αφήσουμε να προχωρήσει η εξόρυξη, αλλά δεν θα επιτρέψουμε ν ανοίξουν ούτε τρύπα» ανέφερε ο κ. Τόσκας στην «Κ» προσθέτοντας ότι το βουνό όπου θα γίνει η εξόρυξη «είναι 3 χλμ. πάνω από το χωριό μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η επένδυση δεν φέρνει θέσεις εργασίας κι αυτές που θα δημιουργηθούν θα είναι ελάχιστες μπροστά σ’ αυτές που θα χαθούν. Προσπαθούν να δημιουργηθεί ένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα... Δεν τα ’χουμε με τους εργαζόμενους αλλά μ’ αυτούς που τους υποθάλπουν σε αυτές τις καταστάσεις». Οι αντιδρώντες έχουν ορίσει το επόμενο ραντεβού διαμαρτυρίας την Πρωτομαγιά στο δάσος των Σκουριών.

Στο ίδιο άρθρο ο πρόεδρος των Μεταλλωρύχων Παραγωγής κ. Αγγελος Δεληγιόβας υποστήριξε ότι: «Τέτοιες επενδύσεις σαν αυτή που γίνεται εδώ είναι πολύ δύσκολο να γίνουν σ’ όλη την Ελλάδα. Πάνω από 1.500 άτομα θα απασχοληθούν. Αν είσαι άνεργος τη σημερινή εποχή ξέρεις τι σημαίνει θέση εργασίας. Εμείς ζούμε εδώ, έχουμε επενδύσει στην περιοχή, τα παιδιά μας είναι εδώ. Το έργο θα προχωρήσει και μεις θα μείνουμε στον τόπο μας.»

Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι πρέπει να φτιάξει ένα καθαρό επενδυτικό τοπίο, σχολίασε στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός» κ. Π. Στρατουδάκης και καταλήγει: «με τα μεταλλεία δημιουργήθηκαν συνθήκες νέων τεχνολογιών, δημιουργήθηκαν συνθήκες περιβαλλοντικής παρακολούθησης, συμμετέχει η τοπική κοινωνία, δόθηκε ποσοστό του τζίρου στον δήμο κ.ά.»

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Το φόβο ότι μπορούν να δεχτούν επίθεση εξέφρασαν οι εργαζόμενοι στην «Ελληνικός Χρυσός». Με αφορμή το άρθρο της «Κ» το halkidikifocus.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο των εργαζομένων στα υπόγεια, Χρήστο Ζαφειρούδα ο οποίος ζήτησε να μην δυναμιτίζεται το κλίμα στην περιοχή και δεν απέκλεισε να ζητηθεί παρέμβαση εισαγγελέα αν η κατάσταση φτάσει στα άκρα. «Ζούμε σε μικρές κοινωνίες και δεν είναι σωστό να δημιουργούμε μίση, θεωρώ απαράδεκτο να φανατιζόμαστε κατ’ αυτόν τον τρόπο», είπε χαρακτηριστικά. «Κάποιοι προκαλούν και δεν ξέρουμε που θα φτάσει η κατάσταση τη στιγμή μάλιστα που φαίνεται πως η πλειοψηφία θέλει την επένδυση», σχολίασε, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά την ανεργία που υπάρχει στη Β. Χαλκιδική. 

Αναφορικά με τις συλλήψεις εργαζομένων της «Ελληνικός Χρυσός», που δικάζονται την Δευτέρα (23/04), έκανε λόγο για στημένο σκηνικό και αποκάλυψε πως το βράδυ του Σαββάτου η ασφάλεια της «Ελληνικός Χρυσός» στην Ολυμπιάδα συνέλαβε άτομα που είχαν μπει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και αφαιρούσαν διάφορα αντικείμενα.

Αναδημοσίευση από το www.halkidikifocus.gr 

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μακροχρονη ΣΥΝΗΘΕΙΑ της ανοχης για πρακτικες τυπου Κερατεα
ειναι καιρος να σταματησει. Οσοι περισσωτεροι ανοχη τωσο μεγαλητερος ο κινδυνος να γινουν αυτα που με θρασος δηλωνουν και στα ΜΜΕ? Ετσι καταντησε το πολιτευμα μας, "δημοκρατικο". (θα μπορουσα να αναφερθω με πολλες ιστοριες για αγριους..)
να σταματησει η εταιρεια με πρωτοβουλια της ΚΑΙ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ μεγαλητερες ακροτητες,
Τα αρρωστα μυαλα (οχι αρρωστα για το πιστευω τους αλλα αρρωστα με της πρακτικες τους, δεν εχουν τι να χασουν , αλλοι ειναι στα δικαστηρια ως κατηγοροΥμενοι...), ο αθωος εργατης. Για να δουμε πωτε θα το καταλαβει η εταιρεια και ο δημαρχος.