Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ TOY "NATIONAL GEOGRAPHIC" ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

Αφιέρωμα - ορισμός της δημοσιογραφικής έρευνας!
H  Ελληνική έκδοση του έγκριτου και διεθνούς φήμης περιοδικού ποικίλης ύλης National Geographic, κυκλοφόρησε στις 29 Μαΐου, παρουσιάζοντας μια πολυσέλιδη δημοσιογραφική έρευνα για τα μεταλλεία της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Η έρευνα με τίτλο : « Ελληνικός Χρυσός – Τα μεταλλεία της Κασσάνδρας και της Χαλκιδικής, αποκτούν και πάλι ζωή», θεωρούμε πως αποτελεί την επιτομή της αντικειμενικής ενημέρωσης σε σχέση μ’ όλα αυτά, που κατά καιρούς έχουμε δει και διαβάσει σε έντυπα μέσα. Καθώς όλοι έχουμε διαπιστώσει, πως όταν κάποια ΜΜΕ ξυπνούν από το λήθαργο τους, και παίρνουν την «απόφαση» να ασχοληθούν με το θέμα, κατά σύμπτωση παρουσιάζουν μόνο την πλευρά των πολέμιων της μεταλλευτικής δραστηριότητας... 

Ο ερευνητής Βασίλης Μεντόγιαννης, που υπογράφει το 14σέλιδο αφιέρωμα, παρουσιάζει μια μεστή απεικόνιση του χθες, του σήμερα και του αύριο των Μεταλλείων Κασσάνδρας.
Μας προξένησε θετική εντύπωση, ότι στην πλούσια από ιστορικό και φωτογραφικό υλικό έρευνα του, απουσιάζουν παντελώς οι αφορισμοί και οι ωραιοποιήσεις. Στην κυριολεξία δεν κρύβει, αλλά και δεν προσθέτει τίποτα, σε ότι αφορά την καταγεγραμμένη ιστορία της μακραίωνης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή. Μια ιστορία που την έγραψαν οι ίδιοι οι κάτοικοι και εργαζόμενοι των Μαδεμοχωρίων.

Σε αυτό το «ταξίδι» ο ερευνητής δείχνει ξεκάθαρα, πως δεν υιοθετεί άκριτα καμία πτυχή αυτής της ιστορίας. Καταγράφει τα πάντα. Τις δύσκολες συνθήκες, τους κινδύνους, τις ασθένειες, που αντιμετώπιζαν οι μεταλλωρύχοι τις προηγούμενες δεκαετίες στην εργώδη προσπάθεια τους για να «αποσπάσουν» το μετάλλευμα από το κοίτασμα. 

Μια από τις πολλές και εξαιρετικές
φωτογραφίες, που δημοσιεύονται στο
14σελιδο αφιέρωμα του περιοδικού "NG"
Χρησιμοποιώντας μέσα που έκαναν αυτή την προσπάθεια από επίπονη για την υγεία τους, μέχρι και μοιραία για τη ζωή τους. Αναφέρεται επίσης και στις επιπτώσεις, που υπήρχαν στο περιβάλλον την εποχή του Μποδοσάκη. Καταγράφει όμως και το σήμερα. Την καταφανή βελτίωση των συνθηκών εργασίας των μεταλλωρύχων, αλλά και την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εξαιτίας της εφαρμογής των πιο σύγχρονων τεχνολογικών μεθόδων στη φάση της επεξεργασίας των μεταλλοφόρων συμπυκνωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι είναι η τρίτη φορά, που το συγκεκριμένο περιοδικό κυκλοφορεί με εξώφυλλο, που αφορά την Ελλάδα.  Η πρώτη δημοσίευση αφορούσε το Μέγα Αλέξανδρο, η δεύτερη τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και τώρα η τρίτη με τα μεταλλεία μας.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και ο καθένας μετράει τα ευρώ του. Εμείς θα επιθυμούσαμε να σας «δώσουμε» τη δυνατότητα να διαβάσετε αυτό το ισορροπημένο δημοσίευμα, σε μορφή pdf. Αυτό όμως, όπως μάθαμε δεν είναι εφικτό, γιατί το περιοδικό βρίσκεται προς πώληση σε σημεία διανομής. Το σεβόμαστε και θα περιμένουμε για ένα μήνα τουλάχιστον, εώς ότου αποσυρθεί από την κυκλοφορία. 

Όσοι πάντως μπορείτε να το αγοράσετε, αξίζει να προχωρήσετε σ’ αυτή τη θυσία, καθώς μεταξύ όλων των άλλων μπορείτε να διαβάστε και για τον τόπο, πού πήρε χρυσό και χρηματοδότησε τις εκστρατείες του ο στρατηλάτης Μέγας Αλέξανδρος, τον ίδιο τόπο,που εργάστηκε ο θρυλικός Αλέξης Ζορμπάς του Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και πού ερωτεύτηκε ο αγαπημένος ποιητής των ναυτικών Νίκος Καββαδίας...