Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012

ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΟΡΥΧΕΙΟ ΧΑΛΚΟΥ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ


Τελικά, η τοποθεσία (φωτογ.) στο χωριό Ιλόβιτσα της επαρχίας Στρώμνιτσας, είναι αυτή που έχει τους μεγαλύτερους πόρους χαλκού και χρυσού.

 Στο τέλος του περασμένου έτους καθορίστηκαν τα συνολικά αποθέματα μεταλλεύματος σε περίπου 505 εκατομμύρια τόνους, ωστόσο υπάρχει μια...  ενδεχόμενη αύξηση στην εκτίμηση αυτή με νέα αποθέματα στην περιοχή.

Ο νέος ανάδοχος είναι η καναδική εταιρεία «Euromaks Research company» που αγόρασε τη σκοπιανή θυγατρική της αμερικανικής εταιρείας «Phelps Dodge», η οποία θα κατασκευάσει το ορυχείο στην Ιλόβιτσα. Για την απόφαση αυτής της εταιρείας έχει ενημερωθεί το σλαβικό υπουργείο των Σκοπίων.


Το μεταλλευτικό συγκρότημα «Ιλόβιτσα» - σύμφωνα με το πρόγραμμα- θα καλύπτει μια περιοχή 15 τετραγωνικών χιλιομέτρων από τα οποία 11 τ.χ. θα είναι καλυμμένα. Το ορυχείο θα απασχολεί από 500 έως 1000 εργαζόμενους, ο ακριβής αριθμός θα εξαρτηθεί από την τεχνολογία που θα εφαρμοστεί.

Στο συγκρότημα θα δημιουργηθεί σε βάθος πενταετίας χυτήριο χαλκού με υψηλές τεχνολογικές και περιβαλλοντολογικές προδιαγραφές. Η  πρόσθετη αυτή λειτουργία θα ανοίξει τη δυνατότητα εκατοντάδων προσλήψεων, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα.

Αναδημοσίευση από το www.greece-salonika.blogspot.gr

ΣΧΟΛΙΟ TOY BLOG: Δε ξέρουμε αν αυτό το ορυχείο χαλκού, που ετοιμάζεται στα Σκόπια θα είναι το μεγαλύτερο, όπως αναφέρει και ο τίτλος της αναρτήσεως. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι όλοι οι Βαλκάνιοι γείτονες μας, θέλουν να ξεφύγουν από τη μιζέρια του πρόσφατου παρελθόντος τους και κινούνται πλέον με αναπτυξιακές λογικές.

Στην Ελλάδα από την άλλη η πολιτική ηγεσία δείχνει να' χει τη βούληση να κινηθεί σε αναπτυξιακούς δρόμους, που συμπεριλαμβάνουν και την αξιοποίηση των μεταλλοφόρων κοιτασμάτων, που έχουν εντοπιστεί στην Ελληνική επικράτεια. Το οξύμωρο είναι ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι τοπικές κοινωνίες έχουν εγκλωβιστεί στις φασιστικές λογικές κάποιων δήθεν οικολόγων, που ενώ κατά παράδοση παρακολουθούν από απόσταση την υπόλοιπη κοινωνία να δουλεύει σκληρά για να επιβιώσει, οι ίδιοι βιοπορίζονται..., μέσα από τις παχυλές επιχορηγήσεις, που τους δίνονται μέσω των ΜΚΟ, που έχουν συστήσει.

Στη Χαλκιδική γνωρίζουμε πολύ καλά την επίδραση του οικοφασισμού στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Αν εξαιρέσουμε τους γνωστούς ψηφοφοβικούς πολιτευτές μας και τους λιγοστούς εκπροσώπους των συντεχνιών, που έμαθαν να ζούν κι αυτές μέσα από αυτές τις υπόγειες καταστάσεις, η πλατιά κοινωνική μάζα δείχνει αφυπνισμένη και ώριμη να σταθεί  στο ύψος των περιστάσεων. Οι φωνές και οι κραυγές των γνωστών -αγνώστων της δήθεν οικολογίας, πλέον δεν πείθουν και δεν τρομάζουν κανένα. Πέρασε η μπογιά τους...

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

κι επειδή είμαι περίεργο άτομο μπήκα στο Google maps να δώ κατα πού πέφτει αυτή η Ilivica....ακριβός πάνω απο το Κιλκίς, κύριε Παπαγεωργιου!! τώρα τι κάνετε? ΔΛΔ, φανατήσατε τον κόσμο του Κιλκίς κατά των μεταλλειών, μολισμένα νερά, μολισμένος αέρας, δεν θα εχει μέλισσες, δεν θα υπάρχει γεωργία,δεν θα έχετε νερα!!( που κυλουν απο πάνω προς κάτω?!) δεν δεν δεν.. και θα έχουν οι γείτονες 100 χμ πιο ψηλά....Αγαπητοι Κιλκισιώτες, θα σας σώσει ο Τόλης?..