Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012

ΤΕΕ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: "ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΓΝΙΤΗ = ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΛΟΥΤΟΥ ΚΑΙ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ"


ΤΕΕ/ΤΔΜ- Μια διαφορετική οικογένεια μηχανικών,
σε σχέση μ' αυτη του ΤΕΕ/ΤΚΜ...
Το ΤΕΕ/Δυτ. Μακεδονίας σε μελέτη που εκπόνησε για το εάν και κατά πόσο είναι συμφέρουσα για την τοπική και την εθνική οικονομία, η μείωση της παραγωγής λιγνίτη στο λεκανοπέδιο της Κοζάνης, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως απώλεια πλούτου και θέσεων εργασίας... 

Για να οδηγηθούν στο συμπέρασμα αυτό χρησιμοποιήθηκε ως βασικό εργαλείο η μεθοδολογία των Εισροών-Εκροών (Ε-Ε) και το μαθηματικό υπόδειγμα Leontief, τα οποία επιτρέπουν τη σύγκριση των αποτελεσμάτων, που έβγαλαν με αυτά άλλων χωρών και ανάλογων μελετών.

Τα συμπεράσματα αυτά είναι τα εξής: 

"Σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας, οι πολλαπλασιαστές απασχόλησης και εισοδήματος που δημιουργεί η λιγνιτική βιομηχανία είναι ιδιαίτερα υψηλοί. Για κάθε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα ορυχεία και στους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούνται και συντηρούνται 3,28 θέσεις στην τοπική αγορά εργασίας. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανά η ΔΕΗ ΑΕ σε μισθούς και εργολαβίες, προκύπτουν επαγωγικά, περισσότερα από τρία ευρώ στον κύκλο της τοπικής οικονομίας.


 Επί συνόλου 6.882 μόνιμων και εκτάκτων υπαλλήλων της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή μας, συντηρούνται συνολικά 22.573 θέσεις εργασίας σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας. Τα 387 εκ. ευρώ  που αποτελούν το καθαρό ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ αλλά και των κάθε είδους εργολαβιών και υπηρεσιών προς τα ορυχεία και τους σταθμούς παραγωγής, δημιουργούν πλούτο 1.198 εκ. ευρώ για το σύνολο της τοπικής οικονομίας. Πρακτικά, περισσότερο από το 25% του περιφερειακού ΑΕΠ προκύπτει μονοσήμαντα από τις παραγωγικές δραστηριότητες της βιομηχανίας λιγνίτη..."


Οι συγκρίσεις και οι συνειρμοί που προκύπτουν μέσα από αυτή τη μελέτη είναι αναπόφευκτοι, σε σχέση με τη μελέτη που εκπόνησε η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ/ΤΚΜ για την επένδυση χρυσού στη ΒΑ Χαλκιδική, πριν από 16 μήνες περίπου. Βέβαια το αντικείμενο των δύο μελετών δεν είναι ακριβώς το ίδιο, αλλά δεν απέχουν σε ουσία και τόσο πολύ μεταξύ τους.

  • Η μελέτη του ΤΕΕ/ΤΔΜ ερευνά τα οφέλη στην οικονομία και την κοινωνία μιας πολυετούς παραγωγικής δραστηριότητας σε σχέση με τη μείωσης  της λιγνιτικής δραστηριότητας, ενώ η «δική» μας μελέτη (ΤΕΕ/ΤΚΜ), αφορούσε αποκλειστικά το δήθεν περιβαλλοντικό κόστος της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στο δήμο μας, με τελείως αφοριστική διάθεση.    

  • Είναι  επίσης προφανές ότι από τη μία, έχουμε μια μελέτη (ΤΕΕ/ΤΔΜ), όπου τα νούμερα της δεν είναι πάνω από το άνθρωπο, αλλά για τον άνθρωπο και τους κατοίκους της Δ. Μακεδονίας. Μια μελέτη όπου με μαθηματική ακρίβεια και με επιστημονικά αποδεκτά μαθηματικά μοντέλα, σου λέει τι θα συμβεί αν επικρατήσει η λογική της συρρίκνωσης της λιγνιτικής παραγωγής.

  • Από την άλλη πλευρά η μελέτη του ΤΕΕ/ΤΚΜ, είναι μια μελέτη που τα αρνητικά συμπεράσματα της προτάσσουν το δόλωμα της «προστασίας του περιβάλλοντος», για το «καλό» των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής, επί της ουσίας όμως αγνοεί επιδεικτικά τις ανάγκες των ανθρώπων για αξιοπρεπή διαβίωση μέσα στο κυκεώνα των δυσμενών οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων που διανύουμε. 

  • Επιπλέον το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αγνοεί  την εξέλιξη της επιστήμης και των τεχνολογικών εφαρμογών σ' ότι έχει να κάνει με τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε έργα τέτοιου επιπέδου. 

Το ερωτήματα  που προκύπτουν είναι αμείλικτα: 

  • Οι μηχανικοί του ΤΕΕ/ΤΚΜ μπορούσαν ή μπορούν να εκπονήσουν μια αντίστοιχη μελέτη, όπως οι συνάδελφοι τους στη Δυτ. Μακεδονία; Οταν λέμε μπορούν εννοούμε έχουν τη διάθεση; Αν μπορούν γιατί δεν το έκαναν μέχρι τώρα; Μήπως δεν τους το επέτρεψαν γνωστά συντεχνιακά τους συμφέροντα; 

  • Θα μάθουμε ποτέ σε αριθμούς, τι σημαίνει το γνωστό επιχείρημα-καραμέλα που επικαλέστηκε το ΤΕΕ/ΤΚΜ, αλλά λέγονταν και από πριν, από  το γνωστό αντιμεταλλευτικό blog μέχρι και από τη νέα βουλευτή Ιερισσού: «οι θέσεις εργασίας που θα δοθούν είναι πολλαπλάσια λιγότερες, από αυτές που θα χαθούν  λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας»; Να το δούμε σε αριθμούς γραμμένο για να μην λέει ο καθένας το μακρύ και το κοντό του;

Για να μπει και ένας μικρός φραγμός στην καπήλευση των πάντων (συμβόλων, ιδανικών, αξιών) από τους εμποροπωλητές... «της ανιδιοτελούς αγάπης προς την πατρίδα και το περιβάλλον»... 

Για να διαπιστώσει και η κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής, «πόσο ανεξάρτητοι... είναι εκεί στο ΤΕΕ/ΤΚΜ», όπως διατείνεται  μετα μανίας... γνωστό αντιμεταλλευτικό blog, το οποίο δε φημίζεται τόσο για την εγκυρότητα και την αξιοπιστία του, αλλά κυρίως για τις φαντασιακές επινοήσεις και ραδιουργίες του....