Πέμπτη 30 Αυγούστου 2012

ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ


του Νίκου Παπανικολόπουλου

Το θέμα της λειτουργίας των χρυσωρυχείων στο Πέραμα, για κάθε οικο-λογικά αλλά και λογικά σκεπτόμενο άνθρωπο, εκτός των άλλων, περνά και μέσα από δυο σημαντικές παραμέτρους:

• την επιβολή των προβλεπομένων, από την Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, περιβαλλοντικών όρων, για την αδειοδότηση του έργου και...

• τον έλεγχο της τήρησης αυτών, τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και κατά τη λειτουργία του έργου, από επιστημονικούς - αδιάβλητους φορείς


Στο κείμενο αυτό θα σταθούμε στην παράμετρο έλεγχος, η οποία δυστυχώς έχει περάσει απαρατήρητη.

Όλοι οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι, προληπτικοί, τακτικοί και έκτακτοι προβλέπονται από το Νόμο 4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων» (ΦΕΚ 209 Α' /21-9-2011).

Αρμόδιοι για τους περιβαλλοντικούς ελέγχους είναι:

  •     Η αδειοδοτούσα αρχή για τις προληπτικές επιθεωρήσεις, κατά τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης (Ν. 4014/2011)
  •     Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ν. 2947/2001 και Π.Δ. 165/2003)

  •     Οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος Αποκεντρωμένης Περιφέρειας και Περιφερειακής Διοίκησης (Ν. 3852/2010)

  •     Τα Κλιμάκια Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος(Ν.1650/1986, Ν.4014/2011 και Ν. 4042/2012)

  •     Οι Περιβαλλοντικοί Ελεγκτές (Ν. 2236/1995)

  •     Τα (ΠΕΔΥ)Περιφερειακά Εργαστήρια Δημόσιας Υγείας (Ν.3172/2003, Ν.3370/2005). Τέτοιο Εργαστήριο λειτουργεί και στην Αλεξανδρούπολη.

  •     Επιτροπή ελέγχου, η οποία δύναται να συγκροτηθεί μετά από πρόταση τοπικών Φορέων, με έκδοση Π.Υ.Σ. η Κ.Υ.Α. Ανάλογες επιτροπές έχουν συγκροτηθεί στο παρελθόν για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη (ΦΕΚ 184 Α'/2008 και 1129 Β'/2009) και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα (ΦΕΚ 400 Β/1989). Στις επιτροπές αυτές, εκτός από επιστήμονες, μπορεί να συμμετέχουν και απλοί πολίτες ως εκπρόσωποι φορέων ή των ΟΤΑ.


Η τελευταία περίπτωση, η οποία είναι και η μόνη δυνητική σε αντίθεση με τις άλλες έξι (6), ήδη θεσμοθετημένες - υποχρεωτικές, έχει προταθεί από πολλές πλευρές και πρόσφατα (29/8) από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Άνθιμο.

Ακούει κανείς;

ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Υποναύαρχος Λ.Σ. (ε.α)

Αναδημοσίευση από το www.alexpolisonline.blogspot.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αν και δεν γνωρίζουμε τον κ. Παπανικολάου από κοντά, τον γνωρίζουμε όμως μέσα από την αρθρογραφία του, σε ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη μεταλλευτικών επενδύσεων στην περιοχή της Θράκης.

Θα επιχειρήσουμε και εμείς από την πλευρά μας, να δώσουμε μια απάντηση στο ερώτημα που έθεσε στο τέλος  του κειμένου του, "στο εαν και κατά πόσον ακούει κανείς", σ' ότι αφορά τους νόμους και τις κυρώσεις, που προβλέπει η εγχώρια και η ξένη νομοθεσία για τον έλεγχο της τήρησης των περιβαλλοντικών όρων μιας μεταλλευτικής επένδυσης.

Μεταξύ άλλων οι κείμενες νομοθεσίες προβλέπεουν και τη σύσταση τοπικού φορέα ελέγχου, ο οποιός μπορεί να στελεχθωθεί και από κατοίκους της περιοχής.

 Ομως οι δήθεν προστάτες του περιβάλλοντος υποκριτικά συμπεριφερόμενοι  κάνουν πως δεν ακούνε, όπως και για πολλά άλλα αντίστοιχα ζητήματα. Ο λόγος είναι προφανής. Να αφήσουν τις ΜΚΟ  και τα σωματεία τους, για να επανδρώσουν τις επιτροπές ελέγχου; Τους έχετε για αφελείς; Αλλάζεις από τη μια στιγμή στην άλλη συνήθειες ετών; Που να αφήσουν οι άνθρωποι τους μηχανισμούς που έστησαν (ΜΚΟ και σωματεία) και να τρέχουν ανιδιοτελώς σε επιτροπές ελέγχου.                                                                                          
                                                                                                                                                              Χάρη σ' αυτούς τους μηχανισμούς, απέκτησαν χρήμα και αναγνωρισιμότητα, πέραν του ότι οι συγκεκριμένοι μηχανισμοί είναι τα καλύτερα εργαλεία της προπαγάνδας τους. Μην κοιτάτε που το παίζουν ευαίσθητοι με το περιβάλλον και δήθεν ανήσυχοι για την πιθανολογούμενη εξαφάνιση των μελισσών, λόγω της διατάραξης της ισορροπίας του φυσικού περιβάλλοντος. Γι' αυτούς ισχύει το "no money, no honey"... Δηλαδή "χωρίς λεφτά δεν έχει μέλι"...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εντωμεταξύ, σε μια προβολή του Παπαγεωργίου μιλάειη κ.Καδογλου πόσο του στοιχίζει ο αγώνας της ζωής του, πόση προσωπική περιουσία ξοδεύετε για αυτόν τον αγώνα!!! Κύριε Παπαγεωργίου, τώρα καταλάβαμε ποιανού περιουσίες φάγατε. Του δημοσίου.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Ανεξάρτητα από το τι ισχυρίζεται η κυρία του κυρίου, νομίζουμε ότι μεγαλύτερη βάση πρέπει να δώσουμε στα λεγόμενα του ίδιου, έτσι όπως τα είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο κιλκίς στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη. Δείτε τη...

http://politesaristoteli.blogspot.gr/2012/01/blog-post.html