Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

HASTA LA VISTA ?

«Οι άνθρωποι αγωνίζονται πιο σκληρά για τα συμφέροντά τους παρά για τα δικαιώματά τους». 

Ναπολέων Βοναπάρτης

Αμετανόητη η «ενεργή» μειοψηφία συνεχίζει την αντιδραστική προσπάθεια ακύρωσης της μεταλλευτικής επένδυσης στη Χαλκιδική. 

Το ίδιο σενάριο ξεδιπλώνεται ξανά και ξανά σε διάφορες παραλλαγές από τους οπαδούς του αντιβιομηχανικού μεσαίωνα, καταλήγοντας πάντα σε καταστροφές και τυφλή βία:

- Αισχρή προπαγάνδα που βαφτίζεται ενημέρωση του πολίτη. 

- Πόλωση και διχασμός στην τοπική κοινωνία, απαξιώνοντας κάθε προσπάθεια για δουλειά και προκοπή...


- Ψευτο-κοινωνικές εκδηλώσεις…δενδροκομίας (βλ. βόλτα για μάζεμα μήλων, περίπατος γιά συμβολική δενδροφύτευση ενός δέντρου κλπ κλπ). 

- Επιστράτευση βασιβουζούκων του ευρύτερου αντι-τάδε χώρου (κοινώς μπαχαλάκηδων) από όλη την Ελλάδα. 

- Προβοκάτσιες, στημένες δράσεις και προκλήσεις. 

- «Αυθόρμητες» αντιδράσεις «κατοίκων», στην πλειοψηφία τους τουριστών του Σαββατοκύριακου ή μεταφερόμενων με λεωφορεία από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά. 

- Προσχηματικές διαμαρτυρίες που οδηγούν στοχευμένα σε επεισόδια. 

- Πολιτική κάλυψη και καθοδήγηση από γιαλαντζί αριστερά κόμματα/διάττοντες αστέρες.

Υπάρχει μια εμμονή σε όλα αυτά, μια κλιμάκωση, μια τύφλωση, που προβληματίζει. Και συνάμα γεννά ερωτηματικά. Δεν είναι απλώς και μόνον ο «οικολογικός» παραλογισμός και οι κατά καιρούς γραφικότητές του. Οι σκοταδιστές έχουν ξεδοντιασθεί από επιχειρήματα εδώ και καιρό. Εναλλακτική πρόταση δεν έχουν. Πολιτικό λόγο είναι παντελώς ανίκανοι να αρθρώσουν. Και αυτοί και οι υπερφίαλοι πολιτικοί καθοδηγητές τους. ΛΑΙΚΟ ΕΡΕΙΣΜΑ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ. Αλλά όλοι τους συνεχίζουν τη μαύρη αντίδραση. Και τη βία. Γιατί, πώς, προς τι, με ποια μέσα, ποιους πόρους, από πού, με ποιους στόχους.

Η υπόθεση εργασίας που ελέγχεται εδώ, είναι ο κρυφός πόθος των «οικολόγων», ότι δηλαδή η «ενεργή» μειοψηφία ίσως καταφέρει να επιβληθεί στη βουβή (και «μη-ενεργή») πλειοψηφία. Βέβαια αν η πλειοψηφία των πολιτών γίνει κι αυτή «ενεργή», τότε θα οδηγηθούμε σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, γι αυτό και πρέπει να πρυτανεύει η λογική και όχι τα κοινωνικά αντανακλαστικά. Η καλύτερη πρακτική παραμένει η πλήρης απομόνωση και η αποβολή αυτού του συρφετού. Από κάθε μορφή, σχήμα, εκδήλωση και συνιστώσα του κοινωνικού γίγνεσθαι.

Ας μην παραβλέπουμε το ότι οι καιροί έχουν πιά αλλάξει. Και είναι και πιο δύσκολοι βέβαια. Σιγά-σιγά κάποιοι θεσμοί θα λειτουργήσουν. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο δεν υιοθετούν πλέον, αλλά ούτε κάν αποδέχονται οπισθοδρομικές θεωρίες και πρακτικές, που μας οδηγούν στην πλήρη αποβιομηχάνιση και στην υπανάπτυξη με ψευτοδιλήμματα για το περιβάλλον. Περιστατικά σαν τα θλιβερά επεισόδια της 5ης Αυγούστου δείχνουν περίτρανα την απομόνωση, τη γύμνια και την περιθωριοποίηση των «οικολόγων» και των συνοδοιπόρων τους.

«Δεν περνά το δικό μας; Θα σας δείξουμε εμείς, αλλοίμονο σε όποιον διαφωνεί μαζί μας, θα τα σπάσουμε όλα, θα τα κάψουμε». Σωστά τα λέτε παιδιά. Η παλιά εξτρεμιστική/ψευτο-επαναστατική άποψη είναι ότι πριν φτιάξεις, πρέπει πρώτα να καταστρέψεις…

Χυδαία διαστρεύλωση της θέσης ότι καταστρέφεις το παλιό για να φτιάξεις το καινούργιο, με σκοπό να πας τα πράγματα μπροστά, μέσα από διαλεκτική διαδικασία. Εσείς όμως, καταστρέφετε για την πλάκα και την αυτοεκτόνωση και ασκείτε βία σε συμπολίτες σας που υπερασπίζονται το δικαίωμά τους στη δουλειά, γιατί θέλετε να πάμε αιώνες πίσω, στην προβιομηχανική κοινωνία ή στην εποχή του λίθου.

Ραντεβού για την επόμενη αναμέτρηση με ασκήσεις επαναστατικής γυμναστικής των ατάκτων ομάδων μπαχαλάκηδων;

Υ.Γ.
Από τα ωραιότερα κείμενα, η ανακοίνωση που έβγαλε η τοπική βουλευτίνα του πολιτικού αχταρμά ΣΥΡΙΖ«Α», μετά την κατ’ ευφημισμό σύσκεψη που σκαρφίστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης. Η ανακοίνωση περιλαμβάνει πληθώρα… αδυσώπητων ερωτημάτων προς την Eξουσία, την οποία η εν λόγω κυρία υποτίθεται ότι αντιμάχεται, αλλά να που τώρα την καλεί να επιβάλλει τη νομιμότητα ! Μήπως υπάρχει κάποια ψιλο-αντίφαση εδώ (;). Και επιπλέον, για ποιά νομιμότητα μιλάει η κυρία; Για αυτή τη νομιμότητα, που την (παρα-)βιάζουν ασύστολα και η ίδια και οι ψευτο-ακτιβιστικές γκρούπες που προσπαθεί να καθοδηγήσει, Ή μήπως για κάποια «άλλη», που επιβάλλεται από το «δίκιο των οικολόγων»;

ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ