Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΤΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Η "ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ" ΤΗΣ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ, ΠΟΥ ΦΑΝΤΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ...

Τελικά ποιοι απορρυθμίζουν την αναπτυξιακή εξέλιξη της ΒΑ Χαλκιδικής;

Μια αναγνώστρια του blog μας έστειλε σε email ένα κείμενο σχολιασμού, περί των όσων ακούγονται από την ομάδα των αντιδρώντων, για το ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης και τα όσα προβλέπει για την υποενότητα της ΒΑ Χαλκιδικής. 

Ως γνωστόν και σ΄αυτό το ζήτημα οι αντιδρώντες προβλέπουν μια σειρά μη αναστρέψιμων καταστροφών για τα Ν. Ρόδα και την Ουρανούπολη.

  Η αναγνώστρια και φίλη του blog, η οποία θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της για να αποφύγει τη στοχοποίηση, έχει διαφορετική άποψη και την θέτει στην κρίση όλων μας.

Ακολουθεί το σχόλιο της.


"Και η θέαση του ίδιου έργου συνεχίζεται με αμείωτη σοβαροφάνεια...

Οι δυνάμεις της αντι-ανάπτυξης ενσπείρουν παντού τη μισαλλοδοξία, την τρομοκρατία και προπάντων το διχασμό. Ο κοινωνικός ιστός της περιοχής έχει πια ποδοσφαιροποιηθεί, καθώς πανό και ανεμίζοντα φλάμπουρα εμφανίζονται σε κάθε «εκδήλωση».  Ένα θέμα καθαρά επιστημονικό - τεχνικό έχει λάβει διαστάσεις στρεβλής πολιτικοποίησης.

Έτσι διχασμένοι θα προχωρήσουμε οι πολίτες αυτού του Δήμου στα χρόνια που έρχονται; Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό ότι υπάρχει σύγκρουσιακή ανάδυση ιδιοτελών συμφερόντων και πολτικάντικη εκμετάλλευση αυτών; 

Αν δεν καταστεί αντιληπτό ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί οφείλεται σε ψηφοθηρικά παιχνίδια, τότε η περιοχή μας θα ακολουθήσει τον οικονομικό και πολιτισμικό κατήφορο της υπόλοιπης χώρας, καθώς, έστω εν δυνάμει, βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος εμφύλιος πόλεμος. 

Ένας πόλεμος στον οποίο οι υποκινητές του εμπλέκουν τεχνηέντως όλο και περισσότερους ανυποψίαστους και (μέχρι πρότινος) αδιάφορους για το θέμα συμπολίτες μας. 

 Πρόσφατο παράδειγμα όσοι πίστεψαν όλους αυτούς που την περίοδο του περασμένου καλοκαιριού άκουγαν και ξανάκουγαν για το περιλάλητο ρυθμιστικό σχέδιο που…… θα εξαφανίσει λιμάνια!!!, θα ακυρώσει οδικούς άξονες!!! και θα μετατρέψει την παράκτια ζώνη της ΒΑ Χαλκιδικής σε μεταλλευτική!!!!

Αυτοί ήταν οι ισχυρισμοί όσων ερμήνευσαν κατά το δοκούν χρωματισμούς χαρτών, νοητούς άξονες και πρωτογενές υλικό, προκειμένου να ξεσηκώσουν απλούς και ανυποψίαστους ανθρώπους για να τους διαβάλουν εναντίον της επένδυσης. 

Εντόπισα και παραθέτω κάποιες από τις πολλές επίσημες απαντήσεις του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης με το υπ’ αριθ. Έγγραφο 1445/17.10.12 προς το Δήμο Αριστοτέλη:  

«…….συνεπώς το ν.ΡΣΘ δεν «χαράσσει οδικούς άξονες, λιμάνια, κλπ.». Το ν.ΡΣΘ επίσης δε μεταβάλλει την μεταλλευτική περιοχή όπως αυτή έχει οριοθετηθεί από την πολιτεία……».

«….με το ν.ΡΣΘ δεν τροποποιείται κάποιο από τα υφιστάμενα εγκεκριμένα ΓΠΣ της περιοχής…..».

«….στο κατά πόσο το «ν.ΡΣΘ δημιουργεί ή όχι προβλήματα στην τουριστική ανάπτυξη του Δήμου Αριστοτέλη» η απάντηση είναι κατηγορηματικά αρνητική….».

Αντιλαμβάνομαι  ότι οι χειμώνες είναι ανιαροί, πληκτικοί και δύσκολοι όταν φεύγουν οι καλοκαιρινοί επισκέπτες. Κατανοώ πλήρως ότι η ανάγκη κάποιων κατοίκων για ριζοσπαστική εκτόνωση των προβλημάτων ή των απωθημένων τους, τους σπρώχνει να ταυτιστούν με μια ιδεολογία, αλλά το διλημματικό διακύβευμα είναι : ή επιλέγουμε ως κοινωνία τον εκβαρβαρισμό με ό,τι αυτός συνεπάγεται ή προχωρούμε σφαιρικά ενημερωμένοι, τσεκάροντας την αλήθεια αυτών που μας σερβίρουν ως επιχειρήματα τετελεσμένης συντέλειας.    

Η πρώτη επιλογή μας καταδικάζει στη μισαλλοδοξία, το φόβο και τον εγκλωβισμό για το παρόν και το μέλλον μας. Η δεύτερη επιλογή μας δίνει προοπτική και επιλογές.

 Ας αναλογιστούμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα με τι εργαλεία θα οικοδομήσουμε από την  αρχή, ότι ξεθεμελιώθηκε εκ βάθρων από την κρίση."

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

μπουρδολογίας το ανάγνωσμα φίλτατε...!!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

Caesar είναι τιμητικό για μένα να εισπράττω σχόλιο από έναν γνωστό μπουρδολόγο, όπως εσύ.

Ανώνυμος είπε...

Caesar ακυρώνεις κάθε επιχείρημα που είχες μέχρι τώρα και κάθε επιχείρημα που θα έχεις από εδώ και πέρα με αυτό το σχόλιο. Πώς είναι δυνατόν να σου λέει κάποιος :
"ή επιλέγουμε ως κοινωνία τον εκβαρβαρισμό με ό,τι αυτός συνεπάγεται ή προχωρούμε σφαιρικά ενημερωμένοι, τσεκάροντας την αλήθεια αυτών που μας σερβίρουν ως επιχειρήματα τετελεσμένης συντέλειας.


Η πρώτη επιλογή μας καταδικάζει στη μισαλλοδοξία, το φόβο και τον εγκλωβισμό για το παρόν και το μέλλον μας. Η δεύτερη επιλογή μας δίνει προοπτική και επιλογές.


Ας αναλογιστούμε με ψυχραιμία και σοβαρότητα με τι εργαλεία θα οικοδομήσουμε από την αρχή, ότι ξεθεμελιώθηκε εκ βάθρων από την κρίση."

Πολύ απλά σου λένε πως πρέπει να σκέφτεται και να λειτουργεί μία υγιείς και δημοκρατική κοινωνία που θέλει την ευημερία της και που ψάχνει την αλήθεια σφαιρικά. Αναδεικνύει την ευκολία με την οποία ο καθένας στις μέρες μας έχει τη δυνατότητα να λέει ότι θέλει και οι υπόλοιποι άκριτα να συμφωνούν μαζί του. Οτι δηλώνεις είσαι,ένα πράγμα. Προτρέπει πολύ απλά να ψάχνουμε τι μας πασάρουν από όλες τις πλευρές (σφαιρικά) και αφού αποκτήσουμε σαφή εικόνα της πραγματικότητας να αποφασίζουμε για τις πράξεις μας. Που το κακό? Για να λες πως αυτό είναι μπουρδολογία, μάλλον είσαι από αυτούς που ότι δηλώνουν είναι. Ασε να σε κρίνουν άλλοι όπως τους κρίνεις και εσύ και σταμάτα να μιλάς για τον εαυτό σου και να παραμυθιάζεις, επειδή έτσι αποκτάς υπόσταση, τους άλλους αλλά και τον εαυτό σου. Ενημερώσου χωρίς προκαταλήψεις και ίσως τότε δεν είναι αργά να βοηθήσεις και εσύ να γίνουν τα πράγματα σωστά.

Με σεβασμό προς το πρόσωπό σου,
ΒΡΟΥΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Βρούτε..με απόλυτο σεβασμό στην πολύ ωραία γραφή σου, σου απαντώ και προκαλώ παράλληλα και τον αρθρογράφο να ανεβάσει ένα αντικειμενικό άρθρο για το συγκεκριμένο ζήτημα και να γίνει μια κουβέντα ανάμεσα μας με επιχειρήματα εκατέρωθεν. Δεν σου κρύβω ότι μου άρεσε ο τρόπος που γράφεις γι αυτό και σου μιλάω κόσμια κι εγώ. Εαν όλοι από το συγκεκριμένο blog είχαν τον δικό σου τρόπο τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά για ολόκληρη την τοπική κοινωνία...

ο σεβασμός για το πρόσωπο σου είναι αμοιβαίος...!!

caesar