Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2012

ΗΜΕΡΙΔΕΣ "ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ" ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ... ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

"Ξεχάσατε" τα πλεονεκτήματα...
Δεν πειράζει... "Ενημέρωση" ήταν και πέρασε...

Στο πλαίσιο της χειραγώγησης και της παραπλάνησης των επαγγελματιών του τουρισμού και άλλων..., την περασμένη Τρίτη διοργανώθηκε στο πολιτιστικό κέντρο Μουδανιών ημερίδα «ενημέρωσης» με τίτλο:  

 «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ - ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ -  ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ». (Δείτε εδώ)

Η ημερίδα όπως μάθαμε δεν «τράβηξε», παρά τη διαφήμιση που έπεσε, καθώς συγκεντρώθηκαν περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων, οι 10 ήταν διαφημιστές και άλλοι 10 ήταν δημοσιογράφοι...

Στην ημερίδα αυτή (όπως συνηθίζεται άλλωστε...) ήταν προσκεκλημένοι να τοποθετηθούν αυστηρά και μόνο καθηγητές από το ΑΠΘ και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι συμμετείχαν σε γνωμοδοτήσεις κατά της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στη ΒΑ Χαλκιδική. 

Κανένας προσκεκλημένος από την αναπτυξιακή πλευρά που στηρίζει με επιστημονικά, οικονομικά και κοινωνικά επιχειρήματα τα οφέλη της μεταλλείας, πάρα το ό,τι το σλόγκαν της ημερίδας ήταν «στόχος είναι η ενημέρωση και μόνο για τον τουριστικό κλάδο»...

Καμία έκπληξη μέχρι εδώ, καθώς όλα αυτά τα χρόνια είναι γνωστό, πως για την... ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών ενάντια στη μεταλλευτική δραστηριότητα, ακολουθείται η «συνταγή» της αποστείρωσης και της φίμωσης της άλλης πλευράς, στην παγίδα της οποίας πέφτουν  δημοσιογράφοι, κανάλια, sites και blogs, που αναπαράγουν τα προμαγειρεμένα ψηφίσματα και συμπεράσματα αυτών των ημερίδων.(Και έχεις μετά τους αντιδρώντες να διαμαρτύρονται ότι δεν τους παίζουν τα ΜΜΕ, όταν έχουν καταντήσει μαϊντανοί... Για άλλους λόγους... Σίγουρα όχι περιβαλλοντικούς...)

Στην περίπτωση της προχθεσινής ημερίδας, «όλα πήγαν στραβά» για τους εμπνευστές  – διοργανωτές της. Εκτός του ότι δεν είχαν την προσδοκώμενη προσέλευση, δεν μπόρεσαν να εκδώσουν και ψήφισμα αντίθεσης στη μεταλλευτική δραστηριότητα, καθώς ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν και  10 επαγγελματίες τουριστικών επιχειρήσεων, που έχουν έδρα τη ΒΑ Χαλκιδική, η παρουσία των οποίων πάγωσε το θερμό κλίμα, που είχαν δημιουργήσει οι λιγοστοί φίλοι του αντιμεταλλευτικού μπλοκ...

Για τα καταστροφολογικά σενάρια, που ακούστηκαν, όσοι δεν τα έχετε ακούσει μπορείτε να δείτε το σχετικό βίντεο από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της TV Χαλκιδική (Δείτε εδώ). 

Από εμάς θα μάθετε όσα δεν ακούστηκαν από κανένα μέχρι στιγμής.

Οι επαγγελματίες της ΒΑ Χαλκιδικής, όταν πήραν το λόγο, είπαν χωρίς περιστροφές, πως δε νοείται οικονομική ζωή στα Μαδεμοχώρια, χωρίς την παρουσία των μεταλλείων (αφού πρώτα εξήγησαν τι σημαίνει Μαδεμοχώρια, καθώς οι περισσότεροι  δεν ήξεραν...)

 Επίσης τόνισαν, ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα μόνο θετικά πράγματα έχει προσφέρει στον τόπο, ενώ υπογράμμισαν πως δεν έχει εμποδίσει ποτέ μέχρι τώρα καμία άλλη παραγωγική δραστηριότητα. 

Μάλιστα εξήγησαν τόσο στο πάνελ όσο και στο λιγοστό ακροατήριο, πως μεγαλύτερο κακό στις επιχειρήσεις τους έχει προκαλέσει η συστηματική δυσφήμιση, που κάνει το αντιμεταλλευτικό μπλοκ στην περιοχή και όχι η μεταλλευτική δραστηριότητα. Μερικοί εξ αυτών εκτίμησαν πως η κρίση σε συνδυασμό με την αρνητική παρουσίαση της περιοχής τους από τους αντιδρώντες έχει επιφέρει μια ριζική μείωση στο τζίρο σε ποσοστό 50%...

Επίσης οι παρευρισκόμενοι επαγγελματίες διατύπωσαν ενστάσεις και ερωτήματα στην τοποθέτηση του καθηγητή μελισσοκομίας του ΑΠΘ κ. Θρασυβούλου, ο οποίος εμφανίστηκε κατηγορηματικός στο ότι  «η μεταλλευτική δραστηριότητα θα καταργήσει τη μελισσοκομική», χωρίς πάρουν καμία απάντηση.

 Ο κ. Θρασυβούλου υποστήριξε πως «οι τόνοι σκόνης από την ανοιχτή εξόρυξη θα σκεπάσουν τα φυτά, τα οποία θα πεθάνουν. Αν δε ζουν τα φυτά, δε ζουν οι μέλισσες», είπε.

Προφανώς ο κ. Θρασυβούλου πίστεψε ότι αυτοί που εξέφρασαν την αντίθεση τους στα λεγόμενα του, ήταν άσχετοι με τη μελισσοκομία και έτσι πιθανώς να εκτίμησε, ότι δεν ήταν χρήσιμο να τους απαντήσει. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν από την Αρναία, της οποίας οι ποικιλίες μελιού, συγκαταλέγονται στις κορυφαίες της εγχώριας παραγωγής.

Όλοι όμως ξέρουν (ακόμη και αυτοί που φέρνουν τη συντέλεια...), πως κανένας μελισσοκόμος της Αρναίας ή της Χαλκιδικής δεν έχει τα μελίσσια του στον Κάκαβο, καθώς τα φυτά του δεν προσφέρουν την τροφή, που επιζητούν οι μέλισσες για να παράξουν μέλι. (Πολλοί μελισσοπαραγωγοί έχουν τα μελίσσια τους από Νικήτη μέχρι τη Θάσο και την Καλαμάτα, πάντως όχι στον Κάκαβο), ενώ είναι της πάση γνωστό, ότι οι μέλισσες δεν είναι πουλιά... Όταν βγουν από την κυψέλη τους δεν απομακρύνονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 3 με 5 χιλιομέτρων από αυτή. 

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα έντονης αμφισβήτησης , που εισέπραξαν  από τους παρευρισκόμενους επαγγελματίες της ΒΑ Χαλκιδικής, οι διοργανωτές απέφυγαν να προβούν στην έκδοση ψηφίσματος αρνητικής τοποθέτησης ή συμπερασμάτων για τη μεταλλευτική δραστηριότητα. 

Ένα είναι βέβαιο. Όπου υπάρχει παράλληλη παρουσία επιχειρημάτων και όχι μονόπλευρη, οι εκπρόσωποι του αντιμεταλλευτικού λόμπι «πνίγονται» μέσα σε 3 τρόπους αντίδρασης. Τη σιωπή, το ψέμα και τις κραυγές. 

ΥΓ. Πολλοί από τους παρευρισκομένους αναρωτήθηκαν,  εκ των υστέρων και αρκετοί εξ αυτών ανοιχτά, ποια θα ήταν, σύμφωνα με το τίτλο της ημερίδας, «τα πλεονεκτήματα» της μεταλλευτικής δραστηριότητας, που είχαν σκοπό να παρουσιάσουν οι διοργανωτές και οι εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας.  

Είναι αξιοσημείωτο ότι ένας εκ των ομιλητών μίλησε 3 ολόκληρα τέταρτα ΜΌΝΟ για τα μειονεκτήματα της μεταλλευτικής δραστηριότητας, χωρίς να φέρει την ιδιότητα ειδικού επιστήμονα επί του ζητήματος, μετατρέποντας έτσι τους προσκεκλημένους καθηγητές από πρωταγωνιστές σε κομπάρσους. 

Τόσο...σοβαρές είναι αυτές οι ημερίδες «ενημέρωσης» κατά της μεταλλευτικής δραστηριότητας.


25 σχόλια:

κατάπληκτος είπε...

"συγκεντρώθηκαν περίπου 50 άτομα, εκ των οποίων, οι 10 ήταν διαφημιστές και άλλοι 10 ήταν δημοσιογράφοι"

10 διαφημιστές; Στα Μουδανιά;

10 δημοσιογράφοι; Στα Μουδανιά;

μπας και υπερβάλλεις λίγο;

Ανώνυμος είπε...

νεκροθάφτη... θα συμφωνήσω μαζί σου ότι οι μέλισσες δεν φεύγουν πάνω από 2-3 χιλιόμετρα από την κυψέλη τους και σου δίνω απόλυτο δίκιο... από την άλλη όμως δεν μας είπες πόσο μακρυά ταξιδεύει αυτή η τοξική σκόνη... άσε τα κόλπα και μίλα την γλώσσα της αλήθειας...η σκόνη από την Σαχάρα ενίοτε φτάνει μέχρι την Χαλκιδική..η σκόνη από τον κακαβο γιατί να μην φτάσει στην Θάσο η στην Πελοπόννησο???

caesar

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Δε μας σχολίασες το άλλο... Οτι δεν υπάρχουν μελίσσια στον Κάκκαβο...Συμφωνείς και σ' αυτό ή διαφωνείς;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

22 Νοεμβρίου 2012 9:21 μ.μ

Αγαπητέ φίλε από αυτό το blog δε θα διαβάσεις ποτέ υπερβολές. Οτι γράφουμε ισχύει.

Ανώνυμος είπε...

δεν το ήξερα πως οι σεκιουριταδες επιτρέπουν να στήνουν Μελίσσια οι μελισσοκόμοι στον κακαβο...!!! η κατάσταση εκεί είναι σαν την πράσινη γραμμή στην Κύπρο όπως έχετε καταντήσει τον κακαβο...!!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

απάντηση για τον 23 Νοεμβρίου 2012 12:56 π.μ.

είναι καταπληκτικό πως εσύ ο ασήμαντος άνθρωπος ψάχνεις κάτι να πεις για να μας υπενθυμίσεις την γελοία ύπαρξη σου.

caesar

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Caesar επίτηδες αλλά απαντάς απο αυτά που σε ρωτάμε ή τα έχεις χάσει τα λογικά σου από τις ψυχωτικές σου εμμονές;
Σε ρωτάμε πως σχολιάζεις ότι το γεγονός ότι μας έχετε φλομώσει με τις μέλισσες, όταν δεν υπάρχουν μελίσσια στον Κάκκαβο και εσύ απαντάς εντελώς ασυνάρτητα... Τι σου συμβαίνει τελικά;

Ανώνυμος είπε...

νεκροθάφτη τι δεν κατάλαβες να σου το εξηγήσω και πάλι??? είμαι σαφέστατος...αν έχει πρόβλημα κατανόησης να αφιερώσω λίγο χρόνο περισσότερο για σένα...!!!

caesar

Y.Γ. διάβασε ξανά και ξανά τις απαντήσεις μου και κάποια στιγμή θα τις κατανοήσεις...!!!

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Caesar η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη. Μιλάτε για κίνδυνο της μελισσοκομίας στη Χαλκιδική, όταν στον Κάκκαβο δεν υπάρχει κανένα μελίσσι. Γιατί υπεκφεύγεις με λεκτικά σχήματα;

Ανώνυμος είπε...

εάν μου απαντήσεις εσύ πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει η τοξική σκόνη θα σου απαντήσω κι εγώ για τα μελίσσια...!!!

caesar

λάκης είπε...

Το ίδιο σχόλιο το έγραψα και στο antigold.wordpress το γράφω και εδώ με κίνδυνο να γίνω άλλο ένα μπομπολάκι.

Είναι συγκρίσιμη η Σαχάρα με το επιφανειακό ορυχείο;
Η Σαχάρα έχει έκταση περίπου 10.000.000m2 και εκτείνεται σε 10 χώρες.

Δεν υποτιμώ την εκπεμπόμενη σκόνη από το ορυχείο αλλά η σύγκριση είναι αφελής.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Σα μωρό παιδί κάνεις... Με το άμα και με το θαμα είσαι... Επιτέλους σοβαρέψου.

Ανώνυμος είπε...

επί τέλους νεκροθάφτη κανε μια κουβέντα σοβαρή χωρίς προπαγάνδα και χωρίς υπεκφυγές.... ΜΠΟΡΕΙΣ?????????????????????????????
η σοβαρότητα φαίνεται στα επιχειρήματα..!!!
έχεις επιχειρήματα??????????????????

caesar

Ανώνυμος είπε...

συνομιλητή 23 Νοεμβρίου 2012 7:36 μ.μ.
σέβομαι απόλυτα την εκτίμηση που κάνεις όσον αφορά την έκταση αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά ουσιαστική. η σκόνη από το μεταλλείο θα είναι ΤΟΞΙΚΗ. Άρα όπου και αν φτάσει η σκόνη έστω... λέω έστω... στα 50 χιλιόμετρα όπου και αν πέσει θα καταστρέψει τα πάντα...!!!
ευχαριστώ για την σοβαρότατη παρατήρηση σου...!! έτσι υπάρχει διάλογος και μάλιστα σοβαρός...!!

caesar

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Caesar ένα πράγμα θα σου πούμε μόνο. Πρόσεξε μην ο χαρακτηρισμός "νεκροθάφτης" σου γυρίσει σε μπούμεραγκ. Συμβαίνει πολλές φορές στη ζωή ξέρεις, ότι λέμε για άλλους να το λουζόμαστε.

Απο εκεί και πέρα ανταλλαγή σοβαρών επιχειρημάτων με ένα από τους ιδεολογικούς χειραγωγητές της κατάντιας, που βρίσκεται η Ιερισσός δε μπορεί να γίνει.

Σου δίνουμε ένα βήμα, που στο blog σου δε θα έδινες ποτέ. Δείξε σεβασμό τουλάχιστον σ' αυτό και σοβαρέψου.

Υπάρχει κόσμος που κοιμάται σε καρότσια σούπερ μάρκετ και χαρτόκουτα και έχουμε εσένα να μας λες ασυναρτησίες για "σκόνες απο τη Σαχάρα" και "τοξική σκόνη από τον Κάκκαβο", όταν το μόνο πράγμα που συνδέει τις δύο περιοχές είναι το αρρωστημένο σου μυαλό...

Ανώνυμος είπε...

Απο πού προκύπτει ότι θα είναι τοξική η σκόνη;

Ανώνυμος είπε...

Προς Ceasar:

Θα συμφωνήσω με τον 11:25. Αλήθεια Ceasar, από πού προκύπτει ότι η σκόνη που θα δημιουργηθεί από τις ανατινάξεις στις Σκουριές θα είναι τοξική; Βλέπουμε ότι βγαίνουν ακόμη και οι "επιστήμονες" που έχετε στρατολογήσει, συγγνώμη επιστρατεύσει, και το διατυμπανίζουν παντού. Έχεις λίγο πιο συγκεκριμένες πληροφορίες; Μήπως γνωρίζεις κάτι για τη σύσταση του κοιτάσματος των Σκουριών που δε γνωρίζουμε εμείς που εργαζομαστε στην εταιρεία;

Ένα από τα πάνω από 1000 "μπομπολάκια"

ΥΓ. και μη μου πείς ξανά για το κυάνιο γιατί στην έχω έτοιμη την απάντηση. Θέλω κάτι πιο πειστικό. Βάλε τα δυνατά σου ;-)

Ανώνυμος είπε...

απαντηση για την τοξικη σκονη στους
24 Νοεμβρίου 2012 9:54 π.μ.
23 Νοεμβρίου 2012 11:25 μ.μ.

ο πλέον ειδικώς από μένα σας δίνει την απάντηση στο 23.30 γι αυτό ακριβώς που υποστηρίζω. όλη η συνέντευξη είναι πραγματικά συγκλονιστική και με στοιχεία.
δείτε την γιατί πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον..!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

και μια μια απλή επεξήγηση δική μου όσο μπορώ να είμαι γνώστης..
το γεωλογικό υπέδαφος εμπεριέχει βαρέα μέταλλα. αρσενικό κάδμιο κ.λ.π.
αυτά όσο βρίσκονται σε αδράνεια στο υπέδαφος δεν είναι τοξικά. όταν λοιπόν αυτά με τις ανατινάξεις κονιορτοποιηθούν αποκτούν τοξικότητα...
ελπίζω να σας κάλυψα...!!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

για το καλό σας και μόνο συμπατριώτες πολίτες Αριστοτέλη.
εάν έχετε υποστηρικτές στα πιστεύω σας ανθρώπους που όλη η Ελλάδα τους καταδικάζει για τις ενέργειες τους θα πρεπε να ντρέπεστε. εάν όπως λέτε και υποστηρίζετε είστε δημοκράτες τότε (χωρίς να σας κάνω υπόδειξη μην το πάρετε στραβά ίσως να σας διέφυγε) να διαγράψετε τον τύπο που έχει γίνει μέλος σας στο fb με κεντρική φωτογραφία ναζιστικούς χαιρετισμούς. αποδείξτε μ αυτήν την ενέργεια πως είστε δημοκράτες..!!! το μέλος λέγεται Γιάννης Πασχαλιδης.
αυτήν την ενέργεια μου ελπίζω να την δείτε καλοπροαίρετα γιατί κι εγώ καλοπροαίρετα σας το λέω.

caesar

Ανώνυμος είπε...

τι έγινε νεκροθάφτη??? υιοθετείς πολιτικές και τακτικές της χρυσής αυγής??? και μετά μου λες πως είσαι δημοκράτης!!!!
έτσι αποδεικνύεις ότι και τα μεταλλεία με τις ίδιες τακτικές της χρυσής αυγής ξεκινάτε να τα λειτουργήσετε....
βλέπω το κάνεις γαργάρα το θέμα...!!!

caesar

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Μια κίνηση σαν αυτή που προτείνεις νομίζουμε ότι θα προκαλούσε αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείς. Κινήσεις σαν αυτές το έφεραν μέσα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Κινήσεις σαν αυτές δίνουν στον συγκεκριμένο κόμμα διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Από τη στιγμή που έχεις τόσο καλή γνώση της σελίδας και των φίλων μας στο FB, θα έχεις προσέξει ότι έχουμε ζητήσει από το συγκεκριμένο φίλο της σελίδας μας να μην διατυμπανίζει τις απόψεις του στον τοίχο μας και να τις κρατάει αυστηρά για τον εαυτό του.

Όπως και να έχει σ' ευχαριστούμε για την επισήμανση, αλλά επίτρεψε μας να έχουμε διαφορετική προσέγγιση σε τέτοια θέματα, από τη δική σου.


Ανώνυμος είπε...

Ακόμη και τα τηλεοπτικά πουλημένα κανάλια μικρά και μεγάλα έχουν αποκλείσει την χρυσή αυγή από τις εκπομπές τους και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Εάν εμφάνιζαν τις απόψεις και τα πιστεύω της χρυσής αυγής τα ποσοστά τους δεν θα ήταν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στο 13% αλλά στο <23%>.. άρα τα κανάλια κάνουν και κάτι χρήσιμο που και που...!!! Να έρθω τώρα και σε σας με γνώμονα αυτό το στοιχείο... Εάν αποκλειστεί το συγκεκριμένο άτομο λέτε να ανέβαζε η χρυσή αυγή τα ποσοστά της περισσότερο απ ότι είναι στην Χαλκιδική και δη στην βόρεια Χαλκιδική που ήδη είναι ανεβασμένα με τις πολιτικές και τακτικές ορισμένων παραγόντων της περιοχής και των κυβερνώντων?? μια δική σας παρατήρηση στο συγκεκριμένο άτομο δεν σας απαλλάσσει και δεν αρκεί. Είναι μια μεσοβέζικη λύση για σας που θέλετε να έχετε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο... άρα μπορούμε να ισχυριστούμε κι εμείς, σύμφωνα πάντα με τι δικό σας σκεπτικό που λέτε ότι μας στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι εσάς σας στηρίζει η χρυσή αυγή εφόσον αποδέχεστε στα μελή σας χρυσαυγιτες. παράλληλα μπορούν να εξαχθούν και άλλα συμπεράσματα και πολλά μάλιστα....ξέρετε κάτι...??? αυτό που λέει ο σοφός λαός... καλύτερα να σου βγει το μάτι παρά το όνομα...!! στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε καλό θα ήταν οι κινήσεις αυτές όσον αφορά την χρυσή αυγή να είναι πολύ προσεκτικές

caesar

Ανώνυμος είπε...

τι έγινε ρε παιδιά??? δόθηκε εντολή άνωθεν να σβήσετε το σχόλιο μου????
κρίμα!! και νόμιζα πως υπήρχε ελευθερία λόγου στο blog σας...!!!
είναι τόσο ενοχλητική η αλήθεια μου???
δεν έβριζα κανένα άρα υπάρχει λογοκρισία που παραπέμπει σε άλλους καιρούς που εσείς εντέχνως αρνείσται αλλά στην πραγματικότητα τους επιδιώκετε...!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

τι έγινε ρε παιδιά πανικοβληθήκατε????

caesar

Y.Γ. δεν σας απείλησα ποτέ αντίθετα με σας...!!!