Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

ΓΙΑΤΙ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Και θα συνεχίσουμε να ανεργούμε, όσο δεν παράγουμε τίποτα!
Ένας πολύ καλός φίλος του blog μας έστειλε με email μια αλληγορική αφήγηση, που εξηγεί με πολύ γλαφυρό τρόπο, γιατί η νεολαία μας δυσκολεύεται να βρει εργασία στη χώρα.  

Τη δημοσιεύουμε γιατί πιστεύουμε πως δίνει τροφή για βαθύτερες σκέψεις...

 "Ο Γιάννης άρχισε την ημέρα του νωρίς  βάζοντας το ξυπνητήρι του (MADE IN SWITZERLAND) για τις 6 το πρωί...

Σηκώθηκε από το κρεβάτι του (MADE IN SWEDEN)

Έφτιαξε τον καφέ του (PRODUCED IN BRAZIL)

Ξυρίστηκε με την ηλεκτρική του μηχανή (MADE IN GERMANY)

Έβαλε αποσμητικό (MADE IN BELGIUM)

Φόρεσε το πουκάμισό του (MADE IN TURKEY),

τα jeans με φίρμα (MADE IN SRI LANKA),

κάλτσες (MADE IN EGYPT),

 παπούτσια (MADE IN ITALY).

Έφτιαξε τα αυγά του στην καινούρια ηλεκτρική κουζίνα (MADE IN KOREA)

Έφαγε λίγο τυρί GOODA ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ και ΜΙLNER ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

μαζί με λουκάνικο ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗΣ και ντομάτα από το ΙΣΡΑΗΛ,

μετά δύο μήλα ΧΙΛΗΣ και ένα πορτοκάλι ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ.

Έριξε μία ματιά στο laptop του (MADE IN JAPAN)

Ήλεγξε τα emails του κοιτάζοντας συγχρόνως το ρολόι του (MADE IN TAIWAN).

Μετά κλείδωσε την πόρτα (MADE IN CANADA),

ενεργοποίησε το συναγερμό (MADE IN USA),

μπήκε στο αυτοκίνητό του (MADE IN SPAIN),

το γέμισε με βενζίνη (από SAUDI ARABIA)

και συνέχισε το ψάξιμο για μια καλή δουλειά στην ΕΛΛΑΔΑ.

Στο τέλος μιας ακόμα άκαρπης και αποκαρδιωτικής προσπάθειας για εύρεση
εργασίας και αφού εκτύπωσε μερικά ακόμα αντίγραφα συστατικών επιστολών σε
εκτυπωτή (MADE IN MALAYSIA),

ο Γιάννης αποφάσισε να ξεκουραστεί λίγο. Έβαλε τις παντόφλες του (MADE IN
BRAZIL),

άνοιξε μια μπύρα (MADE IN ENGLAND),

έφαγε μια μπριζόλα (PRODUCED IN BULGARIA)

και άνοιξε την τηλεόραση (MADE IN INDONESIA).

Καθώς παρακολουθούσε τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ σίριαλ προσπαθούσε να σκεφτεί τι φταίει
και δεν μπορεί να βρει μια δουλειά στην ΕΛΛΑΔΑ..."


ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η βαθιά οικονομική ύφεση στην οποία βρισκόμαστε έχει παγώσει τα όνειρα επαγγελματικής αποκατάστασης τουλάχιστον δύο γενεών Ελλήνων. 

Εκατομμύρια νέες Ελληνίδες και Έλληνες με πτυχία, με δεξιότητες, με διάθεση για προσφορά και δημιουργία είναι καθηλωμένοι στην απραξία, λόγω έλλειψης προσφοράς θέσεων εργασίας. 

Ενδεικτικό στοιχείο αυτής της κατάστασης είναι το γεγονός ότι το ποσοστό ανεργίας στους νέους μέχρι 24 ετών υπολογίζεται στο 52,4%.!!! Κάποιες χιλιάδες δεν το αντέχουν αυτό το σκηνικό και έχουν ήδη μεταναστεύσει ή ετοιμάζονται να φύγουν.

Σε όλους πλέον είναι γνωστές οι διαπιστώσεις, τα ευρήματα, αλλά και τα αίτια της οικονομικής πλευράς αυτής της κρίσης. Κατά τη γνώμη μας τα αίτια είναι πιο σημαντικά από τις διαπιστώσεις. Η ανάλυση των αιτιών, που μας έφεραν σ΄αυτό το σημείο, δείχνει και το δρόμο της εξόδου από το τέλμα.

Παρ' όλα αυτά, κι ενώ η οικονομία μας πάσχει βαριά από την έλλειψη πρωτογενούς τομέα παραγωγής, υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα επιστρέψει αν κλείσουν και τα τελευταία εναπομείναντα εργοστάσια, αν ακυρωθούν και οι λιγοστές επενδύσεις, αν απολυθούν εργαζόμενοι... Για πόσο ακόμη θα συνεχίζουμε να εθελοτυφλούμε;

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

πρώτη φορά που ανεβάζεις και κάτι σωστό...
εάν όμως υπαινίσσεσαι ότι θα πρέπει να ξεπουλήσουμε την Ελλάδα σε Καναδούς, Γερμανούς, άραβες και σε οποιονδήποτε άλλο για να έχουμε μια δουλειά με υποτέλεια τότε προτιμάω να πεθάνω στην πείνα αλλά να μην ξεπουλήσω αυτόν τον τόπο στο μερίδιο που μου αναλογεί...

caesar

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Τι σχέση έχει το made in από την κίνηση της αγοράς. Εκτυπωτές, αυτοκίνητα και όλα τα made κάπου αλλού ελληνικές αντιπροσωπείες τα έχουν τα πουλούν τα επισκευάζουν. Δεν ξέρω αν γίνομαι κατανοητός. Απλά θα συμφωνήσω πως σε 'οτι μπορούμε να παράγουμε στην ελλάδα πρέπει να το κάνουμε και όσο μπορούμε να καταναλώνουμε ελληνικά προϊόντα. Έλα όμως που ο Γερμανός μου πουλάει πιο φθηνά τα ήδη πρώτης ανάγκης από ότι ο Έλληνας και εγώ ως φτωχός που υπολογίζει το παραμικρό θα αγοράσω από αυτόν που με συμφέρει. Αυτό είναι το συστημα που ζούμε άλλωστε , ελεύθερη αγορά, ταχαμου ταχαμου που λεει και ο μπακαλόγατος, το καπιταλιστικό.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

ceasar σ' ευχαριστούμε πολύ για τη φιλοφρόνηση.

Αν παραμερίσουμε το υπερεγώ μας κάποια στιγμή, τότε πραγματικά δε θα έχουμε καμία ανάγκη Καναδούς, Γερμανούς, Άγγλους, Ρώσους, Κινέζους και Άραβες για να ξαναγίνουμε κράτος.

Εμείς ως κοινωνία πρέπει να τραβήξουμε το κάρο από το βούρκο.

Αυτό για να γίνει απαιτείται αλληλεγγύη, ενότητα και συλλογικότητα, χωρίς κομματικές παρεμβολές. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως. Είμαστε καταδικασμένοι να αλληλοτρωγόμαστε μεταξύ μας.

Σεβόμαστε την επιλογή σου να πεινάσεις μέχρις εσχάτων. Επίτρεψε μας αν είμαστε σε θέση να σε βοηθήσουμε, να το κάνουμε χωρίς προαπαιτούμενα, όρους και προυποθέσεις. Την ίδια στάση θα επιθυμούσαμε να τηρήσεις και εσύ αν βρεθούμε σε θέση πείνας και φτώχειας.

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Απάντηση στον 8 Νοεμβρίου 11:29 π.μ.

Συγχώρεσε μας που θα στο πούμε, αλλά σκεπτικά σαν το δικό σου, συνέβαλαν τα μέγιστα για να βρεθεί η χώρα στο σημείο που βρίσκεται. Η μεταπράτηση και η παροχή υπηρεσιών δεν ξέρουμε αν το έχεις αντιληφθεί δε μπορούν να σταθούν ακόμη και στον καπιταλισμό, όταν δεν υπάρχει απο πίσω πρωτογενής τομέας παραγωγής. Καλό είναι να είσαι αντιπρόσωπος, αλλά ακόμη καλύτερα είναι να είσαι παραγωγός...

Ανώνυμος είπε...

όταν η αλληλεγγύη είναι για το κοινό καλό και για κοινό σκοπό σαφώς και είναι δεκτή...!!!

caesar