Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΧΡΥΣΩΡΥΧΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ


Η Εταιρία Gabriel Resources που εστιάζει στην ανάπτυξη έργων της στη Ρουμανία, γνωστοποίησε ότι στο δημοψήφισμα που έγινε την Δευτέρα έλαβε θετικό αποτέλεσμα από την τοπική κοινωνία, για την επικείμενη απόφαση της επανεκκίνησης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή των βουνών Apuseni και συγκεκριμένα στο έργο χρυσού Rossia Montana, το οποίο αν κατασκευαστεί, θα είναι το μεγαλύτερο ανοιχτό μεταλλείο στην Ευρώπη. 

Το δημοψήφισμα που έγινε την περασμένη Κυριακή αποκάλυψε ότι περίπου 63% των ψηφοφόρων είναι θετικοί για την επιστροφή της μεταλλευτικής δραστηριότητας στα Καρπάθια Όρη, ξεκινώντας και πάλι την εξόρυξη στο κυριότερο έργο της εταιρίας (Rossia Montana), το οποίο είχε δεχθεί σοβαρές αντιδράσεις. 


Παρ όλη την ισχυρή χιονόπτωση στην ορεινή περιοχή, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα έφτασε το 43% δικαιούχων ψηφοφόρων, σε ισοδύναμη αντιστοιχία με την συμμετοχή στις γενικές Κοινοβουλευτικές εκλογές στις 9 Δεκεμβρίου.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το αποτέλεσμα εκφράζει την επιθυμία του τοπικού πληθυσμού που επηρεάζεται άμεσα από το έργο, πολλοί από τους οποίους δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα εκλογικά κέντρα λόγω της κακοκαιρίας. Η πλειοψηφία αυτών που τα κατάφεραν, καταχώρησαν την θετική τους ψήφο για την μεταλλευτική δραστηριότητα και για το συγκεκριμένο έργο».

«Μετά τις γενικές κοινοβουλευτικές εκλογές, ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την νεοεκλεγείσα κυβέρνηση της Ρουμανίας για την υλοποίηση του έργου, δεδομένων  των δυνατοτήτων δημιουργίας εργατικού δυναμικού και των σημαντικών οικονομικών και περιβαλλοντικών οφελών που θα προσφέρει στους ανθρώπους της Ρουμανίας», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Jonathan Henry.

Η θυγατρική εταιρία της Gabriel, Rossia Montana Gold Corporation, σκοπεύει στην χρήση κυανίου για την εξόρυξη 314 τόνων χρυσού και 1500 τόνων αργύρου στην δυτική περιφέρεια της Ρουμανίας Alba. 

Το έργο είναι σε αναμονή για 14 χρόνια και περιμένει ακόμη την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έγιναν το 2010 από την Oxford Policy Management με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, το έργο αναμένεται να φέρει έσοδα ύψους 19 δις δολαρίων στην Ρουμανία υπό μορφή άμεσων ή έμμεσων συνεισφορών, υπολογίζοντας με τιμή βάσης για τον χρυσό τα 900 δολάρια. Αυτή η συνεισφορά αυξάνεται σε πάνω από 30 δις δολάρια με την σημερινή τιμή του χρυσού.

Αναδημοσίευση από το www.goldenthrace.blogspot.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Αναδημοσιεύουμε τη σχετική είδηση, γιατί μέχρι τώρα, το καλά... ενημερωμένο "παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων" σ' όλα τα πέρατα της οικουμένης, παραδόξως δεν την έχει δημοσιεύσει... 

Να μην το αδικούμε, ίσως περιμένει τις "ανταποκρίσεις" των Ρουμάνων οικολόγων, οι οποίοι όλο και κάτι "πιπεράτο" θα έχουν να προσθέσουν για την "αλλοίωση" της δημοκρατικής βούλησης του λαού της Ρόσια Μοντάνα...

13 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το πρόβλημα σου είναι το παρατηρητήριο που δεν το δημοσίευσε η το να κάνουμε κι εδώ ένα δημοψήφισμα???
αν τολμάτε για δημοψήφισμα εδώ... ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα....!!
κάντε την εισήγηση σας στο Παχτακι να το διοργανώσει....

caesar

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Caesar συμπεριφέρεσαι αλλαζονικά όπως πάντα, υποτιμώντας τη ήδη δημοκρατικά εκφρασμένη θέση των πολιτών του δήμου μας για το ζήτημα της επένδυσης...

Ανώνυμος είπε...

Να κάνουμε δημοψήφισμα κύριε caesar, με ποιούς όρους και ποιές προυποθέσεις; Θα πάρουν μέρος και οι θιασώτες του μηδενισμού (αναρχικοί); Θα έχουν δικαιώμα ψήφου οι δημότες της Κερατέας, του Κιλκίς, της Αλεξανδρούπολης, της Καλαμαριάς; Κύριε λυπούμε ειλικρινά έχετε φέρει τη δημοκρατία στα μέτρα σας. Αυτό όμως δεν είναι δημοκρατία, που ευαγγελίζεστε. Αυτό θυμίζει το σκοινί που χρησιμοποιούν οι νοικοκυρές για να απλώσουν τα ρούχα τους. Οταν κόβεται και μέχρι να τελειώσει δένουν τη μια άκρη με την άλλη. Να σας προλάβω δεν είμαι νοικοκυρά, ούτε γυναίκα. Είμαι σύζυγος νοικοκυράς και συνταξιούχος καπετάνιος του εμπορικού ναυτικού, ο οποίος τώρα στα γεράματα μαθαίνω στη γυναίκα μου ναυτικούς κόμπους και αυτή σε μένα οικιακή οικονομία.

Ανώνυμος είπε...

Άντε και να γίνει δημοψήφισμα θα δεχτείτε το αποτέλεσμα του; Εδώ δε δέχεστε το αποτέλεσμα των εκλογών του 2010. Σας έχει βάλει μπροστά ο Βλαχόπουλος και γαυγίζετε σαν τα σκυλιά, ήρθε και ο "Απόστολος" του τυχοδιωκτισμού και σας απόκανε.

Με τι δημοκρατικά προσόντα θα λάβετε μέρος σε ένα δημοψήφισμα εσείς, που σπέρνετε το φόβο και τον τρόμο στην περιοχή;

Ανώνυμος είπε...

Αν δεν είναι δημοκρατικό το δημοψήφισμα τότε τι είναι?? οι υπουργικές αυθαίρετες αποφάσεις υπό το βάρος των πιέσεων του κεφαλαίου???
Όσο για τον καπετάνιο θα του έλεγα ότι το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει στον δήμο Αριστοτέλη και φυσικά και στους όμορους δήμους που θίγονται από τις βλαβερές συνέπειες της εξόρυξης.
Ο δήμος Αριστοτέλη καπετάνιε δεν είναι καράβι για να κάνουμε ανταρσία. Διαμαρτυρόμαστε για την επικείμενη καταστροφή και φυσικά ζητάμε το αυτονόητο συνταγματικό και δημοκρατικό μας δικαίωμα ...ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ..!!
καπετάνιε με όλο τον σεβασμό όμως η οικιακή οικονομία με την καταστροφή της περιοχής μας δεν έχει καμιά μα καμία απολύτως σχέση...!!
καμία συνταγή κακαβιάς αν μου έδινες θα την εκτιμούσα αφάνταστα...!!!

caesar












τι αλλο απο το αυτονοητο..ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ..!!!

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Καπετάνιε υποκλινόμαστε στο σχόλιο που κάνατε. Ειλικρινά μας έχετε αφήσει άφωνους με το συγκριτικό παραλληλισμό του σχοινιού της μπουγάδας. Τιμή μας να φιλοξενούμε σχόλια τέτοιου επιπέδου.

Ανώνυμος είπε...

απάντηση στον 12 Δεκεμβρίου 2012 5:48 μ.μ.
και ποιος σου είπε ότι δεν αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών του 10???
το αποτέλεσμα το αποδεχόμαστε τις πρακτικές και τα σκάνδαλα του Πάχτα δεν δεχόμαστε..!!!
τώρα το ποιος βάζει ποιον και γαβγίζει σαν τα σκυλιά...το είδαμε στον εξάντα ποιος γαβγίζει, μέσα στην στοά με τους εργάτες...!!! εκεί φυσικά δεν μιλάμε για σκυλιά αλλά για μαντρόσκυλα...!!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι η θητεία του κ. Πάχτα τελειώνει σύντομα.

Στις επερχόμενες εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση στην περιοχή νομίζω ότι το πράγμα θα είναι ξεκάθαρο.

Θα υπάρχουν 2 συνδυασμοί που θα έχουν ώς στόχο - σκοπό την μεταλλευτική δραστηριότητα ...

Ο ένας θα είναι υπέρμαχος της επένδυσης και ο άλλος θα είναι αντί μεταλλευτικός.

ΊΔΩΜΕΝ κύριοι ... ΥΠΟΜΟΝΗ
κοντός ψαλμός αλληλούια

Ρίμπας Αθ. Αστέριος
www.palaiochori.com

Ανώνυμος είπε...

Κ. Ρίμπα,
μηπως κανετε ονειρα? Αντε και βγηκε ο αντιμεταλλευτικος συνδιασμος, θα αποκαταστησει την κυβερνηση, τισ μελετες, το ενδεχομενο θετικο ΣτΕ? την ΕΕ που εχει αναγκη μεταλλα? Ολη η Ελλαδα δεν ζει για τιποτα αλλο παρα να δικαιωθει ο Τολης? Να βγει τοτε προθυπουργος και τα λεμε.ο κ.Παχτας και να μη θελει να παρει μερος στυης εκλογες θα ειναι απολθτος δικαιολογιμενος,με τετοια μυαλα και πολεμο ποθ δεχτηκε. Ομως το ονειρο του για μεταλεια θα ζει !!!!..με τα μυαλα σας δεν προχωραει ουτε η χελώνα.αντε , γραψτε κανα γραμμα στον Αι Βασιλη μπας και ακουστουν οι ευχες σας.

Ανώνυμος είπε...

μωρέ ο Πάχτας θα θέλει να είναι υποψήφιος δήμαρχος αλλά ποιος θα δεχτεί να τον βάλει υποψήφιο με τις μαλακίες που έκανε όλα αυτά τα χρόνια...!!

caesar

Ανώνυμος είπε...

Κύριε caesar με τη σειρά μου να σας πω, ότι εκτιμώ και συμμερίζομαι απόλυτα τη διάθεση σας για χιούμορ. Μάλλον θέλετε να διασκεδάσετε τις θλιβερές εντυπώσεις, που έχετε προξενήσει προσωπικά και συνολικά με τη στάση σας, όλοι όσοι αντιστρατεύεστε στην πρόοδο του τόπου μας. Εύχομαι και ελπίζω αυτή η διάθεση να σας φέρει προ της συνεκτίμησης και του αναλογισμού των ευθυνών, που φέρετε για τις παρεκτροπές σας. Προσωπικά είμαι υπερ του δημοψηφίσματος γιατί με κάποιο τρόπο αυτή η κοινωνία πρέπει να θέσει στο περιθώριο τους σφετεριστές των θεσμών.

Ζητάτε δημοψήφισμα όταν οι πράξεις σας δεν έχουν καμία σχέση με τις δημοκρατικές αξίες.

Σ' ότι έχει να κάνει με τη συνταγή της κακαβιάς, που αισθάνομαι ότι ειρωνικά μου τη ζητήσατε, πρέπει να ξέρετε ότι αυτό το φαγητό το γεύονται μόνο όσοι ξέρουν να εκτιμούν τις έννοιες εργασία, κόπος,
δημιουργία, αυταπάρνηση, υπομονή, επιμονή και σεβασμός.

Από την εμπειρία μου σα λέω, ότι όταν φτάσετε κάποια στιγμή σ' αυτό το επίπεδο θα τη γευτείτε την κακαβιά σας όπως πρέπει και δε θα ζητάτε συνταγές, από άλλους.

Ο καπετάνιος

Ανώνυμος είπε...

καπετάνιε καλησπέρα..
έχω κάνει μια διαπίστωση με το τελευταίο σχόλιο σου..η διαπίστωση αυτή είναι πως έχουμε εκ διαμέτρου διαφορετική άποψη του όρου πρόοδος του τόπου μας...αν στο link που σας επισυνάπτω αυτό το ονομάζετε εσείς πρόοδο δεν έχω λόγια να σας πείσω για το αντίθετο... πιστεύω πως γυρνώντας όλο τον κόσμο θα έχετε πλέον πιο πλατείες ιδέες και πιο ανοιχτό μυαλό για να κάνετε σωστή κρίση..!!

http://antigoldgreece.wordpress.com/2012/11/27/%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%B5%CF%83-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BB/#more-20048

για τις πράξεις μας όπως λες θα σου πω πως κάποτε τον Κολοκοτρώνη η τους ΕΑΜΙΤΕΣ στην πιο πρόσφατη ιστορία μας τους αποκαλούσαν τρομοκράτες... άνισο βέβαια το παράδειγμα μου αλλά πολύ κοντινό με την κατοχή της eldorado.

όσο για την κακαβιά που μ αρέσει πιστεύω πως εάν ο κόλπος της Ιερισσού μείνει αμόλυντος θα εξακολουθώ να την τρώω... γιατί είμαι της αρχής πως αν δεν βρέξεις κώλο δεν τρως ψάρια... κοπιάζω καπετάνιε και πολύ μάλιστα για να ζήσω εγώ, η οικογένεια μου και το υπέροχο περιβάλλον που ζω...!!
για την συνταγή που σου είπα δεν ειρωνευόμουν αλλά κυριολεκτούσα...μην είσαι τόσο καχύποπτος... ευχαριστώ για την όμορφη κουβέντα!!!

caesar

STOχASTIS είπε...

Καταρχήν ευχαριστώ το blog για την φιλοξενία.

Έχω την άποψη ...

Και ο γυαλός είναι στραβός και η βάρκα σάπια

Χαίρομαι που ξεκινάει η συζήτηση … “να μην είναι ο κ. Πάχτας” !!!

Χαίρομαι που ελπίζω να ξεκινήσει και η συζήτηση … “ μεταλλεία χωρίς καταστροφή” !!!

Για όλα τα άλλα …

Όλα αλλάζουνε … εμείς γιατί φοβόμαστε τις αλλαγές ;

Ρίμπας Αθ. Αστέριος
www.paliochori.com

Υ.Γ. Στον Αί Βασίλη έγραψα ένα γράμμα και του ζήτησα :
Η μουντοβίνα να βγαίνει και στο διηνεκές ….
από την αξιοποίηση τις τριγηθείσας κηρύθρας και τα υπολείμματα μελιού ,
και όχι από … ξέπλυμα μόνο του κοφινιού !!!