Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2012

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΤΗΣ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ"...

Αεροφωτογραφία από το εργοτάξιο των Σκουριών
... Για τις «αυθαίρετες κατασκευές» των Σκουριών.

Παράλληλα... με την προσπάθεια  «εξομοίωσης» του επαγγέλματος του αρτοποιού με εκείνο του ψαρά και της «αναβαπτίσεως» του άρτου... σε ιχθύ και θέαμα, το «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων» έφερε στη δημοσιότητα τις καταγγελίες, που έκανε το ίδιο και... ακόλουθοί του φορείς, στο τμήμα πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη, για «παράνομες κατασκευές» που έγιναν στο εργοτάξιο των Σκουριών από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Όπως φαίνεται μάλιστα στο έγγραφο, που έφερε στη δημοσιότητα, η πολεοδομία του δήμου μας  αποδέχθηκε τις καταγγελίες του, χαρακτηρίζοντας ως αυθαίρετες τις κατασκευές και επέβαλε στην εταιρεία «Ελληνκός Χρυσός» πρόστιμο «ανέγερσης» 39.443 ευρώ και πρόστιμο «διατήρησης» 6.574 ευρώ το χρόνο.

Ασχέτως, το ότι είναι εν γνώση όλων μας ο ρόλος που παίζει το «παρατηρητήριο...» στην εδραίωση της αποανάπτυξης, μας προξένησε μεγάλη εντύπωση το γεγονός, ότι η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» δεν είχε προβλέψει ή περιγράψει, αν θέλετε, στις περιβαλλοντικές μελέτες της, την ανάγκη κατασκευής και εγκατάστασης πχ. ενός ιατρείου, ενός αποδυτηρίου και μιας βιολογικής τουαλέτας. 

Απευθυνθήκαμε στην εταιρεία και ζητήσαμε να μάθουμε το γιατί και πως σχολιάζει την επιβολή προστίμου από την υπηρεσία πολεοδομίας του δήμου Αριστοτέλη. 

Σε ό,τι αφορά την επιβολή του προστίμου για τις αυθαίρετες κατασκευές, τη χαρακτηρίσαν «δίκαιη μεν, εισπρακτικού χαρακτήρα δε», καθώς, όπως υποστηρίζουν «εδώ και 6 μήνες η εταιρεία περιμένει την έγκριση των σχετικών μελετών, που έχει καταθέσει στην πολεοδομία» και πρόσθεσαν: «Δεν γινόταν να παραμένουμε άλλο, επί ξύλου κρεμάμενοι, μέσα στον χώρο που μας ανήκει, επειδή κάποιοι υπάλληλοι υπηρεσιών, ή έχουν διαφορετικούς ρυθμούς από τους δικούς μας, ή μας αντιμετωπίζουν με καχυποψία και φοβικά σύνδρομα»

Επίσης, οι ειδικοί μηχανικοί της εταιρείας ισχυρίζονται ότι τα 2 κοντέινερ, για τα οποία μεταξύ κι άλλων «αυθαιρεσιών» επιβλήθηκαν τα πρόστιμα, χρησιμοποιούνται προσωρινά για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών των εργαζομένων. 

«Το πρώτο κοντέϊνερ τοποθετήθηκε  για να εγκατασταθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του εργοταξίου και το δεύτερο κοντέϊνερ για να χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποδυτηρίων. Φτιάξαμε κι ένα ιατρείο παροχής πρώτων βοηθειών και εγκαταστήσαμε και μια βιολογική τουαλέτα. Χώροι, οι οποίοι είναι άκρως απαραίτητοι για την εύρυθμη λειτουργεία ενός εργοταξίου» συμπλήρωσαν οι μηχανικοί της «Ελληνικός Χρυσός».

Κατά την άποψη τους, δεν υφίσταται εργοταξιακός χώρος, αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω υποδομές για τους εργαζομένους. 

«Παρανομήσαμε, αν το θέλουν κάποιοι, συνειδητά, γιατί μέσα στις προτεραιότητες μας είναι η ασφάλεια και η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τους συναδέλφους μας. Αν έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα στο πρόστιμο για την έλλειψη γραφείων γραμματειακής και επιστημονικής υποστήριξης, ιατρείου, βιολογικής τουαλέτας και χώρου αποδυτηρίων και στο πρόστιμο, που μας επιβλήθηκε επιλέγουμε το δεύτερο.» 

Αυτή η τοποθέτηση μας φάνηκε αρκετά κυνική μέχρι και αλλαζονική. Τους το είπαμε. Μας απάντησαν: «Μπορεί σε κάποιους να φανούμε κυνικοί και αλλαζονικοί. Δεν είμαστε και το έχουμε αποδείξει στην τοπική κοινωνία.. Πολύ απλά έχουμε προσαρμοστεί στο πως λειτουργούν οι κρατικές υπηρεσίες απέναντι στις επενδύσεις, οι οποίες παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, παραμένουν εξαιρετικά δυσκίνητες.» 

Αυτές ήταν οι απαντήσεις που πήραμε από τους μηχανικούς της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», σχετικά με το θέμα που ανέδειξε το «παρατηρητήριο μεταλλευτικών δραστηριοτήτων».

Η καλύβα των Σκουριών
Συμπερασματικά, αφενός πρόκειται για μια... δικαίωση του πάντα μονόπλευρου «παρατηρητηρίου», το οποίο, όπως και οι φίλοι του, αν ήθελαν από τη μεριά τους να είναι τυπικοί απέναντι στο νόμο, δίκαιοι με παρελθούσες  επιλογές – κατασκευές τους, και ήσυχοι με την οικολογική τους συνείδηση, θα έπρεπε από μόνοι τους να 'χαν καταβάλει ήδη τα αντίστοιχα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης για την αυθαίρετη καλύβα (λεφτά υπάρχουν...), που είχαν στήσει μέσα στο δάσος επί 3 ολόκληρα χρόνια, κόβωντας δέντρα για την κατασκευή της, χωρίς να έχει προηγηθεί σχετική άδεια γι’ αυτό από καμία αρμόδια δημόσια υπηρεσία του δήμου ή της περιφέρειάς μας...

Αφετέρου όμως στην Ελλάδα έχουμε «εθιστεί» σε τέτοιες καταστάσεις στρεψοδικίας, όπου οι θύτες γίνονται θύματα και το αντίστροφο, επομένως δε θα μείνουμε σ΄αυτό το ζήτημα, καθώς η κοινωνία έχει αφυπνιστεί πλέον και καταλαβαίνει πολύ καλά το παιχνίδι των κάλπικων εντυπώσεων, που παίζεται και θα παίζεται από την πλευρά των προστατών του «περιβάλλοντος».

Αν από την άλλη πλευρά, οι δημόσιοι λειτουργοί, πάσης φύσεως υπηρεσίας, δεν είναι σε θέση να το αντιληφθούν, ή το παραγνωρίζουν για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους, θα πρέπει να προβληματιστούν εκείνοι και να αναλογιστούν τις ευθύνες, που φέρουν απέναντι στο περιλάλητο δημόσιο συμφέρον...

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πολίτες γιατί να πληρωσει πρόστιμο το αντιγκολντ και οι φίλοι του, όπως λέτε; Τους το επέβαλε καποιο δασαρχείο, κάποια πολεοδομία; Αυτοί οι άνθρωποι αλώνιζαν και συνεχίζουν να αλωνίζουν, με την ανοχή του κράτους, εδώ φοβούνται να τους δικάσουν, θα τους επιβάλλουν πρόστιμο; Να σοβαρευτούμε λίγο.