Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΝΕ..., ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012 Η ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ ΚΑΙΓΕΤΑΙ

Φώτο από την πυρκαγιά που απείλησε την Ουρανούπολη
τον Άυγουστο του 2012
Από τους "Εργολήπτες Χαλκιδικής" αναδημοσιεύουμε ένα πολύ ενδιαφέρον "χρονικό απραξίας", που αφορά την καταστροφική πυρκαγιά του Αγ. Όρους και η οποία δεν άφησε ανεπηρέαστη δυστυχώς και την Ουρανούπολη. 

Σύμφωνα με αυτό το χρονικό, κάποιοι... δηλωμένοι οικολόγοι της περιοχής "άφησαν" μη οικολόγους να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά..., οι οποίοι κατά το συντάκτη  αυτοί οι οικολόγοι της Ουρανούπολης συνεχίζουν να συμπεριφέρονται υποκριτικά ακόμη και σήμερα στο μείζον, όπως εξελίσσεται, ζήτημα της λαθροϋλοτόμησης.




 "Με το πρώτο χάραμα αεροπλάνα πετούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Οι φλόγες έγλυφαν τα πρώτα σπίτια. Ανακοινώθηκε ότι θα έρθει λεωφορείο να μεταφέρει ηλικιωμένους και παιδιά σε διπλανά χωριά.



6.30 σταματά η διέλευση των αυτοκίνητων από Τρυπητή για Oυρανουπολη. Στέλνει η εταιρία δικό της λεωφορείο για την μεταφορά των ανθρώπων.



7.30 κατέφθασαν τα πρώτα μηχανήματα της εταιρίας για να την πυρόσβεση. Μπουλντόζες, γκρέιντερ, και φορτωτές. Υπάλληλοι του δήμου με υδροφόρες ανεφοδιάζουν μικρότερα οχήματα πυροσβέσης



8.30 έρχονται ιδιωτικά μηχανήματα μισθωμένα από την εταιρία για βοήθεια.



9.30 φθάνουν αγροτικά αυτοκίνητα της εταιρίας για να κουβαλήσουν πυροσβέστες στο βουνό, για να προλάβουν να κόψουν την φωτιά να μην απειλήσει για δεύτερη φορά το χωριό.



11.00 έχουν φτάσει συνολικά πάνω από 500 πυροσβέστες οι οποίοι καταφθάνουν με αερομεταφορά από την βάση τους στα Ν.Ρόδα,και λεωφορείο της εταιρίας τους φέρνει στην Ουρανουπολη.



12.00 πετούν 4 καναντερ 5 ελικόπτερα, έχει έρθει βοήθεια μέχρι και από Κύπρο. Πυροσβέστες, , η λέσχη ειδικών δυνάμεων με τον κ.Kατσαγγελο, όλοι για το σβήσιμο της φωτιάς και οι οικολόγοι ΑΠΩΝΤΕΣ. Εκτός από τον κ.Λαγοντσο που έτρεχε λες και καίγονταν το σπίτι του. Άξιοι συγχαρητηρίων και οι δυο.



15.00 η φωτιά έχει τεθεί υπό έλεγχο.



16.00 η εταιρία στέλνει τρόφιμα και νερά για όλο τον κόσμο που βοηθά στην κατάσβεση.



17.00 η εταιρία στέλνει ένα βυτίο καύσιμων για ανεφοδιασμό των μηχανημάτων .Tα μηχανήματα θα παραμείνουν σε επιφυλακή στα πόστα τους για το επόμενο 24ωρο μήπως υπάρξει αναζωπύρωση.



ΣΥΜΠΈΡΑΣΜΑ



Η Ουρανουπολιτες οικολόγοι καθόταν στην περιοχή του δημοτικού σχολείου και κοιτούσαν την φωτιά από μακριά(ντυμένοι με ρούχα παραλλαγής) καθώς έκαιγε τις περιουσίες των συγχωριανών τους. Αντίθετα μερικοί κάτοικοι (μη οικολόγοι) τρέχαν άρον- άρον να βοηθήσουν Έκανε ζημιά(?) στον συνεταιρισμό των υλοτόμων της Ιερισσού ,γιατί αν δεν είχε βοηθήσει έμπρακτα να σβήσει η φωτιά, οι υλοτόμοι θα είχαν δουλειά τα επόμενα 10 χρόνια. Αντίθετα βοήθησε τους ουρανοπολιτες οικολόγους που ακολουθούν τους λάθρο-υλοτόμους οικολόγους της Ιερισσού και πάνε καθημερινά και κόβουν καψάλια."