Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ



Από πολύ νωρίς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε τη δέσμευση να λάβει μέτρα και να εξασφαλίσει την προμήθεια πρώτων υλών κατά τρόπο βιώσιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν ενέκρινε το 2008 την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τις πρώτες ύλες, την οποία και ανανέωσε το 2011.

 Η Σύμπραξη Κοινοπραξίας για τις πρώτες ύλες είναι ένα νέο βήμα για την υλοποίηση κάποιων από τους στόχους της Στρατηγικής για τις πρώτες ύλες, στον συγκεκριμένο τομέα της καινοτομίας. Θα καλύψει όλη την αλυσίδα παραγωγής πρώτων υλών.


 Θα εξετάσει θέματα που αφορούν την έρευνα, την εξόρυξη, και την επεξεργασία πρώτων υλών, αλλά και τη συλλογή, τη επεξεργασία και την ανακύκλωση αποβλήτων.

Στην Κοινοπραξία θα συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι φορείς από πολλούς διαφορετικούς χώρους, από τον χώρο της διοίκησης, από τον ακαδημαϊκό τομέα, και από τη βιομηχανία, με στόχο την θέσπιση ενός Στρατηγικού Σχεδίου Εφαρμογής μέχρι τον Ιούνιο του 2013.

Η ίδια η Ε.Ε. αποδίδει μεγάλη σημασία στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στην οποία, ως γνωστόν συμμετέχουν όλες οι χώρες-μέλη και έχει αποφασισθεί η ομάδα συντονισμού υψηλού επιπέδου (high level steering group) να εκπροσωπείται από επτά (7) χώρες (τελικά) σε επίπεδο υπουργών (Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία, Σουηδία, Αυστρία. Ισπανία και Ελλάδα), με συμμετοχή 10-15 εκπροσώπων των επιχειρήσεων, 6 ερευνητικών οργανισμών, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, του Αντιπροέδρου της Ε.Ε. και Κοινοτικού Επιτρόπου για τη Βιομηχανία και Επιχειρηματικότητα, του Επίτροπου για το Περιβάλλον και του Επίτροπου για την Έρευνα.

Η Επιτροπή προτείνει ορισμένους ειδικούς και συγκεκριμένους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν, το αργότερο, έως το 2020. Διαβάστε τη συνέχεια εδώ