Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ο κ. Δριβελέγκας εξέδωσε χθες ανακοίνωση για την επίθεση στις Σκουριές. Ακολουθεί σχόλιο του blog. Η ανακοίνωση του αναφέρει τα εξής: 

"Καταδικάζω απερίφραστα τα τελευταία γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή των «Σκουριών» της Χαλκιδικής. Είχα τονίσει εξ αρχής ότι τέτοιου είδους επενδύσεις, που ανατρέπουν την περιβαλλοντική ισορροπία, δεν μπορούν να προχωρήσουν αν προηγουμένως δεν πειστούν και δε συναινέσουν οι τοπικές κοινωνίες.

Δυστυχώς σειρά βεβιασμένων ενεργειών που προηγήθηκαν, ενημέρωση και διαβούλευση που δεν έγιναν, ανεξήγητη σπουδή έγκρισης της Μ.Π.Ε., εγκριτικές αποφάσεις έναρξης εργασιών ενώ εκκρεμεί προσφυγή των κατοίκων στο ΣτΕ, διαμόρφωσαν εικόνα επιβολής της επένδυσης.

Όσοι πεισματικά επικαλούνται ότι όλα έγιναν με την συναίνεση της τοπικής κοινωνίας δεν προσφέρουν καλές υπηρεσίες σε κανέναν, απλά πολώνουν, εξαγριώνουν και διχάζουν.

Η κοινωνία έχει φτάσει, έχει ξεπεράσει τα όριά της. Το ζήτημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ούτε με αστυνομικά μέτρα, ούτε από τηλεοπτικά παράθυρα.

Καλώ την σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με τις αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουν την υπόθεση πάνω τους, να δουν το ζήτημα από την αρχή, να ανοίξουν διάλογο με όλες τις πλευρές να καταθέσουν επιχειρήματα που θα απαντούν πειστικά στις αρνητικές ενστάσεις επιστημονικών φορέων και των κατοίκων της περιοχής. Να δώσει τη δυνατότητα έκφρασης στην τοπική κοινωνία αν είναι υπέρ ή κατά της επένδυσης με τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, όπως πρωταρχικά είχα προτείνει.

Εδώ που φτάσαμε απαιτείται, από όλους, υπευθυνότητα και αυτοσυγκράτηση. Εντάσεις και ακραίες ενέργειες δεν οδηγούν πουθενά."

Αναδημοσίευση από τη www.respentza.blogspot.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Πάλι καλά που ο κ. Δριβελέγκας στην αρχή της δήλωσης του, "πρόλαβε" να καταδικάσει τα όσα θλιβερά και αποτρόπαια συνέβησαν στο εργοτάξιο των Σκουριών, για να καταλήξει στο τελείωμα αυτής της δήλωσης στην ανάγκη διεξαγωγής δημοψηφίσματος για να "εκφράσει η κοινωνία αν θέλει την επένδυση ή όχι"...

Με λίγα λόγια και αν ερμηνεύουμε σωστά τον "πολιτικό στοχασμό" του κ. Δριβελέγκα, στη δημοκρατία που ως γνωστόν δεν υπάρχουν αδιέξοδα, όπου αυτά δημιουργούνται ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος επίλυσης αυτών των αδιεξόδων είναι αρχικά μέσω του φασισμού, της βίας και της ιδεολογικής τρομοκρατίας και στο συνέχεια, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο να κάνουμε επίκληση και χρήση των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.

Έπρεπε δηλαδή η κοινωνία μας να περάσει από τη βάσανο των τρομοκρατικών επιθέσεων, των ξυλοδαρμών, των εμπρησμών, των στοχοποιήσεων, των απειλών, να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες "ειδικές συνθήκες" για να μας προκύψει σαν... ώριμο φρούτο το δημοψήφισμα, κατά τον κ. Δριβελέγκα.

Σ΄ενα δημοψήφισμα όπου θα λάβουν μέρος αυτοί που αποδεδειγμένα δε σέβονται τη δημοκρατική βούληση του λαού της ΒΑ Χαλκιδικής, όπως αυτή εκφράστηκε στις δημοτικές εκλογές του 2010, όπου ομοίως δε σέβονται τις αποφάσεις της πολιτείας και τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας (απόφαση ΣτΕ για συνέχιση των εργασιών υλοτόμησης στις Σκουριές) και άμα το αποτέλεσμα δεν τους αρέσει να κάνουμε επαναληπτικά δημοψηφίσματα μέχρι τελικής πτώσεως.

Αν αυτη η επιλογή (δημοψήφισμα) προκριθεί για να δώσει λύση στο μεταλλευτικό ζήτημα, μήπως θα πρέπει να επανεξετάσουμε και το αν πρέπει να περιμένουμε τις εκλογές ή όχι για να αλλάζουμε όσους τοπικούς βουλευτές, αποδεδειγμένα παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια μέσα στα μάτια μας; 

Μήπως και αυτοί οι... γόρδιοι δεσμοί για μια κοινωνία, μπορούν να "κόβονται" με ένα αντίστοιχο δημοψήφισμα;