Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2013

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ ΤΟΥ ΤΕΕ/ΤΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταδικάζει τα όσα θλιβερά συνέβησαν στις Σκουριές. Διαβάστε την ανακοίνωση ακολουθεί και σχόλιο του blog.


 "Στην απόλυτη καταδίκη της επίθεσης που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα σε βάρος των εγκαταστάσεων της εταιρίας «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ» στις Σκουριές Χαλκιδικής,  προχωρά το ΤΕΕ/ΤΚΜ. Θεωρεί απαράδεκτη τη συγκεκριμένη ενέργεια, η οποία έθεσε σε κίνδυνο ζωές εργαζόμενων και κατέστρεψε τμήμα του εξοπλισμού της εταιρίας. 

Το ΤΕΕ/ΤΚΜ υπογραμμίζει ότι σε μία δημοκρατική χώρα υπάρχουν άλλοι τρόποι διεκδίκησης και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται βιοπραγίες.



Κύριο μέλημα του Επιμελητηρίου είναι τόσο η προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων όσο και η ορθή διαχείριση και προστασία του περιβάλλοντος.  Το ΤΕΕ/ΤΚΜ,  ως επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας,  έχει με σαφήνεια τοποθετηθεί στο ζήτημα της εξόρυξης χρυσού από την εταιρία  «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ». Συγκρότησε Ομάδα Εργασίας,  τα μέλη της οποίας ασχολήθηκαν με το θέμα της σύνταξης της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.  Το ΤΕΕ/ΤΚΜ  –βασιζόμενο στο πόρισμα της Ομάδας Εργασίας- πρότεινε να μην γίνει δεκτή η ΜΠΕ καθώς δεν πληρούσε βασικούς όρους.  Ωστόσο,  η Πολιτεία προχώρησε στην έγκρισή της και δρομολόγησε όλες τις νόμιμες διεργασίες για την υλοποίηση της εξόρυξης χρυσού.

Αναδημοσίευση από το www.portal.tee.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Νομίζουμε ότι στην ανακοίνωση του ΤΕΕ/ΤΚΜ συνδιάζεται το τερπνόν μετα του ωφελίμου. Καταδικάζεται και πολύ σωστά η πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά επίθεση σε εργασιακό χώρο, αλλά παράλληλα και λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει η υπόθεση επαναφέρει στην επικαιρότητα το αρνητικό πόρισμα που εξέδωσε το ΤΕΕ τον Απρίλιο του 2011 εναντίον της ΜΠΕ της επένδυσης.

Κάλιο αργά παρά ποτέ θα πούν κάποιοι (ως προς το σκέλος της καταδίκης) και θα συμφωνήσουμε. Ωστόσο αναρωτιόμαστε πόσο διαφορετική θα μπορούσε να ήταν η κατάσταση στην περιοχή μας, αν το ΤΕΕ/ΤΚΜ κρατούσε την ίδια στάση καταδίκης σε δηλώσεις - λάδι στη φωτιά, που έκαναν κατά καιρούς άτομα τα οποία συμμετείχαν με τις τεχνικές τους γνώσεις στην εκπόνηση του σχετικού περίσματος της Ο.Ε. Ο νοών νοείτο...

Σίγουρα δε μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω. Όμως με αφορμή τα χθεσινά γεγονότα, μήπως θα έπρεπε κάποιοι υπεύθυνοι και σημαντικοί φορείς της πολιτείας, όπως πχ. το ΤΕΕ/ΤΚΜ και να αναθεωρήσουν τη στάση, που κρατούσαν μέχρι πρότινος, ούτως ώστε συμβάλλουν και από τη μεριά τους στην ομαλοποίηση του πολωμένου κλίματος στην κοινωνία της ΒΑ Χαλκιδικής;