Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Η ΑΠΟΨΗ ΕΝΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΗ ΒΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Πέρα από τις... βόμβες μολότοφ και τα δακρυγόνα στην περιοχή έχουμε πήξει και με τους "ειδικούς" στα μεταλλευτικά ζητήματα. 

Στους "Εργολήπτες Χαλκιδικής" δημοσιεύτηκε η άποψη ενός διπλωματούχου Μηχανικού Ορυκτών Πόρων από το Πολυτεχνείο της Κρήτης. 

Ξέρουμε ότι είναι "παρακινδυνευμένη" η δημοσίευση της άποψης αυτού του επιστήμονα, εξαιτίας του "θράσους" που κουβαλάει να πει δημοσίως και επωνύμως την άποψη του, ενώ εργάζεται στην εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός".

Εμείς θα το... ρισκάρουμε και αναδημοσιεύσουμε με τη σειρά μας τα όσα ενδιαφέροντα κατά τη γνώμη μας αναφέρει για το επιστημονικό και περιβαλλοντικό κομμάτι της επένδυσης.


"Με όλο τον σεβασμό προς το πρόσωπό σας και προς κάθε ενδιαφερόμενο θα ήθελα να τοποθετηθώ πάνω στο θέμα της επένδυσης των μεταλλείων Χαλκιδικής, διότι πολλές απόψεις ακούγονται το τελευταίο διάστημα και το θέμα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις την ώρα που αυτό σε ανεπτυγμένες και πλούσιες χώρες της Ευρώπης είναι αστείο να συζητείται.


Είμαι διπλωματούχος Μηχανικός Ορυκτών Πόρων από το Πολυτεχνείο Κρήτης με ειδικότητα τα μεταλλευτικά και γεωτεχνικά θέματα με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ασκώντας το επάγγελμα μου με συνείδηση και ηθική και πάντα σύμφωνα με τον ΚΜΛΕ (Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών).

Αυτό μου δίνει το δικαίωμα και θεωρώ ότι έχω κάθε δικαίωμα και υποχρέωση να εκφράζομαι ανοιχτά πάνω στην επιστήμη μου και να αντικρούω απόψεις κάποιων «επιστημόνων» που την συκοφαντούν, την προσβάλλουν και να την θυσιάζουν με τον χειρότερο τρόπο στον βωμό του προσωπικού και πολιτικού τους κέρδους, παρασύροντας μαζί τους μάζα απλών ανθρώπων. 

Μου έχει προκαλέσει αίσθηση το γεγονός ότι ενώ η μεταλλεία είναι κομμάτι της περιοχής εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχει συναχθεί «ειδική μελέτη επιστημόνων για το περιβάλλον», συγκεκριμένα και μόνο στην περιοχή που έχει έδρα η μεταλλευτική δραστηριότητα της εν λόγω εταιρείας, από συγκεκριμένους καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μη εκπροσωπώντας το σύνολό των καθηγητών και σε αντίθεση με αρκετούς καθηγητές του ίδιου πανεπιστημίου, χωρίς καν την παρουσία Μεταλλειολόγου Μηχανικού, αρνητική, ακυρώνοντας ουσιαστικά όλες τις μελέτες διακεκριμένων μελετητών και καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πάνω στο θέμα. 

Δηλαδή θέλουν να μας πουν να εμπιστευτούμε ορισμένους καθηγητές που ουδεμία σχέση έχουν με το αντικείμενο για μια μελέτη τέτοιων διαστάσεων από τους κατάλληλους φορείς. Είναι σαν να λέμε ας πούμε σε ένα Μεταλλειολόγο μηχανικό να μας φτιάξει μια πρότυπη μονάδα θερμοκηπίων καλλιέργειας ντομάτας. Αμφισβητώντας μάλιστα με επιδεικτικό τρόπο όλες αυτές τις μελέτες και τους κρατικούς αλλά και τους αυστηρούς Ευρωπαϊκούς φορείς. Όλο αυτό το σκηνικό για να μην το πω καθαρά προσβλητικό, μου φαίνεται πολύ ύποπτο.


Ο σκοπός όμως της έκθεσής μου είναι να παρουσιάσω τα πράγματα όπως τα βλέπω εγώ και σαν ένας εργαζόμενος μέσα στην εταιρεία.


Έχω ακούσει να λέγεται ότι άπειρα στρέμματα δασικής έκτασης θα κοπούν και ο τόπος θα ρημάξει. Κύριοι αυτό μόλις το άκουσα εγώ που εργάζομαι και μέσα στην εταιρεία μου προκάλεσε τρόμο. Πόσο μάλιστα σε κάποιον απλό πολίτη αυτής της χώρας που δεν μπορεί να το επιβεβαιώσει και αν αυτό δεν είναι τρομοκρατία σας ρωτώ τι είναι. Όλα αυτά τα στρέμματα που καίγονται κάθε καλοκαίρι και πάνω τους τοποθετούνται οι «αειφόρες πηγές ανάπτυξης και πλούτου» και μιλώ για τα ξενοδοχεία και τις άλλες μορφές τέτοιου είδους ανάπτυξης που λένε κάποιοι ότι θα καταστραφούν από την μεταλλεία.

 Και σας ρωτώ κύριοι για τις τόσες χιλιάδες στρέμματα δάσους που καίγονται, έχετε κάνει κάτι εσείς για να τα αναδασώσετε ή τρέχετε να τα εκμεταλλευτείτε; Στην τελευταία πυρκαγιά στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής, της γειτονιάς σας δηλαδή, τι κάνατε για να το αναδασώσετε, γιατί σας «τρώει» η επένδυση σε μια περιοχή 1.800 στρεμμάτων σε αντίθεση με τα 50.000 στρέμματα που είχαν καεί που όπως προβλέπεται πολύ αυστηρά από την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για κάθε στρέμμα που κόβεται ένα στρέμμα θα φυτεύεται. Πάντα σύμφωνα με κρατικούς και αυστηρούς Ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Τι άραγε να συμβαίνει; Γιατί τόσο καιρό στα κανάλια βλέπω όλους τους ίδιους ανθρώπους να ξεσηκώνουν τον κόσμο;


Τόσα χρόνια μέσω των τόσων ξενοδοχείων στην Β.Α. Χαλκιδική θα έπρεπε να είχε εξαλειφτεί η ανεργία, αντί αυτού εγώ βλέπω σε ξενοδοχεία να εργάζονται νέοι φοιτητές από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ με πολύ χαμηλά μεροκάματα, και ελάχιστους ντόπιους, οι οποίοι εργάζονται μόνο κατά την καλοκαιρινή περίοδο που κρατάει 2- 3 μήνες στην περιοχή και μετά ταμείο ανεργίας.


Γιατί βλέπω το 46% των νέων της περιοχής να υποφέρουν από ανεργία και να έρχονται στην εταιρεία για εργασία αρκετοί από αυτούς; γιατί;


Ακούω ανθρώπους χωρίς την παραμικρή ιδέα μεταλλουργίας να εκφέρουν άποψη για την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί, αναπαράγοντας συνεχώς λόγια ορισμένων που θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να έχουν άποψη για όλα. Ακούγεται ότι θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο και το νερό θα γεμίσει αρσενικό τρομοκρατώντας την περιοχή. Αν διαβάσετε ποιο προσεκτικά με την μέθοδο της ακαριαίας τήξης δεν χρησιμοποιείται κυάνιο και το αρσενικό μέσω συγκεκριμένη διαδικασίας που αναφέρεται καθαρά μέσα στην μελέτη που έχει κατατεθεί, μετατρέπεται σε Σκοροδίτης που είναι η φυσική αδρανής μορφή που απαντάται στην φύση.


Ενημερωτικά σας πληροφορώ ότι οι συγκεντρώσεις των φυτοφαρμάκων της περιοχής είναι πολύ ποιο τοξικές από τις συγκεντρώσεις σε αντιδραστήρια για εμπλουτισμό στο εργοστάσιο του Στρατονίου, αλλά δεν βλέπω να κάνετε κάτι γι αυτό κύριοι.


Αξίζει να αναφερθεί ότι χώρες με πραγματική περιβαλλοντική συνείδηση και παιδεία όπως η Φιλανδία έχει τέσσερα εργοστάσια Χρυσού και μάλιστα χρησιμοποιεί κυάνιο αποδεικνύοντας περίτρανα σε μερικούς τρομολάγνους, πως τοξικές είναι οι συγκεντρώσεις και όχι τα στοιχεία και πως με τον σωστό σχεδιασμό η επένδυση καθίσταται βιώσιμη και λειτουργική.


Κάτι άλλο που επίσης προκαλεί αίσθηση να το ακούς ιδιαιτέρως από «επιστήμονες» είναι η μεταφορά σκόνης σε μεγάλες αποστάσεις, αντίστοιχες με αυτές από την Σαχάρα, θα είναι αναπόφευκτη και καταστροφική. Και εδώ έχω μια απορία. Με τόσα λατομεία υπαίθριας εκμετάλλευσης που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή δεν θα έπρεπε επίσης να έχουν πρόβλημα στην Χαλκιδική εδώ και τόσα πολλά χρόνια οι μελισσοκόμοι και οι γεωργοί, καθώς δεν είναι η μόνη εκμετάλλευση στην περιοχή και αφού η συμβατική μέθοδος εξόρυξης με εκρηκτικά θα είναι η ίδια, οπότε ίδιες κοκκομετρίες άρα και ίδια αιώρηση των σωματιδίων.


Αξίζει ακόμα να αναφερθεί ότι μόνο το ¼ της δραστηριότητας θα αναπτύσσεται υπαίθρια και αυτό για 6 έτη.


Θεωρώ ότι όλη αυτή η μαζικοποίηση και η τρομολαγνία που κατά κύριο λόγο γίνεται ώστε να καλυφθούν πολιτικά συμφέροντα πρέπει να σταματήσει και να κοιτάξουμε επιτέλους το μέλλον με αισιοδοξία.


Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι η συγκεκριμένη επένδυση όπως και άλλες στην χώρα μας αποτελούν πυλώνες βαριάς βιομηχανίας που στο μέλλον θα αποτελέσουν γερές βάσεις για μια σταθερή και αναπτυγμένη οικονομία και όχι πλέον άλλα ξυλοπόδαρα, μιας ταλαντευόμενης και αμφίρροπης οικονομίας που θα διώχνει τα παιδιά της στο εξωτερικό.


Όλα αυτά όμως σίγουρα πρέπει να γίνουν μέσα από αυστηρούς κανονισμούς και δικλείδες που θα διασφαλίζουν τόσο την ασφάλεια και την περιβαλλοντική αποκατάσταση, όσο και τα συμφέροντα του κράτους από μια επένδυση τέτοιων διαστάσεων."


Με εκτίμηση,

Μπρόκος Γ.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://fouska.gr/%CE%B7-%CF%86%CE%B9%CE%BD%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%B2%CE%B9%CF%8E%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5%CE%B3%CE%B1%CE%BB%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CF%87%CE%B7%CE%BC%CE%B9/ H istoria edeikse!

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Είναι το μόνο σίγουρο ότι η ιστορία έδειξε... Ένα ακόμη επεισόδιο από τα μεγάλα ψεματά σας. Το ορυχείο δεν ήταν χρυσού, αλλα νικελίου - ουρανίου... Ακόμη μια φούσκα τεραστίων διαστάσεων.

http://politesaristoteli.blogspot.gr/2012/11/talvivaara.html

Ανώνυμος είπε...

Dhladh mou les oti se mia diarroh kuaniou tha kanoume party? H olh douleia vrwmaei apo pantou k den einai katholou fouska!

Ανώνυμος είπε...

Απάντηση στον 9:46 Πάρτυ θα κάνετε σίγουρα όλοι εσείς που ζείτε από τέτοιες καταστάσεις. Επαγγελματικά εννοώ. Αυτό το βούτυρο στο ψωμί σας. Η καταστροφή του άλλου. Εδώ όμως δουλεύουν τόσο επιστήμονες, τεχνίτες και εργάτες για να μην πραγματοποιηθούν ποτέ τα όνειρα σου, αλλά και να διαχειριστούν και ζητήματα που άφησαν πίσω τους οι παλιές εκμεταλλεύσεις. Ζήσε εσύ στον κόσμο του Marlboro και άσε μας εμάς να ζήσουμε και να δουλέψουμε όπως γνωρίζουμε καλύτερα από εσάς τους θεωρητικούς της καταστροφής και του "αν".

Ανώνυμος είπε...

Egw proswpika eimai anergh,den doulevw sezon sta ksenodoxeia,h oikogeneia mou den exei ksenodoxeio oute estiatorio,oute kan enoikiazomena dwmatia! sto hdh yparxon ergostasio tha phgaina polu euxaristws na doulepsw..alla oxi sto kainourgio panw stis skouries! lew nai stis ependyseis,nai sthn anaptyksh alla ena megalo oxi otan diakyvevetai to nero mou k to perivallon mou!