Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΜΥΘΟΙ & ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ


«Είναι μύθος και ψέμα ότι παραχωρήθηκε η μεταλλευτική δραστηριότητα στη Χαλκιδική έναντι 11 εκατ. ευρώ και δεν υπάρχει τίμημα προς το Δημόσιο, καθώς πρόκειται για μία μεταβίβαση από μία ιδιωτική επιχείρηση σε μία άλλη ιδιωτική, ενώ τα απευθείας οφέλη του Δημοσίου θα καθοριστούν από τον νέο μεταλλευτικό κώδικα, που τελεί υπό ψήφιση».


Αυτό ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χ. Πάχτας μιλώντας προχθές το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Στη συζήτηση παρουσίασαν τις απόψεις τους φορείς που είναι τόσο υπέρ όσο και κατά της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός».



Οπως ανέφερε ο Χρ. Πάχτας, η μεταβίβαση έγινε όταν η μεταλλευτική δραστηριότητα και η εταιρεία είχαν ουσιαστικά πτωχεύσει, προσθέτοντας ότι κάποιοι επιχειρούν να μετατρέψουν την εξόρυξη σε πολιτικό ζήτημα.



Επέκρινε επίσης τον πρύτανη του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλο, ο οποίος νωρίτερα χωρίς στοιχεία είχε αμφισβητήσει τους όρους παραχώρησης. «Οταν ακούγονται τέτοια πράγματα από τον πρύτανη, τότε τι να περιμένουμε από τον απλό κόσμο», διερωτήθηκε ο κ. Πάχτας. Οπως είπε ο δήμαρχος Αριστοτέλη, το Δημόσιο κάθε χρόνο θα έχει όφελος 180 εκατ. ευρώ από τη φορολογία της εταιρείας, ενώ σε μία περιοχή 20.000 κατοίκων θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και ουσιαστικά θα εξαφανιστεί η ανεργία.



Διαβεβαίωσε ακόμη ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο κατά τη διαδικασία της εξόρυξης, ενώ θα τηρηθούν απαρέγκλιτα οι περιβαλλοντικοί όροι της μελέτης, που προβλέπουν μεταξύ άλλων τη σταδιακή αποκατάσταση της δασικής έκτασης (όπως είπε, ούτως ή άλλως αποξηλώνεται μόνο το 0,44% της δασικής έκτασης της περιοχής) και την επαναφορά του νερού ακόμα πιο καθαρό απ' ό,τι πριν.



Επιβεβλημένη χαρακτήρισε την επένδυση στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ Κ. Παπαβασιλείου, ξεκαθαρίζοντας πως τα μέτρα που λαμβάνονται για την προστασία του περιβάλλοντος της περιοχής και των κατοίκων είναι αυστηρά. Επεσήμανε ακόμη πως «η μόνη υδρογεωλογική έρευνα στην περιοχή έγινε από το ΙΓΜΕ και επομένως οι όποιες άλλες απόψεις είναι απλώς κάποιες απόψεις».



Μέτρα προστασίας

Ο γενικός διευθυντής του ΙΓΜΕ ανέφερε πως «η μεταλλευτική βιομηχανία, λόγω της πίεσης που δέχεται, έχει εντάξει νέες τεχνολογίες στις παραγωγικές διαδικασίες, περισσότερο από κάθε άλλη βιομηχανική δραστηριότητα. Καθοδηγείται και ελέγχεται από την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία είναι δρακόντεια και θέτει αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους».



Επίσης, διαβεβαίωσε κι αυτός πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο, ενώ η μελέτη προβλέπει όλα τα απαιτούμενα μέτρα για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στον υδροφόρο ορίζοντα.



Ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης είπε ότι «δεν μπορούμε να συναινέσουμε ή μη σε μία επένδυση αν δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Είναι εξαιρετικά σοβαρό το θέμα και από τις δύο πλευρές και για τον λόγο αυτό ο δήμος κάλεσε να ακουστούν όλες οι απόψεις».



Ο πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος είπε ότι, σύμφωνα με γνωμοδότηση του Συμβουλίου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου, η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» υποβαθμίζει συστηματικά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους για μια σειρά από ζητήματα, όπως τα υπόγεια νερά, το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ ο αντιπρύτανης Γ. Παντής αναφέρθηκε, ειδικότερα, στο θέμα της ρύπανσης της ατμόσφαιρας από αιωρούμενα σωματίδια.

Αναδημοσίευση από www.ethnos.gr

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ορίστε η απάντηση σε καθηγητές-Τσιριριζα-Τολακια-αναρκομπαχαλακηδες αλλα κυρίως στους Ιερισσιωτες καταστηματαρχες που εχουν προπαγανδιστει χωρις λόγο και αιτία...

http://www.seleo.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=90213:aukshsh-germanon-touriston-sth-xalkidiki-to-kalokairi&catid=74:sites&Itemid=54

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΜΙΛΗΣΑΝ ΚΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΛΟΙ. ΤΙ ΝΑ ΕΙΠΑΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΑΡΑΓΕ;

Πολίτες Αριστοτέλη είπε...

Αγαπητέ μας σχολιαστη @11:16

Σ' αυτό το blog αναδημοσιεύουμε αλήθειες. Για μύθους φόβους, τρόμους και συντελειακές προβλέψεις υπάρχει πληθώρα άλλων blog τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε και να... ενημερωθείτε!