Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

ΝΕΑ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣτΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ακόμη μια... όχι "πολύ σοβαρή απόφαση"του ΣτΕ!
Του Παναγιώτη Στάθη


 Νέα απόφαση – έγκριση για τη συνέχιση των εργασιών εκμετάλλευσης χρυσού στη θέση Σκουριές της Κασσάνδρας Χαλκιδικής από την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ», εξέδωσε το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας που απέρριψε αίτημα του συλλόγου των κατοίκων της Μεγάλης Παναγιάς που επικαλούνταν παραβίαση της αρχαιολογικής νομοθεσίας, καθώς υπήρξαν αρχαιολογικά ευρήματα στην περιοχή των Σκουριών και τις ευρύτερες περιοχές.


Το Δικαστήριο έκρινε πώς η αρχική απόφαση της ΙΣΤ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) και της 10ης  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την οποία εκφράζονταν  επιφυλάξεις για τις στη θέση Σκουριές, λόγω εντοπισμού «σκουριών και άλλων καταλοίπων σε επιφανειακή εκδήλωση» και άλλων ευρημάτων στις θέσεις «Κάτσουρας» ή «Καστελούδι» και «Παλαιοχώρα», καθώς και στα υψώματα «Καστέλλι» και «Καμήλα», έχει αντικρουστεί ουσιαστικά από δεκάδες άλλες μεταγενέστερες.



Παρουσιάστηκαν δε η έκθεση  του αναπληρωτή καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Π. Φάκλαρη, σύμφωνα με την οποία τα «αρχαία κατάλοιπα» στη θέση Σκουριές «έχουν μεταφερθεί από αλλού και δεν αποτελούν ένδειξη υπάρξεως αρχαιοτήτων στην περιοχή» αλλά αποφάσεις του ΚΑΣ που συμφωνούσαν. Συγκεκριμένα το ΚΑΣ ανέφερε πως τα ευρήματα στις Σκουριές είναι «εναποθέσεις μπαζών με σκουριές και κεραμική οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν το 1960 για την επίστρωση δασικών δρόμων».


Η τελευταία αυτή γνωμοδότηση υιοθετήθηκε από τον τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ο οποίος και δέχθηκε τους προτεινόμενους πρόσθετους όρους από τις αρχαιολογικές υπηρεσίες για τη διασφάλιση των αρχαιοτήτων.



Το ΣτΕ



Το Δικαστήριο αναφέρει  «τα εντοπισμένα κατάλοιπα αρχαίων σκουριών και κεραμικής που βρίσκονται στην περιοχή της επιφανειακής εκδήλωσης του μεταλλοφόρου κοιτάσματος θα περισυλλέγουν και θα μεταφερθούν σε κατάλληλο σημείο, ώστε να μην αποκόπτονται από το περιβάλλον τους, ενώ καμία παρέμβαση δεν θα γίνει στις θέσεις «Νταμπίζ», «Παλαιοχώρα», «Καμήλα», «Καστέλλι» και «Καστελούδι» χωρίς προηγούμενη άδεια των αρμοδίων εφορειών. 

Ειδικά για τις Σκουριές αναφέρουν πώς «η αρχική αρνητική γνωμοδότηση της αρμόδιας εφορείας βασίστηκε, κατά κύριο λόγο, στον εντοπισμό σκωριών από εκκαμίνευση κατά την αρχαιότητα και κεραμικής σε επιφανειακή εκδήλωση μεταλλοφόρου κοιτάσματος και στην πιθανολόγηση ανεύρεσης αρχαίων εγκαταστάσεων συνδεόμενων με τα ευρήματα αυτά, η οποία όμως αποκλείστηκε κατόπιν ειδικής ανασκαφικής έρευνας και σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΚΑΣ. Προς προστασία δε των ευρημάτων αυτών τέθηκε ως όρος η μεταφορά τους σε σημείο κατάλληλο ώστε να μην αποκόπτονται από το περιβάλλον τους».

Αναδημοσίευση από www.capital.gr

ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ BLOG: Πόσες τελικά προσφυγές έχουν καταθέσει αυτοί οι σύλλογοι και οι κάτοικοι που θέλουν να επιβάλλουν "την άλλη ανάπτυξη" σ' όλη τη ΒΑ Χαλκιδική και από που βρέθηκαν αυτές οι χιλιάδες ευρώ, που απαιτούνται για την ανάθεση αυτών των προσφυγών σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία;

Επίσης θα μας εξηγήσει ποτέ κάποιος υπεύθυνα, πως γίνεται λειτουργοί των δημοσίων φορέων και υπηρεσιών, να υιοθετούν άκριτα τις επινοήσεις του αντιμεταλλευτικού λόμπι;

Επίσης πως συμβαίνει οι υπάλληλοι  της ΙΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ) και της 10ης  Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να μη γνωρίζουν, ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα στις Σκουριές «έχουν μεταφερθεί από αλλού και δεν αποτελούν ένδειξη υπάρξεως αρχαιοτήτων στην περιοχή», όπως ανέφερε στην έκθεση του ο αναπληρωτής καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας του ΑΠΘ Π. Φάκλαρης;

Τι ρόλο παίζουν αυτοί οι δημόσιοι λειτουργοί; Είναι δυνατόν να διαφεύγουν της γνώσης τους τόσο κρίσιμες λεπτομέρειες; 

Είναι σύμπτωση όλο αυτό το σκηνικό σύμπλευσης τους με τα "αντιμεταλλευτικά ευρήματα" της... αρχέγονης ΜΚΟ;

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο ψευτης και ο κλεφτης τον πρωτο χρονο χαιρονται!Τολακια ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ!